-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstane sekmadienį vyks pirmalaikiai prezidento rinkimai

Kazachstane sekmadienį vyks pirmalaikiai prezidento rinkimai, kurie, kaip tikimasi, įtvirtins dabartinio prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo valdžią, praėjus keliems mėnesiams po kruvinų neramumų, paskatinusių istorinę valdžios kaitą šioje Centrinės Azijos šalyje.
Kassymas-Jomartas Tokayevas
Kassymas-Jomartas Tokayevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki balsavimo K.-J.Tokayevas reklamavo save kaip reformų lyderį, galintį suvienyti šalį, po to, kai anksčiau šiais metais leido teisėsaugai „šaudyti ir žudyti“ antivyriausybinius protestuotojus.

Didžiulė buvusi sovietinė šalis yra nestabilioje geopolitinėje padėtyje dėl istorinių ekonominių ir karinių ryšių su Maskva, maža to, Pekinui tampant regioninės galios tarpininku.

69-erių vyras žada sukurti „naują Kazachstaną“, be kita ko, liberalizuoti teismų sistemą ir kovoti su korupcija naftos turtingoje šalyje.

Tačiau gili socialinė nelygybė, paskatinusi sausio mėnesio protestus, per kuriuos žuvo daugiau kaip 230 žmonių, tebėra Kazachstano problema ir potenciali politinė grėsmė dabartiniam prezidentui.

K.-J.Tokayevas tapo šalies vadovu 2019 metais ir nuo to laiko suvaržė opoziciją bei įtvirtino valdžią, nustumdamas į šalį savo autoritarinį pirmtaką Nursultaną Nazarbayevą.

Jis susiduria su penkiais mažai žinomais pretendentais, siekdamas septynerių metų kadencijos per pirmalaikį balsavimą, kurį inicijavo rugsėjį, sakydamas, kad jam reikia „naujo žmonių pasitikėjimo mandato“.

Rinkimai iš pradžių buvo numatyti 2024 metų gruodį, tačiau kovo mėnesį jis pristatė konstitucines reformas, kuriomis siekiama apriboti prezidento galias ir padidinti parlamento vaidmenį, taip paskatindamas surengti pirmalaikį balsavimą.

„Riaušės ir perversmas“

Ketvirtadienį Kazachstanas pranešė, kad užkirto kelią tremtyje gyvenančio opozicijos veikėjo šalininkų mėginimui įvykdyti perversmą ir suėmė septynis asmenis.

Nacionalinio saugumo komitetas pareiškė, kad septynių asmenų grupė planavo „organizuoti riaušes ir perversmą bei paskelbti laikinąją vyriausybę“, ir pridūrė, kad įtariamieji „pritaria tremtyje gyvenančio opozicionieriaus Mukhtaro Ablyazovo pažiūroms“.

Buvęs energetikos ministras ir bankininkas M.Ablyazovas yra labai prieštaringai vertinama asmenybė, kurią Kazachstanas nuteisė už akių už žmogžudystę ir turto pasisavinimą.

Prancūzijoje gyvenantis M.Ablyazovas savo socialinių tinklų paskyrose aktyviai skatino protestus rinkimų dieną. Naujausių pranešimų apie sulaikymus jis nekomentavo.

Saugumo tarnyba teigė, kad grupuotė bandė organizuoti didelio masto riaušes ir planavo ginklais bei sviediniais atakuoti administracinius pastatus ir teisėsaugos įstaigas.

Buvo konfiskuota ginklų, įskaitant Kalašnikovo automatus, nupjautavamzdžius šautuvus, šaudmenis ir medžiagas Molotovo kokteiliams gaminti, taip pat radijo imtuvų, sakoma pranešime.

„Šie rinkimai yra farsas“

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tarptautiniai stebėtojai kritikavo Kazachstano nesugebėjimą laikytis rinkimų rekomendacijų, įskaitant dėl „kandidatų tinkamumo ir registravimo sąlygų“.

„Nėra jokio patikimo kandidato. Nėra tikro pasirinkimo. Aš balsuosiu prieš juos visus“, – sakė pensininkas Assetas Terirgaliyevas iš šalies ekonominės sostinės Almatos – miesto, kuris sausio mėnesį buvo riaušių ir vėlesnių represijų epicentras.

„Šie rinkimai yra farsas“, – naujienų agentūrai AFP sakė architektas Aidaras Ergalis.

„Jei Tokayevas būtų pasakęs: „Aš anuliuoju balsavimą. Aš liksiu valdžioje septynerius metus arba kiek noriu, o paskui pasitrauksiu“, gerbčiau jį už sąžiningumą“, – pridūrė jis.

Analitikas Andrei Chebotarevas teigė, kad sausio mėnesio smurtas, dėl kurio, pasak jo, šalis atsidūrė „ant pilietinio karo slenksčio“, taip pat „pakeitė visuomenės ir valstybės pagrindus“.

Nors ir būdamas N. Nazarbayevo politinės eros produktas, K.J.Tokayevas iš aukštų postų išstūmė buvusio lyderio sąjungininkus ir kelis iš jų įkalino.

Nuo smurto protrūkio prezidentas taip pat žada politines ir ekonomines reformas, kuriomis siekiama „pertvarkyti ir modernizuoti visuomenę“.

Balansavimas

„Praėjo šiek tiek laiko, o realių pokyčių kol kas nematyti“, – sakė pensininkė Svetlana Kadysheva.

57 metų verslininkė Janiya Nakizbekova nusiteikusi optimistiškiau.

„Dedame daug vilčių į Tokayevą ir tikime, kad jis labiau rūpinasi žmonėmis nei Nazarbayevas“, – teigė ji.

Tarptautinis valiutos fondas įspėjo apie nuolatinę nestabilumo riziką, Kazachstano ekonomikai, labai priklausomai nuo Rusijos, kenčiant nuo karo Ukrainoje padarinių.

Buvęs diplomatas K.-J.Tokayevas tarptautinėje arenoje užsitarnavo apsukraus politiko reputaciją ir tikimasi, kad jis ir toliau sumaniai balansuos tarp Vakarų ir regiono galybių – Rusijos ir Kinijos.

Neseniai jis priėmė kinų, rusų ir turkų lyderius, taip pat Vakarų šalių aukšto rango pareigūnus ir popiežių.

Jis taip pat yra kritikavęs Maskvos invaziją į Ukrainą, tačiau neprisidėjo prie Vakarų sankcijų Rusijai.

Rinkimuose, kuriuos prižiūrės tarptautiniai ESBO stebėtojai, turi teisę balsuoti apie 12 mln. žmonių.

Rinkimų apylinkės Lietuvos laiku atsidaro sekmadienį 3 val. ir užsidaro 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius