-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstane per susirėmimus keliuose kaimuose žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 10

Etniškai mišriame Kazachstano pietiniame regione per retą susirėmimą tarp kaimų gyventojų žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 10, sekmadienį paskelbė pareigūnai.
Kazachstano riaušių policija
Kazachstano riaušių policija / „Scanpix“/AP nuotr.

Vis dėlto pasirodė ženklų, kad įtampa po šio smurto proveržio jau atslūgo.

Vidaus reikalų viceministras Aleksejus Kalaičidis žurnalistams sakė, kad per penktadienio neramumus Žambylo srityje žuvo 10 žmonių, o daug kitų gyventojų pabėgo per sieną į Kirgiziją.

Anksčiau pareigūnai skelbė, kad žuvo aštuoni žmonės.

Pasak A.Kalaičidžio, 39 sužeisti žmonės sekmadienį dar buvo gydomi šalies ligoninėse.

Viceministras nenurodė, ar aukų skaičius padidėjo mirus kai kuriems sužeistiesiems.

Šalies prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas šeštadienį sakė, kad smurtas jau nuslopintas.

Kilęs susirėmimas pakurstė Kazachstano, kuriame gyvena daugiausia musulmonai, valdžios susirūpinimą. Autoritariška valdžia šalį vaizduoja kaip etninę ramybę užtikrinusį stabilumo švyturį. Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Kazachstane „taikiai sugyvena daugiau nei 100 etninių grupių“.

Manoma, kad konfliktas kilo tarp kazachų ir mažumai atstovaujančių dunganų, nors Kazachstano valdžia nekomentavo riaušių priežasties.

A.Kalaičidis sakė, kad per susirėmimus buvo sužeisti penki policininkai, iš kurių trys gydomi dėl šautinių žaizdų. „Noriu pažymėti, kad policija ginklų nepanaudojo“, – sakė viceministras.

Iš pradžių konflikte dalyvavo 70 „agresyviai nusiteikusių gyventojų“, o vėliau dėl provokuojančių veiksmų ir kai kurių dalyvių kvietimų riaušių dalyvių skaičius padidėjo iki mažiausiai trijų šimtų, sakė pareigūnai.

A.Kalaičidis dėl eskalacijos kaltino „provokatorius ir liudininkus, kurie filmavo incidentą ir su įvairiais komentarais siuntinėjo medžiagą per socialinius tinklus“.

„Tai nulėmė konflikto eskalaciją ir gyventojų iš gretimų gyvenviečių dalyvavimą“, – sakė jis.

Kirgizijos žiniasklaida pranešė, kad iki 4 tūkst. žmonių, daugiausia dunganų, iš naftos turtingo Kazachstano šeštadienį kirto sieną ir atvyko į neturtingesnę Kirgiziją.

Naujienų agentūros AFP korespondentas šeštadienį vakare matė maždaug tūkstantį žmonių, laukusių eilėje prie sienos perėjos.

AFP žurnalistas, apsilankęs Masančyje – viename iš kaimų, kur vyko susirėmimai, – pranešė, kad šeštadienį keli žmonės vaikščiojo gatvėmis tarp smilkstančių namų, o ugniagesiai gesino dar likusius gaisrus.

Kai kurie gyventojai rinko daiktus iš apdegusių namų ir rengėsi išvykti iš kaimo, kurį dabar saugo policija ir saugumo pajėgos.

Musulmonai dunganai gyvena Kirgizijoje, Kazachstane ir Kinijos šiaurės vakaruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius