Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 19 /18:07

Katalonijos lyderiui pagrasinus paskelbti nepriklausomybę, Madridas svarstys tiesioginio valdymo įvedimą regione

Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as pagrasino nedviprasmiškai paskelbti savo regiono nepriklausomybę nuo Ispanijos, jeigu Madrido vyriausybė toliau atsisakinės sėsti prie derybų stalo. Savo ruožtu centrinė valdžia paskelbė šeštadienį svarstysianti, ar inicijuoti straipsnį, leidžiantį regione įvesti tiesioginį valdymą.
Carlesas Puigdemontas Katalonijos parlamente
Carlesas Puigdemontas Katalonijos parlamente / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Katalonija Ispanija

C.Puigdemont'as šį perspėjimą išdėstė laiške Ispanijos vyriausybei, likus suskaičiuotoms minutėms iki jos nustatyto termino, kada Katalonija turi aiškiai paskelbti savo apsisprendimą dėl suverenumo.

Katalonijos prezidentui buvo duota laiko iki ketvirtadienio 10 val. vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku).

Separatistų lyderis rašo, kad tuo atveju, jeigu Ispanijos vyriausybė toliau „trikdys dialogą ir tęs represijas“, Katalonijos parlamentas surengs balsavimą dėl nepriklausomybės paskelbimo.

Praeitą savaitę C.Puigdemont'as savo kreipimesi regiono parlamentą paskelbė nepriklausomybę, bet iškart ją „suspendavo“ ir paragino Ispaniją sėsti prie derybų stalo.

Savo ruožtu Ispanijos premjeras Mariano Rajoy, šiuo metu dalyvaujantis Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime Briuselyje, šeštadienį sušauks nepaprastąjį kabineto posėdį. Jame bus sprendžiama, ar pasinaudoti konstitucijoje numatyta galimybe įvesti visišką arba dalinį tiesioginį valdymą pusiau autonominiame Katalonijos regione, ketvirtadienį pranešė vyriausybė.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy
„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy

Madridas atsakė, kad vyriausybė surengs nepaprastąjį kabineto posėdį ir „patvirtins priemones ir pasiųs jas Senatui, kad būtų apsaugoti visų ispanų bendri interesai“.

Šios priemonės yra numatytos 1978 metais priimtos Ispanijos konstitucijos 155-ajame straipsnyje. Jis dar niekada nebuvo panaudotas per Ispanijos demokratinio valdymo laikotarpį nuo generolo Francisco Franco diktatūros žlugimo.

Ispanijos vyriausybė: „155-asis straipsnis nėra skirtas panaikinti Katalonijos autonomiją, tačiau užtikrinti, kad autonomija egzistuoja įstatymo ribose.“

Kiek anksčiau šią savaitę Ispanijos vyriausybės atstovas spaudai teigė, kad 155-asis straipsnis, jei reikėtų, būtų pritaikytas „protingai“.

„155-asis straipsnis nėra skirtas panaikinti Katalonijos autonomiją, tačiau užtikrinti, kad autonomija egzistuoja įstatymo ribose, – sakė jis. – Mes numatėme daugybę įvairių scenarijų, pagal kuriuos bus pritaikytas straipsnis.

Tačiau tai nereiškia, kad bus visiškai perimtos visos (Katalonijos – red.) vyriausybės funkcijos. Akivaizdu, kad Katalonijos vyriausybė prarastų didžiąją dalį galios, tačiau ne visą. Tai – skalpelio, o ne kirvio panaudojimo atvejis.“

Madridas turi teorinę teisę atleisti vietos administraciją ir suburti naują komandą, perimti policijos ir finansų kontrolę bei paskelbti išankstinius rinkimus.

Vis dėlto baiminamasi, kad toks žingsnis, įskaitant potencialų C.Puigdemont'o vyriausybės paleidimą ir katalonų policijos pajėgų perėmimą, gali įžiebti neramumus, nes netgi nepriklausomybės užmojams nepritariantys regiono gyventojai labai brangina savo autonomiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jordi Cuixartas (kairėje) ir Jordi Sanchezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jordi Cuixartas (kairėje) ir Jordi Sanchezas

Šią savaitę didindama spaudimą Katalonijai, centrinė valdžia įsakė suimti du separatistinio judėjimo lyderius Jordi Cuixartą ir Jordi Sanchezą. Jiems pateikti kaltinimai antivyriausybinės agitacijos vykdymu.

Protestuodami prieš Katalonijos nepriklausomybės judėjimo lyderių suėmimą, antradienį į gatves protestuoti išėjo tūkstančiai katalonų

Susiskaldęs regionas

Savita kalba ir kultūra pasižyminti Katalonija didžiuojasi savo autonomija, bet 7,5 mln. jos gyventojų nesutaria dėl to, ar visiškai atsiskirti nuo likusios Ispanijos dalies.

Tačiau rinkėjų aktyvumas buvo tik 43 proc., nes daug Ispanijos vienybės šalininkų, Konstituciniam Teismui paskelbus referendumą neteisėtu, jame nedalyvavo.

C.Puigdemont'as sako, kad jo regiono administracija turi mandatą paskelbti nepriklausomybę, nes per spalio 1-ąją surengtą referendumą, aptemdytą šiurkščių policijos veiksmų prieš balsuotojus, 90 proc. dalyvių balsavo už atsiskyrimą.

Tačiau rinkėjų aktyvumas buvo tik 43 proc., nes daug Ispanijos vienybės šalininkų, Konstituciniam Teismui paskelbus referendumą neteisėtu, jame nedalyvavo.

Antradienį teismas anuliavo Katalonijos įstatymą, sudariusį sąlygas referendumui: vienbalsiai nusprendė, kad regionas neturi „teisės į apsisprendimą“.

Madridas trečiadienį pateikė separatistams paskutinės minutės pasiūlymą surengti naujus regiono valdžios rinkimus, potencialiai galinčius užbaigti šią krizę. Vienas vyriausybės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad tai leistų Katalonijai „grįžti prie teisėtumo“.

Kitaip negu uždraustas referendumas, Madrido sankcionuoti rinkimai suteiktų Katalonijos rinkėjams galimybę padėti nuspręsti, kaip judėti į priekį.

Nors C.Puigdemont'o administracija galbūt tebesvarsto šį pasiūlymą, ketvirtadienį paskelbtame jos lyderio laiške apie rinkimų galimybę niekaip neužsimenama.

ES partneriai palaiko vienybę

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė turinti vilties, kad Ispanijoje bus rastas konstitucinis Katalonijos nepriklausomybės siekio sprendimas, kai Madridas vis labiau linksta anuliuoti to krašto autonomiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

„Mes remiame tokią Ispanijos vyriausybės poziciją, kuriai turi pritarti visos (konflikto) šalys, – pasakė A.Merkel, atvykusi į susitikimą su ES šalių vadovais Briuselyje. – Mes tikimės, kad bus rasti sprendimai Ispanijos konstitucijos pagrindu“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pasakė, kad susitikę Briuselyje ES lyderiai išreikš vienybę su Madridu, tebevyrant Katalonijos nepriklausomybės krizei.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Ispanijai mėginant išspręsti didžiausią politinę krizę per kelis dešimtmečius, Prancūzijos vadovas atvyko į dviejų dienų susirinkimą su kitais Europos lyderiais ir sakė, kad ES dar kartą patvirtins remianti premjerą Mariano Rajoy.

E.Macronas dar sakė esąs „labai laimingas“, kad gali kovoti su izoliacionistinėmis tendencijomis Prancūzijoje ir priminti pasauliui apie „Prancūzijos atsidavimą Europos vėliavai“.

E.Macronas taip pat pabrėžtinai kalba apie vieningo fronto svarbią derybose su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Pasak jo, visos 27 ES narės palaiko „vienintelį derybininką“ – Europos Sąjungos vyriausiąjį „Brexit“ derybininką Michelį Barnier.

E.Macronas dar sakė esąs „labai laimingas“, kad gali kovoti su izoliacionistinėmis tendencijomis Prancūzijoje ir priminti pasauliui apie „Prancūzijos atsidavimą Europos vėliavai“.

Skirtinga partijų reakcija

Ispanijos politinės partijos įvairiai reaguoja į vyriausybės spaudimą perimti dalį arba visas Katalonijos regiono autonomines galias, atsakant į katalonų lyderio grasinimą paskelbti nepriklausomybę.

Opozicijoje esantys socialistai palaiko ministro pirmininko Mariano Rajoy veiksmus, bet pageidauja, kad naujos priemonės būtų ribotos apimties ir terminuotos, nurodė Socialistų partijos (PSOE) sekretorius Jose Luisas Abalosas.

Verslą palaikanti centro dešinės partija „Ciudadanos“ pasisako už sklandų Ispanijos konstitucijos 155 straipsnio inicijavimą ir naujus rinkimus Katalonijoje. Minėtas straipsnis leidžia susiklosčius ypatingoms aplinkybėms įvesti autonomijos teises turinčių šalies subjektų tiesioginį valdymą.

Kraštutinių kairiųjų partija CUP, pagrindinė separatistų mažumos vyriausybės sąjungininkė, pareiškė esanti pasiryžusi „kuo greičiau skelbti Katalonijos Respubliką“.

Katalonijos nepriklausomybei nepritarianti „Ciudadanos“ vadovauja opozicijai regiono parlamente.

Kraštutinių kairiųjų partija CUP, pagrindinė separatistų mažumos vyriausybės sąjungininkė, pareiškė esanti pasiryžusi „kuo greičiau skelbti Katalonijos Respubliką“.

Tuo tarpu pilietinės visuomenės grupės Katalonijoje rengia naujus protestus dėl regiono nepriklausomybę palaikančių lyderių sulaikymo.

Ispanijos Nacionalinis teismas nurodė sulaikyti pilietinių organizacijų „Omnium Cultural“ ir „Katalonijos nacionalinė asamblėja“ (ANC) lyderius dėl įtariamos antivyriausybinės agitacijos – rugsėjo viduryje vykusių protestų, sutrukdžiusių teisminį tyrimą dėl uždrausto spalio 1-osios referendumo, organizavimo.

Vėliau ketvirtadienį organizuojama pirma demonstracija numatyta prie centrinės vyriausybės pastato Barselonoje, o šeštadienio popietę Katalonijos sostinėje rengiamos didesnės eitynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius