Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalikų kunigų celibatas – vėl diskusijų centre

Tarsi gaisras, nuolat įsiplieskiantis iš rusenančių žarijų, katalikų kunigų celibato klausimas vėl atsidūrė dėmesio centre kilus diskusijoms, kaip būtų galima užkirsti kelią skandalams dėl vaikų seksualinio išnaudojimo, kurie pastaruoju metu persekiojo Katalikų Bažnyčią.
Kunigas
Kunigas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau popiežius Benediktas XVI ne mažiau atkakliai dar kartą atmetė galimybę pakeisti šią tradiciją, susiformavusią XII šimtmetyje. Pontifikas penktadienį sakė, kad savanoriškas tyrumas yra Dievo dovana, kurios neturėtų būti atsisakyta dėl „praeinančių kultūrinių madų“.

„Mūsų dienomis vyrai ir moterys tenori, kad iki galo liktume kunigais – ir niekuo daugiau“, – jis pabrėžė Vatikane vykusioje konferencijoje apie kunigystę, į kurią susirinko apie 700 dalyvių.

Paskatino atviriau diskutuoti

Šie Šventojo Tėvo komentarai nuskambėjo tuo metu, kai keli vokiškai kalbančių šalių katalikų hierarchai užsiminė, jog yra ryšys tarp seksualinio vaikų išnaudojimo ir kunigų skaistybės įžadų, taip pat paragino Bažnyčią atviriau diskutuoti apie celibatą ir kunigų seksualumą.

Daugelis žiniasklaidos apžvalgininkų ir kai kurie liberalieji katalikai, tokie kaip šveicarų teologas Hansas Kuengas, tvirtina, jog draudimas kunigams tuoktis yra susijęs su pastaraisiais skandalais dėl vaikų tvirkinimo Vokietijoje, Austrijoje, Nyderlanduose ir Airijoje. Jie taip pat ragina atsisakyti šios viduramžiškos tradicijos.

„Laikai pasikaitė, kaip ir visuomenė, o Bažnyčia turi apsvarstyti, kaip išlaikyti tokį gyvenimo būdą arba ką reikėtų pakeisti“, – Zalcburgo arkivyskupas Aloisas Kothgasseris ketvirtadienio vakarą sakė Austrijos televizijai ORF.

Vienos kardinolas Christophas Schoenbornas (Kristofas Šėnbornas) vyskupijos informaciniame biuletenyje nurodė, kad Bažnyčia turi užduoti sunkius klausimus apie pastaruosius skandalus. „Tarp jų – celibato ir (kunigų) asmenybių vystymosi klausimą“, – rašo jis.

Seksualumas nėra išjungiamas

Nė vienas iš tų hierarchų neragino atsisakyti celibato. Ch.Schoenbornas penktadienį tvirtino, kad jo kvietimas diskutuoti nereiškia, kad celibatą reikia panaikinti.

„Jeigu celibatas būtų seksualinio išnaudojimo priežastis, likusioje visuomenės dalyje nebūtų jokio išnaudojimo“, – sakė jis.

Skundus dėl įtariamų tvirkinimo atvejų tiriantis Vokietijos vyskupas Stefanas Ackermannas sakė, kad įsiplieskus tokiems skandalams visuomenė dažnai įtaria, jog visi kunigai yra lytiniai iškrypėliai.

„Šis požiūris neatitinka tikrovės“, – jis aiškino televizijai ZDF.

Jeigu kas nors atsiriboja nuo savo seksualumo, tai nereiškia, kad jis išjungiamas, – H.J.JaschkeTačiau pastarieji skandalai paskatino katalikų hierarachus prabilti, kad kunigams reikia padėti spręsti seksualumo keliamas problemas ir aiškinti visuomenei celibato reikšmę, kurios šiuolaikinė liberalių moralinių pažiūrų visuomenė neįstengia suvokti.

„Jeigu kas nors atsiriboja nuo savo seksualumo, tai nereiškia, kad jis išjungiamas. Ne – aš privalau pamatyti, kaip reaguoju seksualiai ir išmokti su tuo susidoroti“, – Hamburgo vyskupas augziliaras Hansas Jochenas Jaschke penktadienį aiškino Vokietijos radijui.

A.Kothgasseris duodamas interviu sakė, jog kai kada norėdavo turėti šeimą, ypač susipažinęs su „gražiais žmonėmis“. Šį troškimą jis vadino labai natūraliu žmogišku jausmu.

Celibatas pritraukia pedofilus

H.J.Jashke tvirtino, kad celibatas nėra seksualinio išnaudojimo priežastis, tačiau pridūrė: „Celibatas gali pritraukti žmones, kurių seksualumas nenormalus ir kurie seksualumo negali integruoti į savo gyvenimus. Būtent tada gali susiklostyti pavojingų atvejų“.

Berlyno universitetinės ligoninės „Charite“ Seksologijos ir seksualinės medicinos instituto vadovas profesorius Klausas Beieris sakė ZDF diskusijų laidai, kad polinkis į pedofiliją formuojasi paauglystėje ir kad celibatas jam neturi įtakos.

Tačiau mokslininkas pridūrė: „Celibatas vilioja pedofilus tapti Katalikų Bažnyčios nariais“. H.J.Jaschke užsiminė, kad Vatikanas yra atviras „išbandytų vyrų“ kunigystei, tačiau Šventasis Sostas atkakliai atmeta galimybę įšventinti į kunigus vyresnio amžiaus susituokusius vyrus.

Rytų apeigų Katalikų Bažnyčios kunigams leidžia tuoktis, tačiau vedę kunigai negali tapti vyskupais, kaip ir Ortodoksų Bažnyčiose. Anglikonų ir protestantų Bažnyčiose dvasininkams vesti nedraudžiama, o kai kurios bendrijos leidžia moteris įšventinti į kuniges.

Be to, popiežius Benedikto XVI neseniai išsakytas pasiūlymas nepatenkintiems anglikonams pereiti į katalikybę gali atverti dar vieną kelią atsirasti vedusiems kunigams Katalikų Bažnyčioje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius