Kazachstane kitą savaitę vyks derybos dėl Sirijos

Kazachstanas antradienį pranešė, kad balandžio 25–26 dienomis šalyje rengiamos naujos derybos dėl Sirijos, palaikomos Irano, Rusijos ir Turkijos.
Sugriuvus pastatui žuvo 11 žmonių.
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad derybose, per kurias būtų ieškoma galimybių užbaigti aštuonerius metus trunkantį konfliktą, dalyvaus Damasko režimo bei ginkluotų opozicijos grupuočių delegacijos, taip pat vadinamojo Astanos taikos proceso trijų garantuojančiųjų šalių atstovai, rašoma Kazachstano užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime.

Jungtinės Tautos ir Jordanija dalyvaus derybose stebėtojų statusu, priduriama jame.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Derybų metu numatyta aptarti padėtį Idlibe, taip pat „pasitikėjimą skatinančias priemones“ bei humanitarinės pagalbos paskirstymą.

Tai bus pirmosios derybos Astanoje (dabartiniame Nur-Sultane) naujajam JT specialiajam pasiuntiniui Sirijai Geirui Pedersenui. Sausį šiame poste jis pakeitė Staffaną de Misturą.

S.de Mistura neslėpė nusivylimo lapkritį Astanoje vykusiomis derybomis ir sakė, kad ten buvo „neišnaudota proga“ pasistūmėti pirmyn siekiant politinio konflikto sureguliavimo.

Sekmadienį Damaske su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu susitikęs G.Pedersenas sakė, kad susitikime daugiausiai kalbėta apie politinė konflikto sureguliavimą. Anot jo, ši diskusija buvo nuodugni.

Rusija, svarbi Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėja, ėmėsi pagrindinio vaidmens vadinamajame Astanos taikos procese, kuriame taip pat dalyvauja Iranas bei Turkija. Šis procesas faktiškai užgožė JT diplomatines pastangas dėl Sirijos. Astanos procesas prasidėjo 2017 metų sausį.

Praėjusį mėnesį Kazachstano sostinė pakeitė pavadinimą ir tapo Nur-Sultanu, tačiau derybų procesui įvardyti tebenaudojamas Astanos pavadinimas.

Karas Sirijoje, prasidėjęs 2011 metais, Damaskui brutaliai nuslopinus antivyriausybinius protestus, nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių ir milijonus žmonių paliko be namų.

2015 metais su Rusijos kariniu palaikymu Damasko režimui pavyko perimti iniciatyvą ir dabar jis kontroliuoja beveik du trečdalius šalies teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius