Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas nutekino savižudžio sprogdintojo pavardę? Britai pyksta ant plepių JAV pareigūnų

Jungtinės Karalystės saugumo tarnybų darbuotojai nepatenkinti savo kolegomis už Atlanto, kurie JAV žiniasklaidai antradienį nutekino Mančesteryje susisprogdinusio mirtininko Salmano Abedi pavardę, nors oficialusis Londonas dar tylėjo, praneša „BuzzFeed News“.
Pagerbiamos išpuolio Mančesteryje aukos
Pagerbiamos išpuolio Mančesteryje aukos / „Scanpix“/AP nuotr.

Net kai kuriuos pareigūnus Vašingtone papiktino faktas, kad informacija apie užpuoliko tapatybę į žiniasklaidą pateko iš JAV tarnybų. Toks duomenų tekinimas vadinamas „neprofesionaliu“.

Anoniminiai šaltiniai JAV saugumo tarnybose darbavosi nuo pat pradžių. Ataka Mančesteryje buvo ką tik įvykusi, o JAV pareigūnas jau teigė, kad pagrindinė teorija – savižudžio sprogdintojo išpuolis.

Galiausiai antradienį „CBS News“ ir naujienų agentūra AP, vėl besiremdamos šaltiniais JAV, paskelbė, kad įtariamas mirtininkas – 22 metų S.Abedi. Mančesterio policija buvo tiesiog priversta patvirtinti tokią informaciją.

Toks scenarijus sukėlė nerimą JAV sąjungininkams – tiek Jungtinei Karalystei, tiek kitoms Europos šalims.

Kodėl amerikiečiai panoro kištis?

Žinoma, teroristo tapatybė būtų anksčiau ar vėliau paviešinta. Tačiau nutekinimai reiškė, kad S.Abedi sėbrai galėjo pasislėpti, o policija neteko slaptų operacijų šydo.

Vienas Belgijos kovos su terorizmu pareigūnas „BuzzFeed News“ patvirtino, kad Europos žvalgybininkų aplinkoje jaučiasi tam tikras sujudimas.

Thomas Sandersonas: „Staiga atsiranda 10 tūkstančių reporterių, kurie užgriūna mirtininko butą. O galbūt policija norėjo elgtis subtiliau.“

„Taip kartais būna, kai didesnė partnerė kaip Amerika padeda tokiame tyrime. Tu žinai, kad papildomus išteklius mainai į didesnę informacijos nutekinimo riziką.

Šiuo atveju įtariu, kad britai įsiutę. Mes tikrai būtume įsiutę. Įtariamojo tapatybė buvo paviešinta, nors Londonas dar nebuvo pasiruošęs to padaryti. Jie taip pat prisimena, kad neseniai Trumpo administracija atskleidė jautrią slaptą informaciją“, – kalbėjo Belgijos pareigūnas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pas jį Baltuosiuose rūmuose viešėjusiems Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir ambasadoriui JAV Sergejui Kisliakui atskleidė informaciją apie teroristų užmačias paversti nešiojamuosius kompiuterius bombomis. Tokius duomenis JAV perdavė Izraelis.

„Twitter“ nuotr./S.Lavrovas ir D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose
„Twitter“ nuotr./S.Lavrovas ir D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose

Net pačių JAV pareigūnai nesuvokia, kodėl Vašingtonui reikėjo tekinti informaciją apie S.Abedi. Esą jei išpuolį tirtų amerikiečiai, jie tikrai tikėtųsi, kad britai neviešintų iš sąjungininkų gautų duomenų apie ataką.

„Galėtume parodyti jiems (Jungtinei Karalystei, – red.) daugiau pagarbos“, – teigė vienas JAV pareigūnas, nors jis ir nemano, kad incidentas pakenks amerikiečių bei britų bendradarbiavimui ateityje. Bet yra abejonių ir dėl to.

Thomas Sandersonas, Strateginių ir tarptautinių studijų centro Tarptautinių grėsmių projekto direktorius, sutiko, kad nesuderinti paviešinimai tikrai suerzins Londoną.

Chrisas Coonsas: „Pats girdžiu nuoširdžius klausimus, ar ši administracija ir pats Trumpas supranta, kaip atsargiai ir atsakingai reikia elgtis su ypač slaptais duomenimis.“

„Staiga atsiranda 10 tūkstančių reporterių, kurie užgriūna mirtininko butą. O galbūt policija norėjo elgtis subtiliau“, – stebėjosi Th.Sandersonas.

„Ši Trumpo administracija mėgsta tekinti dalykus. O juk Jungtinė Karalystė ir Izraelis yra geriausi JAV draugai žvalgybos srityje. Dabar jie jau skaičiuos ir galvos, ar pasidalinti informacija su JAV jiems nebus žalinga“, – pridūrė ekspertas.

„Kam mums reikėjo kištis? – taip pat klausė Demokratų gynybos fondo analitikas Thomas Joscelynas. – Jungtinė Karalystė priėmė apgalvotą sprendimą neviešinti įtariamojo pavardės, tad kodėl JAV pareigūnai negalėjo palaukti?“

Dar vienas ekspertas Shashankas Joshi neabejoja, kad Londone prie šių nutekinimų bus grįžta – dabar paprasčiausiai nėra laiko. Šalyje iki kritinio padidintas terorizmo grėsmės lygis.

Informacija toliau teka

Atsiliepė ir oficialūs Jungtinės Karalystės pareigūnai. Vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd negailėjo kritikos kolegoms JAV dėl S.Abedi tapatybės paviešinimo.

„Britanijos policija labai aiškiai pasakė, kad nori kontroliuoti informacijos srautus saugodama operacinį vientisumą, staigmenos efektą. Tad tai, kas įvyko, tikrai erzina – mūsų draugams aiškiai pasakiau, kad tai negali pasikartoti“, – kalbėjo A.Rudd.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd

Kadangi D.Trumpo administracija – respublikoniška, proga pažerti jai priekaištų pasinaudojo JAV demokratai. Jei konkrečiai, šiai partijai Senato užsienio reikalų komitete atstovaujantis senatorius Chrisas Coonsas.

„Labai artimai bendradarbiaujame su Jungtine Karalyste žvalgybos ir gynybos srityse, tad dabar neramu, kad ir daugiau sąjungininkų ims abejoti, ar mums, JAV, galima patikėti gyvybiškai svarbią žvalgybinę informaciją.

VIDEO: Mančesteryje įtampa neslūgsta: išsigandę žmonės bėgo iš evakuoto prekybos centro

Pats girdžiu nuoširdžius klausimus, ar ši administracija ir pats Trumpas supranta, kaip atsargiai ir atsakingai reikia elgtis su ypač slaptais duomenimis“, – teigė Ch.Coonsas.

Kritika ir priekaištai, regis, neveikia. Trečiadienį JAV televizijos NBC korespondentas Richardas Engelis paskelbė seriją pranešimų „Twitter“, kuriuose teigiama, kad amerikiečiai žurnalistai gauna slaptos informacijos – ir tikrai ne iš Londono.

Pavyzdžiui, vienas JAV žvalgybos pareigūnas NBC esą teigė, kad S.Abedi greičiausiai turėjo pagalbininkų, o sprogmuo buvo „didelis ir išmanus“.

Be to, tas pats žvalgybininkas televizijai teigė, kad sprogintojo tapatybė buvo nustatyta pagal jo kišenėje rastus banko kortelės duomenis. Galiausiai tvirtinama, kad S.Abedi giminaičiai praeityje buvo įspėję saugumo tarnybas dėl jo keliamo pavojaus.

Daugiau apie teroro išpuolį Mančesteryje skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius