Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kašmyro autonomijos panaikinimas – kelias į išskirtinai hinduistų Indiją?

Indijos valdantiesiems vienašališkai panaikinus ginčijamo Kašmyro regiono autonomiją, premjero Narendros Modi kritikai įspėja – siekiama įtvirtinti šiuo metu sekuliarią Indiją kaip išskirtinai hinduistų valstybę. Jei ši strategija pasiteisins, Indiją valdantys hinduistai gali imtis diskriminacinių veiksmų prieš šalies musulmonus.
Protestas prieš sprendimą panaikinti Kašmyro autonomiją
Protestas prieš sprendimą panaikinti Kašmyro autonomiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Pirmadienį N.Modi vyriausybė vienašališkai panaikino specialųjį ginčijamo Kašmyro statusą. Hinduistų nacionalistų partija taip pat pateikė įstatymo projektą, pagal kurį minima teritorija būtų padalyta į dvi dalis ir tiesiogiai valdoma iš Naujojo Delio.

„The New Tork Times“ rašo, kad, pasak kritikų, tai – nerimą keliantis ženklas. Esą N.Modi nori įtvirtinti Indiją kaip hinduistų ir autoritarinę valstybę. Antradienį Kašmyras buvo atkirstas nuo pasaulio – neveikė internetas ir beveik visos telefono linijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi

Pakistano premjeras Imranas Khanas apkaltino N.Modi „skleidžiant ideologiją, kuri iškelia hinduistus aukščiau kitų religijų ir siekia įtvirtinti valstybę, vykdančią represijas prieš visas kitas religines grupes“.

Indijoje tokiu N.Modi sprendimu džiaugėsi įvairių politinių pažiūrų žmonės, ypač priklausantys dešiniajai hinduistų nacionalistų partijai.

„The New York Times“ rašo, kad jiems niekada nepatiko musulmonų dominuojamas regionas Indijos sudėtyje. Dešiniųjų hinduistų grupė „R.S.S.“, siejama su N.Modi partija, paskelbė, kad „Džamu ir Kašmyro valstija, turinti represyvų musulmonų daugumos charakterį, buvo mūsų šalies galvos skausmas nuo nepriklausomybės paskelbimo“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Indijoje džiaugiasi sprendimu panaikinti Kašmyro autonomiją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Indijoje džiaugiasi sprendimu panaikinti Kašmyro autonomiją

Pirmadienį hinduistų nacionalistai šoko gatvėse, šaudė fejerverkus ir mojavo Indijos vėliava.

Hinduistų nacionalistų organizacijos „Hindu Janajagruti Samiti“ atstovas spaudai Rameshas Shinde pavadino Kašmyro autonomijos panaikinimą „istoriniu žingsniu hinduistų tautos atkūrimo link“.

Pavojus sekuliariai valstybei

Gegužės parlamento rinkimuose didele balsų persvara perrinktas N.Modi skatino šalies vystymąsi ir sumažino korupciją aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, taip pat užbaigė svarbius socialinius projektus. Pavyzdžiui, per penkerius metus buvo pastatyta 100 mln. tualetų.

Tačiau N.Modi iškilo per organizaciją „R.S.S.“, todėl premjero kritikai jį visada vertino įtariai: esą jis siekia ne tik modernizuoti Indiją, bet ir pakeisti jos pasaulietinį charakterį.

Indijos įkūrėjai, įskaitant pirmąjį premjerą Jawaharlalą Nehru, 1947 metais skelbdami nepriklausomybę priėmė sprendimą tapti sekuliaria šalimi. Kaimyniniame Pakistane islamas laikomas valstybine religine.

Pasak „The New Tork Times“, 2014 metais prasidėjusios pirmosios N.Modi kadencijos metu valstybinės institucijos pradėjo perrašinėti istorijos vadovėlius – iš jų buvo išimti skyriai apie šalies vadovus musulmonus.

Valdant N.Modi išaugo neapykantos nusikaltimų prieš musulmonus, sudarančius 15 proc. Indijos populiacijos, skaičius. Tai tik sustiprino įspūdį, kad vyriausybė hinduistams palankesnė nei musulmonams.

Kai kurie analitikai įspėja, kad jei N.Modi strategija Kašmyrui bus sėkminga, jis imsis kitų religiškai skaldančių klausimų. Pavyzdžiui, panaikins musulmonų santuokų ir paveldėjimo įstatymus, Adodjoje ant musulmonų mečetės griuvėsių pastatys hinduistų šventyklą.

„Ši vyriausybė jaučia turinti didžiulį mandatą“, – teigė tarptautinių santykių profesorius iš Londono King's koledžo Harshas V.Pantas.

Gegužę vykusiuose parlamento rinkimuose N.Modi partija „Bharatiya Janata“ (B.J.P.) gavo beveik du trečdalius balsų.

Rinkimų pažadai pasikeitė

2014 metais, kai N.Modi pirmą kartą kandidatavo į premjero postą, jo partija žadėjo panaikinti Kašmyro autonomiją, tačiau sakė, kad šį klausimą „aptars su visomis suinteresuotomis šalimis“.

Tačiau 2019-ųjų platformoje frazės apie tarimąsi su visomis suinteresuotomis šalimis nebebuvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Indų karys Kašmyre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Indų karys Kašmyre

Pirmadienį vidaus reikalų ministras Amitas Shah parlamente pranešė, kad centrinė vyriausybė ne tik panaikina specialų Džamu ir Kašmyro statusą, bet ir padalija teritoriją į dvi dalis. Pasak A.Shah, tai lems geresnį regiono valdymą, užsienio investicijas, ir, svarbiausia, taiką.

Nors Pakistanas skundžia tokį sprendimą, analitikai tikina, kad ši šalis Kašmyro atžvilgiu nėra labai patikima. Nepaisant sąjungininkių prašymų sustoti, Pakistanas ilgą laiką rėmė kovotojų grupes Indijos valdomose regiono teritorijose. Pakistanui priklauso mažesnė regiono dalis.

Vadovavimo metais N.Modi pakeitė strategiją Pakistano atžvilgiu. Vasarį, kai su Pakistanu susiję Kašmyro kovotojai su sprogmenų pilnu automobiliu įsirėžė į Indijos kariuomenės konvojų ir pražudė mažiausiai 40 karių, premjeras įsakė Pakistano teritorijoje vykdyti oro smūgius.

Analitikai mano, kad N.Modį pastūmėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlymas tarpininkauti Indijos ir Pakistano derybose dėl Kašmyro. Ilgą laiką Indija laikėsi pozicijos, kad Kašmyras yra integrali jos dalis. Dabar, kai Kašmyras laikomas federaline teritorija, bus lengviau atlaikyti savo poziciją.

Pasak garsaus apžvalgininko Arati Jerath, „sprendimas dėl Kašmyro buvo didesnės hinduistų darbotvarkės dalis“. Tačiau, pasak jo, didesnę įtaką padarė „poreikis skelbti Kašmyrą savo teritorija“.

Anot kritikų, Kašmyro autonomijos panaikinimas buvo tarsi perversmas. Paskelbus šią žinią, vyriausybė į regioną pasiuntė tūkstančius karių, suėmė civilius politinius lyderius, atjungė internetą ir atkirto telefono linijas.

„Ši kampanija yra skirta parodyti likusiai šalies daliai, kad jie baudžia kašmyriečius, kad jie atims ne tik mūsų statusą, bet ir tapatybę bei orumą“, – teigiama žymaus Kašmyro politiko dukros Iltijos Javed laikraščiui „The New Tork Times“ perduotoje žinutėje.

„Šiuo metu niekam iš mūsų nėra leidžiama net išeiti iš namų. Tai yra siaubinga didžiausiai pasaulio demokratijai“, – teigė I.Javed.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius