Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kataro naujienų agentūra tapo kibernetinės atakos taikiniu

Kataras trečiadienį pranešė, kad jo valstybinė naujienų agentūra tapo kibernetinės atakos taikiniu ir kad jos sistemoje buvo paskelbtas „melagingas pranešimas“ regionui opiomis temomis šalies emyro šeicho Tamimo bin Hamado Al Thani vardu.
Kataro emyras šeichas Tamimas Bin Hamad Al-Thani
Kataro emyras šeichas Tamimas Bin Hamad Al-Thani / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 „Hamas“ Kataras

Kaip pranešama, ši ataka buvo didelio masto. Kompiuteriniai nusikaltėliai taip pat smogė agentūros „Twitter“ paskyrai.

Kataro lyderio vardu paskelbtame suklastotame pranešime, be kitų klausimų, kalbama apie palestiniečių ir Izraelio konfliktą, strateginius santykius su Iranu ir pateikiama komentarų apie palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“.

Jame taip pat esama neigiamų pasisakymų apie Kataro ryšius su JAV prezidento Donaldo Trumpo naująja administracija.

Kilus sąmyšiui dėl šių pareiškimų Doha nurodė, kad pranešimas, paskelbtas naujienų agentūros tinklapyje, yra visiškai neteisingas.

„Į Kataro naujienų agentūros (QNA) tinklapį įsilaužė nežinomas subjektas, – sakoma Vyriausybės ryšių biuro pranešime. – Buvo paskelbtas melagingas pareiškimas, priskirtas Jo Aukštybei.“

Biuras nurodė, kad bus pradėtas tyrimas dėl saugumo pažeidimo.

„Melagingame pranešime“ teigiama, kad emyras kontroversiškų pareiškimų išsakė antradienį, praėjus dviem dienoms po Kataro lyderio susitikimo su D.Trumpu Saudo Arabijoje, kur JAV prezidentas viešėjo pradėjęs kelionę po Artimuosius Rytus.

Šį QNA sistemoje paskelbtą pranešimą išplatino arba citavo regiono transliuotojai, tarp jų Jungtinių Arabų Emyratų žiniasklaida.

Paskelbta žinutė taip pat sukėlė sąmyšį tarp Persijos įlankos regiono socialinių tinklų vartotojų. Trečiadienį paryčiais Doha šią informaciją paneigė.

Dohoje įsikūrusi televizija „al Jazeera“ taip pat pranešė, kad per šią ataką buvo paveikta QNA „Twitter“ paskyra ir kad buvo paskelbta pranešimų, esą Kataras atšaukia savo ambasadorius iš kelių regiono valstybių. Šie pranešimai vėliau buvo paneigti.

Ryšių biuras nurodė, kad Kataro valstybė sieks patraukti atsakomybėn šios atakos kaltininkus.

Keliomis dienomis anksčiau Doha skundėsi tapusi surežisuotos šmeižto kampanijos auka dėl neva jos teikiamos „paramos“ terorizmui.

Praeitą savaitgalį Vyriausybės ryšių biuras paskelbė oficialų pareiškimą, kad dujų turtingas emyratas atakuojamas prieš Katarą nusiteikusių organizacijų.

Kai kurie sluoksniai anksčiau kritikavo Dohą už jos palaikymą sukilėliams, kovojantiems su Sirijos prezidento Basharo al Assado režimu.

Pastarosiomis savaitėmis amerikiečių žiniasklaidoje pasirodė straipsnių, kuriuose Kataras kaltinamas tiesiogiai finansuojantis terorą.

Katare taip pat gyvena buvęs „Hamas“ lyderis Khaledas Meshaalas, anksčiau šį mėnesį Dohoje paskelbę naują politikos dokumentą, deklaruojantį šiek tiek švelnesnę šio judėjimo poziciją Izraelio atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius