Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas paaiškėjo paskelbus nuosprendį buvusiam D.Trumpo rinkimų kampanijos vadui?

Antradienį prisiekusieji pripažino buvusio Donaldo Trumpo rinkiminės kampanijos pirmininko Paulo Manaforto kaltę dėl aštuonių mokesčių slėpimo ir finansinio sukčiavimo atvejų. Nuosprendžio paskelbimo data dar nepaskirta. „The New York Times“ žurnalistės Emily Cochrane ir Sharon LaFraniere nušviečia šio prisiekusiųjų sprendimo padarinius P.Manafortui ir specialiojo prokuroro tyrimui dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus.
Paulas Manafortas
Paulas Manafortas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Stiprėja specialiojo prokuroro tyrimo pozicijos

Prieš teismą ir jo metu prezidentas D.Trumpas, jo sąjungininkai ir P.Manaforto advokatai šį tyrimą vadino „raganų medžiokle“. Šią savaitę stiprindamas puolimą D.Trumpas paskelbė, kad specialusis prokuroras Robertas S.Muelleris yra „užsitraukęs gėdą ir praradęs pasitikėjimą“, o jo komandos narius išvadino „galvažudžiais“.

Apygardos teismui Aleksandrijoje, Virdžinijos valstijoje, pripažinus P.Manafortą kaltu dėl kelių nusikaltimų, D. Trumpas ir jo rėmėjai nebegaus naujų argumentų prieš R.Muellerį. Greičiausiai nuo šiol jiems bus gerokai sunkiau įtikinti žmones, kad šis tyrimas neturi pagrindo ir turi būti nutrauktas. Kiti keturi per R.Muellerio tyrimą apkaltinti amerikiečiai jau prisipažino kaltais ir tik P.Manafortas privertė prokurorus ginti savo poziciją prieš prisiekusiuosius.

„Jie negavo visko, ko prašė, bet užtektinai, kad pateisintų nenuilstamas pastangas“, – apie R.Muellerio komandos darbą pasakė Ričmondo universiteto teisės profesorius Carlas W.Tobiasas.

Nepaisant to, greičiausiai šis sprendimas neataušins aršiausių R.Muellerio kritikų.

„Mintis, kad realūs faktai ir įvykiai pakeistų jų požiūrį, prieštarauja tam, ką matėme iki šiol, – sako buvusi federalinė prokurorė ir dabartinė įmonės „Hoguet Newman Regal & Kenney“ partnerė Ilene Jaroslaw. – Kritikai ras priežasčių kritikuoti nepriklausomai nuo nuosprendžio.“

Prisiekusiesiems nepavyko priimti vieningo sprendimo dėl 10 iš 18 pateiktų kaltinimų, bet šio teismo baigtis vis tiek rodo, kokie išsamūs ir platūs prokuratūros įrodymai. Juos sudaro sudėtinga finansinių įrašų ir el. laiškų grandinė, taip pat liudijimai, kuriuos pateikė buhalteriai, apskaitininkai, bankų paskolų vadybininkai, prabangos prekių pardavėjai ir buvęs P.Manaforto kolega Rickas Gatesas, liudijęs mainais į valdžios pažadus sušvelninti bausmę jam pačiam.

Teismo metu neišaiškėjo naujos informacijos dėl įtariamo slapto susitarimo su Rusiją

Virš teismo proceso dunksojo JAV prezidento šmėkla ir specialiojo prokuroro tyrimas dėl D.Trumpo bandymo trukdyti kriminaliniam tyrimui, bet šalies vadovas ir jo rinkimų kampanija buvo paminėti tik tarp kitko, dažniausiai vengiant minėti pavardę. Atsakinėdamas į žurnalistų klausimus prezidentas pabrėžė, kad šis prisiekusiųjų sprendimas visiškai nesusijęs su juo ir slaptais susitarimais su Rusija.

Gali būti, kad išgirdęs prisiekusiųjų sprendimą ir tikėdamasis švelnesnės bausmės P.Manafortas (kol kas aukščiausias R.Muellerio komandos apkaltintas rinkiminės kampanijos pareigūnas) noriau bendradarbiaus su specialiojo prokuroro biuru. Už kiekvieną iš dviejų banko sukčiavimo atvejų, dėl kurių jis buvo pripažintas kaltu, jam gresia iki 30 metų kalėjimo, o už kitus nusikaltimus – nuo 3 iki 5 metų.

69-erių P.Manafortas siejamas su įvairiais susitikimais, santykiais ir įvykiais per 2016 m. rinkiminę kampaniją, kurią tiria R.Muelleris ir jo komanda. Tarp jų buvo 2016 m. birželį „Trump Tower“ dangoraižyje vykęs pokalbis su rusų teisininku, susijusiu su Kremliumi. Šis susitikimas buvo per tarpininką suorganizuotas su jaunesniuoju Donaldu Trumpu, kuriam žadėta pateikti kompromituojančios informacijos apie D.Trumpo konkurentę demokratę Hillary Clinton. Prezidentas neigia žinojęs apie šį įvykį, bet R.Muelleris toliau jį tiria.

Vienas iš P.Manaforto teisininkų Kevinas Downingas antradienį pasakė tik tiek, kad gynyba nusivylusi tokia teismo baigtimi ir „šiuo metu vertina tolesnių veiksmų galimybes“.

Puolamas R.Gateso patikimumas

R.Gatesas, kuris iš pradžių buvo kaltinamas drauge su P.Manafortu, bet vasarį pripažino savo kaltę, teisme kalbėjo kaip pagrindinis valdžios liudininkas. Advokatai savo liudininkų nekvietė, bet užsipuolė R.Gatesą kaip nepatikimą persimetėlį. Duodamas nurodymus prisiekusiesiems teisėjas T.S.Ellis III įspėjo itin atsakingai atsižvelgti į liudininkų, gavusių imuniteto garantijų arba sudariusių prisipažinimo susitarimus, motyvaciją.

Neaišku, kokios dar informacijos buvęs D.Trumpo rinkiminės kampanijos pirmininko pavaduotojas R.Gatesas pateikė specialiojo prokuroro biurui. Gynybos advokatams bandant išklausti, ar prokurorai jo klausinėjo apie D.Trumpo rinkiminę kampaniją, teisėjas susikvietė visus teisininkus pas save. Prokurorams prašant šio susitarimo nuorašas neviešinamas siekiant apsaugoti dar nebaigtą tyrimą.

Tačiau gali būti, kad po šio R.Gateso pasirodymo liudytojų tribūnoje prokurorai gerokai pagalvos prieš kviesdami jį liudyti kitose bylose, įskaitant būsimą P.Manaforto teismą Vašingtone, kur jam pateikti kiti, bet susiję kaltinimai. R.Gatesas užtikrintai atsakė į prokurorų klausimus, bet kaltinamojo advokatai surengė jam svilinamą kryžminę apklausą.

Kaip manoma, prisiekusiesiems nepavyko pripažinti P.Manaforto kaltės dėl banko sukčiavimo sąmokslo dėl to, kad jie nepasitiki R.Gatesu, kuris liudijo, esą juodu su P.Manafortu drauge bandė apgauti banko paskolų vadybininkus.

Ar prezidentas D.Trumpas patenkins malonės prašymą?

Praėjusią savaitę D.Trumpas atsisakė aptarinėti nepatogų klausimą dėl malonės buvusiajam rinkimų kampanijos pirmininkui ir antradienį apie tai neužsiminė. Tačiau šalies vadovas ne kartą apgailestavo dėl P.Manafortui pateiktų kaltinimų ir šį teismo procesą vadino „labai liūdna diena mūsų šaliai“. Jo nuomone, antradienio verdiktas yra „labai liūdnas dalykas“.

Prezidentas jau yra patenkinęs kai kurių savo rinkiminės kampanijos sąjungininkų malonės prašymus, pavyzdžiui, konservatorių žinovo Dinesho D`Souzos ir buvusio Arizonos šerifo Joe Arpaio, todėl gali nuo bausmės atleisti ir P.Manafortą. Praėjusiais metais buvęs D.Trumpo advokatas Johnas M.Dowdas išsakė nuomonę, kad malonės gali sulaukti ne tik P.Manafortas, bet ir buvęs prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas T.Flynnas.

Kas toliau?

Valdžia privalo iki rugpjūčio 29 d. apsispręsti, ar nori atnaujinti teismą dėl kitų 10 kaltinimų, kurie buvo paskelbti išnagrinėtais neišlaikant procesinių reikalavimų.

Kitą mėnesį Vašingtone P.Manaforto laukia antras teismas dėl dar septynių kriminalinių kaltinimų. Manoma, kad apygardoje, kur D.Trumpas vos laimėjo 4 proc. balsų, prisiekusieji bus dar griežtesni.

Specialiojo prokuroro biuras antrajam teismui jau pateikė daugiau kaip 1000 galimų daiktinių įrodymų, todėl P.Manaforto advokatai paprašė atidėti teismą, kad galėtų atidžiau juos išnagrinėti. Į pateiktus kaltinimus įeina pinigų plovimas, neužsiregistravimas užsienio agentu ir trukdymas teisingumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius