Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas vyksta Sirijoje?

Po to, kai prieš gerą pusmetį per Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką nusirito neramumų banga, Sirija buvo viena iš tų valstybių, kurioje piliečiai, įkvėpti kaimyninių šalių pavyzdžiu, išdrįso pareikalauti savo represinės valdžios nusišalinimo.
Protestų malšinimas Sirijoje
Protestų malšinimas Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neramumai į Siriją atsirito kovo viduryje, o piką pasiekė praėjusį sekmadienį, kai valdžiai ištikima armija atakavo šalies rytuose esantį Hamos miestą. Damaskui siekiant numalšinti neramumus, sekmadienį Sirijoje žuvo apie 140 žmonių. Didžioji dalis iš jų – Hamos mieste. Tačiau bendra statistika dar kraupesnė: žmogaus teisių organizacijos skaičiuoja, kad per visą neramumų laikotarpį Sirijoje žuvo apie 1 200 žmonių. Tuo tarpu Jungtinės Tautos (JT) praneša, kad per minėtą laikotarpį 3 tūkst. sirų dingo be žinios, dar apie 12 tūkst. buvo suimta ir uždaryta į kalėjimus.

Apie tai, kas šiuo metu vyksta Sirijoje, sužinoti nėra paprasta – į šalį jau kurį laiką neįleidžiamas nė vienas užsienio žurnalistas. Taigi tenka kliautis šalies viduje esančių organizacijų ir įvykių liudininkų parodymais.

Per neramumus Sirijoje žuvo apie 1 200 žmonių, 3 tūkst. sirų dingo be žinios, dar apie 12 tūkst. buvo suimta ir uždaryta į kalėjimus.BBC skelbia, kad antradienį Sirijos armija jau trečią dieną iš eilės toliau skverbiasi į Hamos miesto centrą, pratęsdama sekmadienį pradėtą puolimą. Kaip vietos gyventojai sakė BBC, mieste gyvenantys žmonės bėga į netoliese esančius kaimus, būdami įsitikinę, kad režimui ištikimi kariai netrukus perims miesto kontrolę.

Po kruvinojo sekmadienio, atakas Damaskas tęsė ir pirmadienį. Malšinti neramumus režimui ištikimiems kariams teko ne viename Sirijos mieste. Viena žmogaus teisių organizacija pranešė, kad pirmadienį Sirijos pajėgos nukovė dar 24 žmones.

JT, pirmadienį surengusiuos neeilinį Saugumo Tarybos posėdį, netrukus vėl turėtų susirinkti į pasitarimą dėl krizės Sirijoje – Rusija iki šiol nesutiko pritarti rezoliucijai, smerkiančiai smurtą, pareikšdama, kad rezoliucijos tekstas turėtų būti švelnesnis.

„Turi pažangią ginkluotę“

Savo ruožtu oficialioji Sirijos valdžia tikina, esą šalies piliečius ir armiją užpuldinėja „ginkluotos grupės“, kurias remia neįvardintos užsienio jėgos. Oficialiame Sirijos naujienų tinklalapyje sana.sy skelbiama, esą ginkluotos grupės pirmadienį kulkomis ir Molotovo kokteiliais užpuolė pareigūnus ir policijos departamentus Hamos mieste.

Teigiama, kad dalis išpuolius vykdžiusių ginkluotų vyrų buvo su motociklais, kiti, esą šaudė ir kokteilius mėtė nuo pastatų stogų. „Prašvitus jie pradėjo šaudyti į policijos departamentus, taikydamiesi į langus ir įėjimus. Jie taip pat į pastatus mėtė Molotovo kokteilius, norėdami juos padegti. Per išpuolius kai kurių departamentų darbuotojai buvo priversti likti pastato viduje, dėl šaudymo jie negalėjo išeiti iš pastato“, – rašoma minėtame, Sirijos valdžios poziciją atspindinčiame, tinklalapyje.

Čia taip pat teigiama, kad armija ir toliau „atlieka savo misiją“ šalindama „diversantų grupių“ pastatytus kelio užtvarus prie pagrindinių įvažiavimų į miestą. „Vyksta didelis konfliktas, nes šios grupės yra organizuotos, turi pažangią ginkluotę“, – rašoma sana.sy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius