Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas tie žymiausieji riaušininkai, šturmavę Kapitolijų?

Kai minia Donaldo Trumpo šalininkų, paskatinta paties buvusio prezidento, suplūdo į JAV Kapitolijų, prasibrovė pro teisėsaugos pajėgas ir įsisiautėjo Kongreso salėse, apie šį įvykį aidėjo visas pasaulis.

Žuvo policijos pareigūnas, kuriam buvo smogta į galvą gesintuvu, ir riaušininkė, kurią nušovė policininkas – moteris bandė prasibrauti pro Kapitolijaus apsaugą. Pasak valdžios institucijų, dar trys žmonės mirė vėliau dėl Kapitolijaus teritorijoje „patirtų sunkių sužalojimų“.

VIDEO: Paviešinta, kaip šturmas atrodė JAV Kapitolijaus viduje – FTB prašo visuomenės padėti atpažinti riaušininkus

Buvo apkaltinta daugiau nei 70 žmonių ir iškelta mažiausiai 170 bylų, per spaudos konferenciją sakė JAV advokatas Kolumbijos apygardoje Michaelas Sherwinas. Pasak jo, federalinis tyrimas gali užtrukti keletą mėnesių. FTB gavo daugiau nei 100 000 pranešimų apie riaušių dalyvius, įskaitant nuotraukas ir vaizdo įrašus, į šį skaičių neįtraukiami pranešimai, gauti telefonu, spaudos konferencijoje sakė FTB Vašingtono biuro vadovas Stevenas D’Antuono.

VIDEO: Savaitė po JAV Kapitolijaus šturmo: 2 apkalta D.Trumpui, uždaryti keliai ir 20 000 karių būsimo prezidento priesaikai

M.Sherwinas teigė, jog tikisi, kad areštų skaičius „augs geometriškai“. Jis pažymėjo, kad kai kuriems kaltinamiesiems buvo pateikti kaltinimai smulkiais nusižengimais, kad juos būtų galima greitai suimti, tačiau tiems žmonėms gali būti pareikšti įtarimai rimtesniais nusikaltimais, įskaitant sąmokslą.

Štai keletas žymiausių areštuotų riaušininkų.

Jake'as Angeli

J.Angeli, žinomas sąmokslo teorijų skleidėjas iš Arizonos, kurio tikrasis vardas yra Jacobas Anthony Chansley, trečiadienį buvo nufotografuotas Kapitolijuje, o šeštadienį areštuotas. Jis įėjo į pastatą pusnuogis, veidą nusidažęs raudonai, baltai ir mėlynai, užsidėjęs raguotą kailinę kepurę. Pasak Teisingumo departamento, jis taip pat nešėsi ilgą ietį su Amerikos vėliava, pritvirtinta tiesiai po smaigaliu.

Gavęs Q Šamano pravardę dėl nepagrįstų „QAnon“ sąmokslo teorijų skleidimo, Jake'as Angeli buvo nuolat matomas D.Trumpą palaikančiuose mitinguose Arizonoje nuo 2016 metų rinkimų.

Jam buvo pateikti kaltinimai sąmoningu patekimu į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją be teisėtų įgaliojimų ir pasilikimu toje teritorijoje, taip pat šiurkščiu įsibrovimu į Kapitolijų ir netvarkos sukėlimu.

Vida Press nuotr./Jake'as Angeli
Vida Press nuotr./Jake'as Angeli

Adamas Johnsonas

Penktadienio vakarą buvo suimtas A.Johnsonas iš Perišo, Floridos valstijos, po to, kai pasirodė nuotrauka, kurioje jis šypsosi ir mojuoja, nešdamasis Nancy Pelosi pranešimams skaityti skirtos tribūnos dalį.

Jis dėvėjo kepurę, ant kurios buvo išmegzta D.Trumpo pavardė, o priekyje buvo matyti skaičius „45“.

Richardas Barnettas

R.Barnettas (60 m.) buvo nufotografuotas sėdintis užsikėlęs kojas ant stalo N.Pelosi kabinete. Penktadienį jis buvo areštuotas. Ketinama pirmiausia jį atvesdinti į federalinį teismą ir galiausiai išduoti Vašingtonui. Jam pateikti kaltinimai dėl sąmoningo patekimo į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją be teisėtų įgaliojimų, smurtavimo, šiurkštaus elgesio Kapitolijuje ir viešųjų pinigų, turto ar registrų vagystės.

„Scanpix“ nuotr./Richard Barnett
„Scanpix“ nuotr./Richard Barnett

Ericas Gavelekas Munchelis

30-metis Munchelis buvo nufotografuotas Senato rūmuose apsirengęs kariško stiliaus drabužiais ir nešinas kabelių laikikliais. Jau po kelių dienų jis buvo sulaikytas Našvilyje, pranešė Teisingumo departamentas.

Vienas iš bylą tiriančių pareigūnų teigė, kad sulaikymo metu valdžia atėmė iš vyriškio kelis ginklus. Ericui Gavelekui Muncheliui buvo pateikti kaltinimai dėl neteisėto patekimo į ribotos prieigos pastatą ir šiurkštų įsibrovimą bei netvarkos sukėlimą Kapitolijaus teritorijoje, sakoma departamento pranešime.

Departamentas taip pat nurodė, kad asmens, kuris pasirodė esąs ponas Munchelis, nuotraukose matyti, kad jis „nešasi plastikinius laidus, kažkokį daiktą dėkle ant dešiniojo klubo ir mobilųjį telefoną, pritvirtintą ant krūtinės, kurio kamera nukreipta į išorę, tikriausiai siekiant įrašyti tos dienos įvykius.“

Lisa Eisenhart

Ponia Eisenhart, kuri sausio 6-ąją į Kapitolijų lydėjo savo sūnų P.Munchelį, buvo suimta Tenesyje, pranešė Teisingumo departamentas.

Jai buvo pareikšti kaltinimai sąmokslu padaryti nusikalstamą veiką, chuliganizmu, patekimu į ribos prieigos pastatą ar teritoriją be valdžios institucijų leidimo ir įžūliu bei trikdančiu elgesiu.

Pasak federalinio pranešimo, vaizdo įraše buvo matyti, kaip ponia Eisenhart ir ponas Munchelis išeina iš „Grand Hyatt“ viešbučio Vašingtone maždaug valandą prieš tai, kai buvo prasibrauta pro Kapitolijaus barikadas, ir kartu vaikšto po Kapitolijaus teritoriją.

Vaizdo įrašuose taip pat matyti, kad jie Kapitolijaus viduje nešiojosi plastikinius antrankius ir sekė žmonių grupę, persekiojusią Kapitolijaus policijos pareigūnus, sakoma pranešime.

Kevinas Seefriedas

Konfederatų karo vėliavą Senato aukšte nešiojęsis K.Seefriedas buvo areštuotas kitą dieną, kai jis pats kreipėsi į Delavero valdžios institucijas. FTB nutraukė jo paiešką.

Kevinas Seefriedas buvo nufotografuotas per riaušes, nerūpestingai nešantis vėliavą pastato koridoriumi ir praeinantis senatoriaus Charleso Sumnerio, aboliucionisto iš Masačiūsetso, portretą. Pasak istorikų, tai buvo pirmas toks maišto aktas, kai kažkam pavyko įnešti į pastatą vėliavą.

K.Seefriedas ir jo sūnus Hunteris į Kapitolijų pateko pro išdaužtą langą, pranešė Teisingumo departamentas.

Pasak teismo dokumentų, tėvo ir sūnaus tapatybė buvo nustatyta po to, kai FTB gavo pranešimą iš Hunterio Seefriedo bendradarbio, teigusio, kad sausio 6 dieną vaikinas pasigyrė buvęs Kapitolijuje su savo tėvu.

Abu Seefriedai apkaltinti sąmoningu patekimu į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją be teisėto leidimo, šiurkščiu įsibrovimu ir chuliganizmu.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Seefriedas (kairėje), Aaronas Mostofsky
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Seefriedas (kairėje), Aaronas Mostofsky

Aaronas Mostofsky

Areštuotas buvo ir teisėjo iš Bruklino S.Mostofsky sūnus, esantis viršutinėje nuotraukoje dešinėje. Kapitolijaus viduje padarytose nuotraukose matomas A.Mostofsky vilki kailiais ir neperšaunama policijos liemene ir rankose laiko apsauginį skydą, kuris priklausė Kapitolijaus policijai.

Pono Mostofsky tėvas yra Kings apygardos Aukščiausiojo teismo teisėjas Shlomo Mostofsky.

Kapitolijaus centre padarytame vaizdo įraše Aaronas Mostofsky „New York Post“ sakė: „Buvome apgauti. Nemanau, kad už D.Trumpą balsavo 75 milijonai žmonių – manau, kad tokių buvo arti 85 milijonų. Manau, kad tam tikros valstijos, kurios ilgą laiką buvo raudonos, tapo mėlynos ir buvo pavogtos – pavyzdžiui, Niujorkas“.

Larry R.Brockas

Ponas Brockas buvo suimtas Teksase dėl tų pačių kaltinimų kaip ir P.Munchelis, kai buvo atpažintas kaip vienas iš žmonių, įsiveržusių į Kapitolijų, pranešė Teisingumo departamentas.

Pasak „The New Yorker“ jis yra į pensiją išėjęs oro pajėgų pulkininkas leitenantas, Karinių oro pajėgų akademijos absolventas ir kovos lauko veteranas.

VIDEO: Air Force veteran identified as Capitol rioter carrying zip ties on Senate floor

Robertas Keithas Packeris

R.K.Packeris, kuris sausio 6 dieną buvo nufotografuotas vilkintis marškinėlius su užrašu „Camp Auschwitz“ Kapitolijuje, buvo sulaikytas Niuport Njūse (Vašingtono valstija), pranešė du teisėsaugos pareigūnai. Du žmonės – buvęs pažįstamas ir kaimynas – sakė, kad R.K.Packeris yra nuolatinis Niuport Njūso gyventojas.

Jis matomas keliose nuotraukose, padarytose Kapitolijaus teritorijoje. Jo juodi sportiniai marškinėliai su aliuzijomis į nacių mirties stovyklas ir kaukole sukėlė visuotinį pasipiktinimą.

Ant jo marškinėlių taip pat buvo frazė „Work Brings Freedom“ („Darbas išlaisvina“) – apytikslis „Arbeit macht frei“ vertimas. Šie vokiški žodžiai buvo užrašyti ant geležinės arkos, stovėjusios virš vienos iš mirties stovyklų vartų, kur per Antrąjį pasaulinį karą buvo nužudyta daugiau nei 1,1 milijono žmonių.

VIDEO: Capitol insurrectionist seen wearing a 'Camp Auschwitz' sweatshirt has

Klete Kelleris

Ponas Kelleris, olimpinį auksą iškovojęs buvęs plaukikas, buvo užfiksuotas vaizdo įraše ir jį minioje, kuri sausio 6 dieną šturmavo Kapitolijų, atpažino buvę jo komandos draugai bei treneriai.

38-erių K.Kelleris nelabai stengėsi paslėpti savo tapatybę ir į Kapitolijų įsibrovė vilkėdamas „Team U.S.A.“ striukę, o veido kaukę nusismaukęs ant kaklo. Jis taip pat yra maždaug dviejų metrų ūgio – kaip savo pareiškime pažymėjo vienas FTB agentas, jis buvo „vienas aukščiausių asmenų“ vaizdo įraše, kurį internete paskelbė žurnalistas iš „Townhall“, konservatyvaus interneto portalo.

Jam buvo pateikti kaltinimai dėl trijų federalinių nusikaltimų: trukdymo teisėsaugai, sąmoningo įsibrovimo į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją ir buvimo ten be teisėtų įgaliojimų ir šiurkštaus įsibrovimo bei chuliganiško elgesio Kapitolijaus teritorijoje.

Klete Kelleris iškovojo medalius trijose Olimpinėse žaidynėse, įskaitant auksą Atėnų žaidynėse 2004-aisiais ir Pekino žaidynėse 2008-aisiais. Jis buvo estafečių komandų narys drauge su Michaelu Phelpsu. K.Kelleris taip pat iškovojo sidabro medalį 2000 metais Sidnėjuje su estafetės komanda ir du bronzos medalius individualiose rungtyse.

Clevelandas Groveris Meredithas Jaunesnysis

Ponas Meredithas buvo apkaltintas grasinimais Nancy Pelosi, kai jis trečiadienį nuvyko į Vašingtoną dalyvauti paramos D.Trumpui akcijoje ir išsiuntė tekstinę žinutę, sakydamas, kad įstatys jai „kulką tiesioginio televizijos eterio metu“, pranešė federalinė valdžia.

Federaliniai agentai teigė, kad jis buvo apsistojęs „Holiday Inn“ viešbutyje Vašingtone ir automobilio priekaboje turėjo ginklų, įskaitant „Glock“ pistoletą, automatą „Tavor X95“ ir kelis šimtus šovinių.

„Atlanta Journal-Constitution“ pranešė, kad C.G.Meredithas turi ryšių su „QAnon“ sąmokslo teorijos judėjimu ir kad jis 2018 metais Acwortho mieste buvo pastatęs stendą, kuriame šalia jo įmonės pavadinimo „Car Nutz“ buvo parašyta „#QANON“. Jis apkaltintas grasinimais, neregistruoto šaunamojo ginklo laikymu ir neteisėtu šaudmenų laikymu.

Derrickas Evansas

D.Evansas atsistatydino iš Vakarų Virdžinijos delegatų rūmų po to, kai dalyvavo šturmuojant Kapitolijų. Jam gresia du federaliniai kaltinimai: sąmoningu patekimu į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją be teisėtų įgaliojimų ir buvimu juose, šiurkščiu įsibrovimu ir chuliganišku elgesiu Kapitolijaus teritorijoje.

Lapkritį į Vakarų Virdžinijos valdžios institucijas išrinktas respublikonas D.Evansas nufilmavo save įžengiantį į Kapitolijų. Kaip ir daugelis kitų buvusių minioje, jis nesistengė nuslėpti savo dalyvavimo. „Mes čia!“ - jis sakė savo vaizdo įraše. „Mes čia! Derrickas Evansas Kapitolijuje!“

„Scanpix“ nuotr./Derrickas Evansas
„Scanpix“ nuotr./Derrickas Evansas

Bradley Rukstalesas

B.Rukstalesas, buvęs vienos Ilinojaus rinkodaros kompanijos vadovas, buvo apkaltintas sąmoningu patekimu į ribotos prieigos pastatą ar teritoriją ir buvimu joje be teisėtų įgaliojimų ir šiurkščiu įsibrovimu į Kapitolijaus teritoriją, pranešė Teisingumo departamentas.

B.Rukstaleso įmonė „Cogensia“ pareiškė, kad jis buvo išleistas atostogų. „Ponas Rukstalesas ėmėsi veiksmų savo paties iniciatyva, – sakoma kompanijos pranešime. – Jis neveikė mūsų įmonės vardu ir jo veiksmai jokiu būdu neatspindi mūsų įmonės politikos ar vertybių“. Laikinasis įmonės vadovas „CBS Chicago“ vėliau pranešė, kad ponas Rukstalesas buvo atleistas.

Lonnie L.Coffmanas

L.L.Coffmanas (70 m.) Iš Falkvilio, Alabamos valstijos, buvo apkaltintas neteisėtu destruktyvaus prietaiso laikymu po to, kai federalinė valdžia pranešė pono Kofmano pikape aptikusi 11 Molotovo kokteilių pagaminti skirtų ingredientų laikytų specialiuose stiklainiuose – juose rasta degiųjų medžiagų, skudurų ir žiebtuvėlių.

Apžiūrėjus pikapą, rastas ir pistoletas, vienas karabino automatas M4 ir šautuvų dėtuvės, užtaisytos amunicija, pranešė valdžia. Apieškoję L.L.Coffmaną, pareigūnai rado dar du ginklus.

Markas Leffingwellas

Federalinių prokurorų teigimu, M.Leffingwellas pateko į Kapitolijaus Senato pusę, ir kai jį sustabdė teisėsauga, smogė pareigūnui į šalmą ir į krūtinę. „The Seattle Times“ nustatė, kad Markas Leffingwellas yra 51 metų vyras iš Sietlo. Jam buvo pareikšti kaltinimai, be kita ko, federalinės teisėsaugos pareigūno užpuolimu ir šiurkščiu įsibrovimu bei netvarkos sukėlimu Kapitolijaus teritorijoje, pranešė valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius