Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kazachstane per protestą dėl politinių kalinių sulaikyti dešimtys žmonių

Kazachstane policija sekmadienį sulaikė dešimtis protestuotojų, kurie reikalavo pagal Europos Parlamento priimtą rezoliuciją paleisti politinius kalinius.
Kazachstano policija sulaiko protestuotojus.
Kazachstano policija sulaiko protestuotojus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės oponentai pamėgino surengti savo pirmąjį protestą nuo tada, kai Europos Parlamentas savo rezoliucijoje Europos Sąjungą (ES) paragino santykiuose su Kazachstanu teikti pirmenybę žmogaus teisių apsaugai ir įspėjo, jog žmogaus teisių padėtis naftos turtingoje šalyje „blogėja ir tai kelia nerimą“.

Didžiausiame šalies mieste – Almatoje – buvo suimta apie 50 protestuotojų, jiems dar nespėjus susirinkti netoli miesto parko, kur, regis, buvo išjungtas interneto ryšys.

Keli protestuotojai šaukė „laisvė politiniams kaliniams“, kai buvo vedami į šalia esančius furgonus.

Naujasis Centrinės Azijos valstybės prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas save vaizduoja kaip reformatorių ir pernai pasirašė įstatymą, kuriuo sušvelninami apribojimai viešiesiems susibūrimams.

Tačiau Europos Parlamentas vasario 11 dieną priimtoje rezoliucijoje nurodė, jog šalyje stebimi „sistemingi trūkumai, susiję su pagarba asociacijų, susirinkimų ir saviraiškos laisve“.

Kazachstano užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad rezoliuciją „inicijavo nedraugiški politikai, pakurstyti destruktyvių grupių pateiktos netikslios informacijos“.

Prokuratūra penktadienį įspėjo, kad visiems, dalyvaujantiems protestuose įvairiuose šalies miestuose, gali grėsti administracinis sulaikymas 20–50 parų už dalyvavimą nesankcionuotame mitinge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius