-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas po referendumo Nyderlanduose laukia ES ir Ukrainos asociacijos sutarties?

Nyderlandų rinkėjai trečiadienį aiškia persvara nepritarė ES ir Ukrainos asociacijos susitarimui. Nors analitikai tai vertina kaip spjūvį labiau Bendrijai nei Kijevui, virš ukrainiečiams be galo svarbaus susitarimo pakibo riebus klaustukas. Kas dabar bus?
Ukrainos prezidentą Petro Porošenką turėjo nuvilti referendumo rezultatai.
Ukrainos prezidentą Petro Porošenką turėjo nuvilti referendumo rezultatai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Referendumas, žinoma, buvo patariamasis. O kadangi visos apklausos rodė, kad stovykla „Ne“ neabejotinai nugalės, klausimų buvo tik dėl to, ar rinkėjų aktyvumas sieks 30 proc.

Mažesnis aktyvumas būtų reiškęs, kad referendumas būtų laikomas neįvykusiu. Tačiau balsuoti atėjo 32 proc. tokią teisę turinčių olandų, todėl vyriausybė turės reaguoti į užtikrintą euroskeptikų pergalę.

Oficialūs referendumo rezultatai bus paskelbti tik vėliau, tačiau jau aišku, kad prieš ES ir Ukrainos asociacijos susitarimą pasisakė daugiau nei 60 proc. balsavusiųjų. Sutarčiai pritarė kiek mažiau nei 40 proc. balsavusių rinkėjų.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte anksčiau tvirtino tik po referendumo spręsiantis, ką daryti. Kol kas šalis išlieka vienintele ES nare, dar neratifikavusia Bendrijos ir Ukrainos asociacijos susitarimo.

Kas dabar laukia šio Kijevui istorinio susitarimo? „Radio Free Europe“ suskaičiavo šešis galimus scenarijus, apie kuriuos greičiausiai svarstoma ir Briuselyje, ir Hagoje.

Vyriausybė ignoruoja balsavimą

Kalbama, kad M.Rutte ministrų kabinetas gali ignoruoti referendumo rezultatus. Bet vyriausybė privalės išpildyti pažadą „persvarstyti“ ES ir Ukrainos asociacijos susitarimą. Tiesa, sutarčiai jau pritarta, tad premjeras gali tik vaizduoti iš naujo rimtai analizuojantis susitarimo detales, o pozicijos nekeisti.

Olandai dar garsiau pasisakys prieš susitarimą

Vyriausybė sieks elgtis ramiai – rengti konsultacijas su parlamentu ir suvirškinti balsavimo rezultatus. Bet nugalėjusi stovykla tikrai ragins valdžią atversti visas kortas.

Itin euroskeptiškoji Geerto Wilderso Laisvės partija neleis valdančiajai koalicijai pamiršti, kad dauguma pralaimėjo svarbų balsavimą likus metams iki visuotinių rinkimų.

Žinoma, problema – tai, kad visos kitos 27 ES narės jau ratifikavo susitarimą su ukrainiečiais.

Asociacijos susitarimas bus „nurengtas“

Pagal šį scenarijų būtų siekiama išgelbėti tik tas asociacijos susitarimo dalis, kurios priklauso išskirtinai ES kompetencijai, – pavyzdžiui, prekybą. Tiesa, teisiškai tai painu. Ar prireiks naujo ratifikavimo proceso visose ES šalyse? Ką reiks daryti su sritimis, kuriose susiplakusios ES ir nacionalinių vyriausybių kompetencijos, – žemės ūkiu, transportu?

Nyderlandų vyriausybė paskelbs vienašališką deklaraciją dėl asociacijos susitarimo

Gali būti ir taip, kad vyriausybė ratifikuos ES ir Ukrainos asociacijos susitarimą, bet tuo pačiu pažymės, jog šalies piliečiai turi dėl jo abejonių.

O tuomet paskelbs vienašališką deklaraciją, kurioje pabrėš, kad Haga nelaiko asociacijos susitarimo pirmuoju žingsniu narystės link. Toks scenarijus atrodo priimtiniausias ES vadovybei.

Deklaraciją paskelbs kitos 27 Bendrijos narės

Šiuo atveju po panašią į olandišką deklaraciją paskelbs ir likusios 27 ES narės. Dokumente irgi bus pažymima, kad asociacijos susitarimas neveda narystės Bendrijoje link.

Tiesa, dėl tokių planų turbūt ginčytųsi Ukrainos europinę integraciją aktyviausiai palaikančios tokios ES šalys kaip Lietuva, Lenkija ir Švedija.

Abiem pusėms tinkantis patogus vakuumas

Galiausiai neatmestina, kad olandų muistymasis nepadarys didesnės įtakos tolesnei ES ir Ukrainos santykių plėtrai. Yra ir pavyzdys.

ES bei Bosnijos ir Hercegovinos asociacijos susitarimas buvo pasirašytas dar 2008 metais, bet įsigaliojo tik pernai – dėl stringančių reformų Sarajeve. Vis dėlto septynerius metus veikė laikinasis susitarimas, leidęs bosniams ir Briuseliui plėsti prekybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius