Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas laukia Ukrainos po istorinės asociacijos sutarties pasirašymo?

Penktadienį Briuselyje pasirašyta Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos asociacijos sutartis su Europos Sąjunga vertinama nevienareikšmiškai: buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, signataras Vytautas Plečkaitis teigia, kad tai – istorinis posūkis, išeisiantis Ukrainai į naudą, tuo tarpu politologas Vadimas Volovojus šią sutartį vertina skeptiškai.
ukraina
ukraina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos dabar laukia labai panaši situacija, kas vyko Rusijoje paskutiniame XX a. dešimtmetyje – tai labai sunkus pereinamasis ekonominis laikotarpis, - sakė V.Volovojus.

„Ukrainos dabar laukia labai panaši situacija, kas vyko Rusijoje paskutiniame XX a. dešimtmetyje – tai labai sunkus pereinamasis ekonominis laikotarpis. Sunku pasakyti, kaip Ukrainai seksis šitą laikotarpį išgyventi. Pliusas šios situacijos yra nebent tas, kai jeigu išgyventi pavyks, tegul ir su nuostoliais, tai turėtų atversti visiškai kitą puslapį šalies istorijoje“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė V. Volovojus.


Pasak politologo, sunkiai tikėtina, kad ukrainietiškos prekės iš karto ras paklausą Europoje. „Kalbama ir apie tai, ar galės ukrainietiškos prekės konkuruoti šalies viduje, o Rusija greičiausiai imsis atsakomųjų veiksmų. Šioje situacijoje Ukrainos ekonomikos perspektyvos, jau nekalbant apie griežtus Tarptautinio valiutos fondo reikalavimus ir didžiules skolas, yra labai liūdnos, o tai yra tiesiogiai susiję su politika. Kad tik neatsitiktų taip, kad arčiau žiemos mes nesulauktume dar vieno Maidano, tik šįkart neaišku, kokios kilmės jis bus – ar tik ne rusiškos“, - tamsias prognozes piešė V. Volovojus.


Tuo tarpu V. Plečkaitis tvirtina, kad Ukraina asociacijos sutartimi išsivadavo iš sovietų imperijos šleifo: „Tai yra tų šalių noras pagaliau pabaigti su buvusia sovietų imperija. Dabar ukrainiečiai ir kitos dvi valstybės aiškiai atsisuko į Europos Sąjungos, kuri jiems duoda visokeriopą palaikymą, pusę.“

Ukraina yra didelė, jai bus sunkiau nei Lietuvai pertvarkyti savo ekonomiką, bet ji gaus didžiulę paramą iš Europos Sąjungos, kurios anksčiau neturėjo, - minėjo V.Plečkaitis.

V.Plečkaitis sutinka, kad Ukrainos padėtis nėra lengva, nes vyksta karas, ir, anot jo, naivu būtų tikėtis, kad po sutarties pasirašymo viskas sparčiai pasikeis.


„Ukraina yra didelė, jai bus sunkiau nei Lietuvai pertvarkyti savo ekonomiką, bet ji gaus didžiulę paramą iš Europos Sąjungos, kurios anksčiau neturėjo. Anksčiau Ukraina turėjo moralinę paramą, o dabar gaus ir ekonominę, ir finansinę ir politinę paramą, žymiai stipresnę, nei turėjo“, - sakė pašnekovas.

„Šis pasirašymas tikrai yra geras, ženklus, istorinis žingsnis, posūkis nuo imperijos prie demokratinių Europos Sąjungos valstybių, ir tai labai jai svarbu. Galbūt Ukrainos žmonės dar to nejaučia, bet su laiku tai pajaus“, - kalbėjo V.Plečkaitis.


Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius