Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katastrofą keičia kalbos apie atsparumą: Bergame jaučiamas „natūralios vakcinos“ poveikis?

Šiauriniame Italijos Bergamo mieste, kuris labiausiai nukentėjo per pirmąją koronaviruso pandemijos bangą, dabar atvejų mažiau nei kitur Europoje. Ekspertų manymu, taip gali būti todėl, kad daugybė žmonių, sirgusių COVID-19 pavasarį, dabar savo atsparumu apsaugo miestą nuo naujos katastrofos, rašo „Politico“.
Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje
Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pavasarį Bergamas buvo tapęs Italiją, o vėliau – ir visą Europą apėmusios tragedijos simboliu. Miesto kapinėse nebeužteko vietų koronaviruso aukoms, ir po pasaulį pasklido karinių sunkvežimių, kuriais kūnai buvo vežiojami į kitus šalies regionus, nuotraukos.

Šiuo metu skaičiuojama, kad vien šiame Lombardijos regiono mieste mirė maždaug 3 tūkstančiai koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

Tačiau dabar, nors Italija kovoja su vis agresyvesne antrąja viruso banga, Bergamas pavasario scenarijaus kratosi – nors pati Lombardija ir vėl tapo COVID-19 židiniu. Kodėl?

ANSA/AFP/Scanpix/Kremavimui parengti karstai Bergamo koplyčioje
ANSA/AFP/Scanpix/Kremavimui parengti karstai Bergamo koplyčioje

Imunitetas išplito

Kai kure medikai teigia, esą užsikrėtimų mažiau iš dalies dėl to, kad miestiečiai elgiasi atsargiau. Brutali pirmosios pandemijos bangos patirtis verčia gyventojus atidžiau laikytis tokių priemonių kaip atstumo laikymasis.

Vis dėlto jau keli įtakingi ekspertai siūlo įvertinti galimybę, kad rodikliai dabar gana neblogi, nes Bergame esą susiformavo „bendruomenės atsparumas“.

Bergamo provincijoje ketvirtadalis gyventojų yra bent iš dalies atsparūs COVID-19. Palyginti nesunku – antikūnų turi tik vienas iš 13 Milano provincijos gyventojų ir tik vienas iš 40 visų italų.

Tai esą mažina naujų protrūkių riziką, o didžiausios miesto ligoninės vyriausiasis anesteziologas Luca Lorini kalba apie „natūralią vakciną“.

Statistika rodo, kad Bergamo provincijoje gerokai didesnė gyventojų dalis jau yra atsparesnė koronavirusui, jei duomenis lygintume su Lombardija ar visa Italija.

Dar birželį šios provincijos pareigūnai atliko 10 tūkst. tyrimų, po kurių paaiškėjo, kad 57 proc. apklaustųjų turi susiformavusių antikūnų.

Nors testai buvo atliekami labiausiai nukentėjusiose vietovėse, vėliau atlikta studija irgi parodė, kad Bergamo provincijoje ketvirtadalis gyventojų yra bent iš dalies atsparūs COVID-19. Palyginti nesunku – antikūnų turi tik vienas iš 13 Milano provincijos gyventojų ir tik vienas iš 40 visų italų.

Kaip projektuoja Mario Negri farmakologinių tyrimų institutas Bergame, šioje provincijoje virusą, ko gero, pasigavo net 420 tūkstančių žmonių. Tai reiškia, kad sveikatos apsaugos sistema neaptiko net 96 proc. infekcijų.

Virusas neberanda taikinių

Tai, anot analitikų, paaiškina, kodėl antroji pandemijos banga sąlyginai aplenkia Bergamą. Savo ruožtu miestai ir miesteliai, mažiau nukentėję pavasarį – Milanas, Komas – dabar kovoja su pavojingais protrūkiais.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje

Pavyzdžiui, spalio 2-23 dienomis COVID-19 atvejų Bergame padaugėjo tik 7 proc., o visoje Lombardijoje – net 65 proc. Per pastarąją savaitę Bergamo provincijoje per dieną vidutiniškai užregistruojama 20,4 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų, o Milane – net 81,4 atvejų.

Kaip tvirtino Milano universiteto infekcinių ligų ekspertas Massimo Galli, su koronavirusu per pirmąją bangą susidūrę žmonės dabar greičiausiai turi antikūnų, apsaugančių nuo naujo užsikrėtimo rudenį.

„Antikūnai ne visada visiškai apsaugo – yra keli atvejai, kai žmonės vėl užsikrėtė kitokia viruso atmaina.

Bet įprastai bendruomeninis atsparumas tokio viruso atžvilgiu labai daug reiškia, – teigė M.Galli. – Esu tikras, kad daugelis žmonių, anksčiau užsikrėtusių koronavirusu, dabar yra apsaugoti nuo infekcijos. O jei užsikrečia kitokia atmaina, infekcija tik švelni.“

Beje, Bergamas – ne vienintelis buvęs židinys, dabar išvengiantis naujos didelės užsikrėtimų bangos. Nesunku atspėti, kad ir kitoms pavasarį labiausiai kentėjusioms vietovėms dabar sekasi geriau – pavyzdžiui, Brešos ir Kremonos miestams.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Bergame užsikrėtimų COVID-19 rudenį mažiau nei kitur Italijoje ir Europoje

„Koreliacija labai, labai svarbi, – sako Mario Negri instituto direktorius Giuseppe Remuzzi. – Šiaurinėse vietovėse, kur virusas klajojo pavasarį, jis neberanda žmonių, kuriuos galėtų užkrėsti.

Gali būti, kad Bergamo žmonės labiau bijo ir laikosi ribojimų. Bet šis faktorius negali būti svarbiausias. Nemanau, kad tuo galima paaiškinti skirtumus, nes visoje Lombardijoje žmonės elgiasi labai panašiai.“

Gali ženkliai pagerinti situaciją

Pasak G.Remuzzi, Bergamo provincijoje dabar susiformavęs „natūralus imunitetas, bendruomeninis imunitetas“. Mokslininkas pridūrė nenorintis naudoti termino „bandos imunitetas“ – šis paprastai susidaro, kai užsikrėsti nebegali 50-90 proc. populiacijos: „Mums iki to dar toli.“

Kiti ekspertai tuo tarpu tikina, kad net ir mažesnė dalis atsparių žmonių gali ženkliai sulėtinti viruso plitimą.

„Žinome, kad jei viruso reprodukcijos rodiklis (R) viršija 1, infekcijų skaičius kyla eksponentiškai, – teigė medikas Luca Foresti. – Bet jei R tik nežymiai didesnis nei 1, tada ir 15-25 proc. antikūnų turinčių žmonių užtenka, kad R nusileistų žemiau 1. Skirtumas nedidelis, bet jis gali per kelias dienas daug pakeisti.”

Bergame žmonės tikrai nemano, kad geresnė dabartinė padėtis atperka pavasario katastrofą. Daug kas dar gedi prarastų artimųjų ar bando išlaikyti verslą.

Karantinai, nauji ribojimai Italijoje ir visoje Europoje skatina nuogąstavimus dėl tikros ekonominės katastrofos. Todėl tikimasi, kad toks „bendruomeninis atsparumas“ leis pamažu atpalaiduoti suvaržymus ir padės žmonėms grįžti į įprastą gyvenimą.

Bergamui parlamente atstovaujantis deputatas Stefano Benigni jau kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Roberto Speranzą ir Lombardijos regiono gubernatorių Attilio Fontaną, teigdamas, kad „klaidinga neteisingai bausti tokias vietoves kaip Bergamas, kuriose rimtų problemų nėra“.

„Scanpix“/AP nuotr./Attilio Fontana
„Scanpix“/AP nuotr./Attilio Fontana

Tiesa, toks sprendimas, net jei techniškai logiškas, būtų keblus dėl politikos – anot L.Foresti, daug lengviau užtikrinti vienodus ribojimus visame regione, o ne skirstyti juos pagal provincijas.

„Įsivaizduokite, jei žmonėms, vyresniems nei 65 metai, pasakytume likti namuose. Arba – kad tie, kuriems susiformavo antikūnai, gali eiti į lauką. Politine prasme tai komplikuota“, – teigė specialistas.

Bet kokiu atveju Bergame žmonės tikrai nemano, kad geresnė dabartinė padėtis atperka pavasario katastrofą. Daug kas dar gedi prarastų artimųjų ar bando išlaikyti verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius