Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kataras: naujas Saudo Arabijos ir sąjungininkių juodasis sąrašas – nuviliantis siurprizas

Kataras trečiadienį pareiškė, kad naujas su ekstremizmu siejamų subjektų ir asmenų „juodasis sąrašas”, paskelbtas Saudo Arabija ir jos sąjungininkių, yra „nuvilianti staigmena“, tęsiantis Persijos įlankos šalis apėmusiai giliai diplomatinei krizei.
Kataras
Kataras: naujas Saudo Arabijos ir sąjungininkių juodasis sąrašas – nuviliantis siurprizas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keturių šalių – Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto ir Bahreino – vyriausybės antradienį paskelbė sąsajomis su islamistų ekstremistais ir Kataru kaltinamų 18 organizacijų ir asmenų sąrašą.

Šis sąrašas pasirodė nepaisant tarptautinės bendruomenės spaudimo rasti kompromisą beveik du mėnesius besitęsiančioje krizėje.

Kataro vyriausybės komunikacijos direktorius šeichas Saifas bin Ahmedas Al Thani sakė, kad tas sąrašas neturi jokio pagrindo, o iš tiesų juo siekiama atimti iš emyrato suverenumą.

„Faktas, kad blokadą paskelbusios šalys vis dar plėtoja šią istoriją kaip dalį savo šmeižto kampanijos prieš Katarą, yra nuvilianti staigmena“, – sakė jis pranešime.

Saifas bin Ahmedas Al Thani: „Faktas, kad blokadą paskelbusios šalys vis dar plėtoja šią istoriją kaip dalį savo šmeižto kampanijos prieš Katarą, yra nuvilianti staigmena.“

„Pastarasis sąrašas yra dar vienas įrodymas, kad blokadą paskelbusios šalys nėra įsipareigojusios kovoti su terorizmu“, – pareiškė jis.

„ Katare visi asmenys, kaip nors susiję su terorizmu, buvo nuteisti. Raginame blokadą paskelbusias šalis leisti mažiau laiko kuriant šiuos sufabrikuotus sąrašus ir daugiau laiko skirti taikant priemones kovoti su terorizmo grėsme savo pačių šalyse“, – nurodė Kataro vyriausybės atstovas.

Minėtos šalys praėjusį mėnesį paskelbė kitą juodąjį sąrašą, kuriame buvo minimi 59 asmenys ir 12 grupuočių. Šeicho S.bin Ahmedo Al Thani teigimu, tą sąrašą „atmetė tarptautinė bendruomenė“.

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės boikotuoja Katarą nuo birželio 5 dienos. Tai yra viena sudėtingiausių regiono diplomatinių krizių, sukrėtusių regioną.

Blokadą paskelbusios valstybės į savo oro erdvę neįsileidžia Kataro avialinijų lainerių, o į uostus – Kataro laivų ir užblokavo itin svarbų maisto importo maršrutą į šią šalį, uždariusios vienintelę jos turimą sausumos sieną su Bahreinu. Be to, iš tų šalių buvo išsiųsti Kataro piliečiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Mohammedas bin Abdulrahmanas Al-Thani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Mohammedas bin Abdulrahmanas Al-Thani

Saudo Arabija ir sąjungininkės pareikalavo, kad Kataras nutrauktų savo ilgalaikius ryšius su Musulmonų brolija, kurią jos laiko „teroro grupuote“. Vis dėlto tarptautinė bendruomenė šio judėjimo teroristiniu nelaiko.

Kataras savo ruožtu šių reikalavimų vykdyti nesutiko ir pavadino juos pažeidžiančiais suverenumą. Katarą šioje krizėje palaiko sąjungininkė Turkija.

Be kita ko, iš Kataro pareikalauta uždaryti televiziją „Al Jazeera“, uždaryti emyrate esančią Turkijos karinę bazę bei laikytis Saudo Arabijos politikos regione, ypač – dėl Irano.

Kataras savo ruožtu šių reikalavimų vykdyti nesutiko ir pavadino juos pažeidžiančiais suverenumą. Katarą šioje krizėje palaiko sąjungininkė Turkija.

Praėjusią savaitę regione keturias dienas viešėjo JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, kuris bandė padėti surasti diplomatinį sprendinį regioną ištikusiai krizei. Vizito metu jis sakė esąs patenkintas Dohos pastangomis atsakyti į visus įtarimus parama terorizmui.

Tačiau po antradienio derybų su Europos Sąjungos diplomatijos vadove Federica Mogherini Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry perspėjo, kad jo šalis, Saudo Arabija, JAE bei Bahreinas šioje krizėje nesutiks su jokiu kompromisu.

„Scanpix“/AP nuotr./Federica Mogherini
„Scanpix“/AP nuotr./Federica Mogherini

„Negalime (sutikti) su kompromisu dėl jokios terorizmo formos; negalime (sutikti) su kompromisu arba pradėti kokios nors formos derybų“, – teigė jis per spaudos konferenc

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius