-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra pagrindiniai žaidėjai R.Muellerio tyrime dėl D.Trumpo ryšių su Rusija?

Specialusis prokuroras Robertas Muelleris penktadienį baigė tyrimą dėl Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos štabo įtariamų ryšių su Rusija ir Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus. Kol kas ataskaita dar nepaskelbta viešai, tačiau užsimenama apie kelis asmenis, kurie gali būti joje įvardinti.
Robertas Muelleris
Robertas Muelleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai JAV prezidento Donaldo Trumpo artimiausi patarėjai, jo kampanijos nariai, Rusijos teisininkai bei įvairūs kiti asmenys, skelbia „Time“.

Pagrindiniai žaidėjai

Paulas Manafortas, D.Trumpo kampanijos vadovas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas

Prieš tampant D.Trumpo kampanijos vadovu ilgametis respublikonų konsultantas P.Manafortas gyveno užsienyje ir buvo lobistu. Per kampaniją jis prisijungė prie dabartinio JAV prezidento sūnaus Donaldo Trumpo jaunesniojo ir D.Trumpo žento Jaredo Kushnerio ir susitiko su teisininke, kuri siejama su Kremliumi. Ji pažadėjo rasti purvo apie D.Trumpo varžovę Hillary Clinton.

Jis taip pat dalinosi vertingais kampanijos duomenimis su buvusiu verslo partneriu Konstantinu Kilimniku, kuris, Federalinio tyrimų biuro (FTB) manymu, turi ryšių su Rusijos žvalgyba.

2018 metais P.Manafortas buvo nuteistas už pajamų slėpimą. Jis pajamas uždirbo atstovaudamas Rusijai palankiai politinei partijai Ukrainoje. Jis buvo nuteistas septyneriems su puse metų kalėjimo už šį ir kitus nusikaltimus.

Rickas Gatesas, P.Manaforto pavaduotojas

R.Gatesas buvo P.Manaforto dešinioji ranka jo lobizmo versle, taip pat panašų vaidmenį vaidino D.Trumpo kampanijoje. 2017 metais jis buvo apkaltintas kartu su P.Manafortu, bet vėliau sutiko bendradarbiauti su specialiuoju prokuroru.

Konstantinas Kilimnikas, P.Manaforto darbuotojas

Rusų politinis konsultantas K.Kilimnikas dirbo P. Manafortui jo lobizmo įmonėje. Dalijantis rinkimų duomenimis, jis ir P.Manafortas taip pat kartu aptarinėjo ir Ukrainos taikos planą.

Rogeris Stone'as, D.Trumpo ilgametis patikėtinis

Ilgametinis respublikonas ir D.Trumpo patikėtinis kaltinamas melu Kongresui apie jo komunikaciją su „WikiLeaks“, kurie publikavo demokratų ir H.Clinton elektroninius laiškus. Jis tvirtino esantis nekaltas, jo teismo procesas prasidės lapkritį.

Michaelas Flynnas, D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Buvęs JAV kariuomenės žvalgybos vadas M.Flynnas konsultavo D.Trumpą nacionalinio saugumo klausimais dar rinkimų kampanijos metu, vėliau tapo jo nacionalinio saugumo patarėju Baltuosiuose rūmuose. Jis atsistatydino 2017 metais, tuomet jis pripažino melavęs Federaliniam tyrimo biurui (FTB) apie savo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi. Vėliau jis pradėjo bendradarbiauti su R.Muellerio komanda.

Michaelas Cohenas, D.Trumpo asmeninis advokatas

Ilgametis D.Trumpo asmeninis advokatas M.Cohenas buvo pripažintas kaltu dėl melavimo Kongresui, sukčiavimo, mokesčių slėpimo ir rinkimų kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimų. Jis buvo nuteistas trejiems metams kalėjimo. M.Cohenas pasižymėjo keliais skandalingais liudijimais apie D.Trumpą: kad jis dažnai meluodavo apie savo verslo akcijų vertę, kad jis iš anksto žinojo, jog H.Clinton laiškai bus nutekinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas

D.Trumpo šeima

Donaldas Trumpo jaunesnysis, D.Trumpo vyriausias sūnus

Kol D.Trumpas yra Baltuosiuose rūmuose, jo vyriausiasis sūnus vadovauja šeimos verslui kartu su jaunesniuoju broliu Ericu. 2016 metais D.Trumpas jaunesnysis buvo svarbiausias žaidėjas susitikime „Trumpo bokšte“ su teisininke, kuri turi sąsajų su Kremliumi. Vėliau D.Trumpas jaunesnysis taip pat atskleidė, kad rinkimų kampanijos metu jis asmeniškai bendravo su „WikiLeaks“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Julianas Assange`as
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Julianas Assange`as

Jaredas Kushneris, D.Trumpo žentas

J.Kushneris dirbo rinkimų kampanijos metu ir dabar dirba Baltuosiuose rūmuose. Kampanijos metu jis turėjo kelis kontaktus su Rusija. Jis taip pat siuntė laiškus ir siekė sukurti diskusijų platformą su rusais.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris
„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris

Rusai

Sergejus Kisliakas, Rusijos ambasadorius JAV

Buvęs Rusijos ambasadorius JAV turėjo keletą svarbių susitikimų su D.Trumpo aplinkos žmonėmis. D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas M.Flynnas pasitraukė po to, kai paaiškėjo, kad jis neatskleidė susitikimų su S.Kisliaku. 2017 m. ambasadorius grįžo į Rusiją.

Natalija Veselnickaja, teisininkė

Teisininkė, kuri turi sąsajų su Kremliumi. Ji susitiko su D.Trumpo sūnumi ir sakė galinti turėti H.Clinton žalingos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius