-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra Freddie Gray'us – žmogus, kurio žūtis privertė amerikiečius išeiti į gatves?

Freddie Gray'us tapo nauju amerikiečių nepasitikėjimo policijos darbu simboliu. 25 metų vaikinas, draugų vadintas „Pipiru“, augo skurdžiame Sendtauno-Vinčesterio rajone, Baltimorės vakarinėje dalyje, rašo „The Washington Post“.
Freddie Gray'us.
Freddie Gray'us. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2008 metais Freddie ir dvi jo seserys iškėlė ieškinį namo, kuriame jie augo, savininkams. Gray šeimos teigimu, namo savininkai neperspėjo dėl švino, naudoto dažuose, kuriais buvo dažomas namas. Teismo proceso metu paaiškėjo, kad namo sienos ir lubos turėjo tokį kiekį švino, kad apnuodyti vaikai tiesiog negalėjo gyventi funkcionalaus gyvenimo.

Tam nepadėjo ir neįgali mama, įjunkusi į heroiną, kuri teismo posėdžio metu prisipažino nemokanti skaityti. Nenuostabu, kad ir pats F.Gray'us mokykloje sunkiai mokėsi skaityti, o jo skaitymo sugebėjimai buvo vertinami keturiomis klasėmis žemesniu lygiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Baltimorėje susirėmė su policija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Baltimorėje susirėmė su policija

Tiesa, tokie ieškiniai dėl kenksmingų gyvenimo sąlygų jau senokai buvo tapę norma skurdžiame rajone. Teismo paskirtas išmokas dėl patirtų nuostolių vietiniai netgi vadino „švino čekiais“.

1 metro 72 centimetrų, kiek daugiau nei 60 kilogramų svėręs F.Gray'us draugų buvo vadinamas ištikimu, šiltu ir linksmu vaikinu, kuris pasižymėjo puikiu humoro jausmu. „Kiekvieną kartą, kai jį pamatydavau, nusišypsodavau, nes žinojau, kad dabar diena bus gera“, – pasakojo 22 metų Angela Gardner, kurį laiką susitikinėjusi su F.Gray'umi.

VIDEO: Protestai Baltimorėje

Buvo patekęs į policijos akiratį

Tiesa, F.Gray'us nebuvo visiškas angelas. Anaiptol. Vaikinas daugybę kartų buvo sulaikytas policijos dėl marihuanos ir heroino laikymo bei pardavimo. Beveik dvejus metus praleido už grotų.

F.Gray'us mirė balandžio 19 dieną dėl sunkios stuburo traumos, savaitę po policijos arešto, kai jis buvo sučiuptas savo gyvenamame rajone. Nebuvo aišku, kodėl vaikinas spruko pamatęs policininkus. Pareigūnai teigė, kad jo kišenėje rado spyruoklinį peilį.

„Scanpix“/AP nuotr./Dviratininkas netoli degančio policijos automobilio
„Scanpix“/AP nuotr./Dviratininkas netoli degančio policijos automobilio

Vaikinas daugybę kartų buvo sulaikytas policijos dėl marihuanos ir heroino laikymo bei pardavimo. Beveik dvejus metus praleido už grotų.

Liudininkų užfiksuotame vaizdo įraše matoma, kaip pareigūnai tempia antrankiais surakintą F.Gray'ų žeme. Pareigūnų teigimu, vaikinas buvo piktas ir aršiai ginčijosi, kai buvo įkeltas į policijos automobilį, tačiau pasiekus nuovadą jis jau neberodė gyvybės ženklų.

Tyrimo metu Baltimorės policija nustatė, jog vaikinui nebuvo suteikta būtina medicinos pagalba, jis nebuvo prisegtas saugos diržu. Policininkai neiškvietė greitosios pagalbos, nors F.Gray'us pakartotinai to prašė.

Pareigūnai teigė, kad jie nežinojo, kada F.Gray'us buvo sužeistas – arešto metu, ar jau pasodintas automobilyje. Šeši pareigūnai nušalinti tyrimo metu, nors sulaikyme dalyvavę policininkai ir neigė naudoję jėgą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riaušės Baltimorėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riaušės Baltimorėje

Riaušės prasidėjo kaip taikūs susibūrimai

Buvo žadama, kad tyrimas truks iki gegužės 1-osios, o tada prokurorams bus leista spręsti, ar kelti kaltinimus policininkams. Tyrimo eigą stebėjo ir Teisingumo departamentas.

Baltimorės merė Stephanie Rawlings-Blake taip pat skatino dalyvauti suteikiant kuo daugiau informacijos tyrimui, kad būtų „gauti atsakymai į klausimus, kankinančius mus visus“.

Agresyvūs protestai ir riaušės Baltimorėje pirmadienį prasidėjo kaip taikūs susibūrimai. Aktyvistai kalbėjo apie JAV jau senokai krečiančią problemą – baltaodžių policininkų savivalę juodaodžių nusikaltėlių atžvilgiu.

„Scanpix“/AP nuotr./Riaušės Baltimorėje
„Scanpix“/AP nuotr./Riaušės Baltimorėje

Ši įtampa dar kartą sprogo Vakarų Baltimorėje, kur gyventojų santykiai su policija jau senokai buvo komplikuoti.

Policininkų nužudytų juodaodžių sąrašas plečiasi kiekvieną mėnesį. Nuo Fergusone, Misūryje, nužudyto Michaelo Browno iki Tamiro Rice'o Klyvlande, Erico Garnerio ar Walterio Scotto Šiaurės Čarlstone.

Ši įtampa dar kartą sprogo Vakarų Baltimorėje, kur gyventojų santykiai su policija jau senokai buvo komplikuoti. Taikus protestas virto tūkstančių demonstracija ir riaušėmis Camdeno kiemuose.

„Žmonės nori teisingumo“, – teigė 27 metų Adamas Jordanas, vadovavęs protestui Baltimorėje. „Jie nori, kad nusikaltę pareigūnai patektų į kalėjimą, bet užvis labiausiai jie nori reformos – viską keičiančios reformos“, – teigė jis.

VIDEO: Riaušės Baltimorėje policijos areštinėje mirus juodaodžiui

Protestams tapus nevaldomomis riaušėmis organizatoriai atsiribojo nuo žmonių, padeginėjusių automobilius, niokojusių parduotuves ir sužeidusių keliolika pareigūnų. Visgi panašu, kad protestai JAV greitu metu nenurims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius