Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kazachstane startavo rusų erdvėlaivis su „kosmoso klounu“

Garsaus Kanados „Saulės cirko“ („Cirque du Soleil“) įkūrėjas ir du profesionalūs astronautai trečiadienį ryte pakilo Rusijos kosminiu laivu ir išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.
Guy Laliberte
Guy Laliberte / „Scanpix“ nuotr.

Erdvėlaivis „Sojuz TMA-16“ startavo iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane 7 val. 14 min. Grinvičo (10 val. 14 min. Lietuvos) laiku.

„Visos raketos nešėjos pakopos veikė, kaip numatyta. Praėjus maždaug 10 minučių po starto laivas atsiskyrė nuo trečiosios pakopos ir pradėjo savarankišką skrydį į TKS. Per artimiausias kelias paras varikliai laivą pakels į orbitą ir užtikrins suartėjimą su stotimi“, – pranešė korporacijos „Energija“ atstovas.

Be kanadiečio kosmoso turisto Guy Laliberte, kosminiame laive taip pat yra JAV astronautas Jeffrey Williamsas ir Rusijos kosmonautas Maksimas Surajevas.

Milijardierius G.Laliberte apibūdino savo skrydį kaip „humanitarinę-ir poetinę misiją“.

Dvylika dienų būdamas TKS, jis žada juokinti kosmonautus – kiekvienam jų įteiks po klouno nosį, taip pat surengti poezijos skaitymus, kuriuos Žemės gyventojai galės stebėti internetu.

Skaitymai, kurių tikslas – atkreipti dėmesį į švaraus vandens problemą planetoje, vyks spalio 9 dieną. Tikimasi, kad per transliaciją TKS užmegs ryšį su 14 pasaulio šalių, taip pat juose dalyvaus buvęs JAV viceprezidentas Albertas Gore'as ir kultinės Airijos roko grupės U2 nariai.

„Aš pradėsiu nuo įprasto eilėraščių, kuriuose bus minima Saulė, Mėnulis ir vandens lašas, skaitymo, – pasakojo G.Laliberte agentūrai „Associated Press“. – Šie personažai pradės diskusiją, kurį įgaus poetinės istorijos formą. Šią istoriją mes perskaitysime Žemės gyventojams.“

Eilėraščio autorius yra rašytojas Yannas Martellis, kurio romanas „Pi gyvenimas“ 2002 metais gavo Bookerio premiją.

G.Laliberte, dirbęs gatvės artistu, 1984 metais įsteigė cirko bendrovę „Saulės cirkas“, kuri išgarsėjo visame pasaulyje.

Kanados klounas užsidirbo cirko pasirodymais didelį turtą, todėl galėjo nusipirkti bilietą į Tarptautinę kosmoso stotį; neoficialiais duomenimis, jis kainavo 35 mln. dolerių. „Saulės cirko“ savininkas bus jau septintasis kosmoso turistas Tarptautinėje kosmoso stotyje. Tačiau ankstesni „kosmonautai mėgėjai“ kalbėjo pirmiausia apie savo domėjimąsi mokslu, o G.Laliberte motyvai visiškai kitokie.

„Esu kūrybos žmogus, menininkas. Nesu nei mokslininkas, nei inžinierius, – sakė kanadietis. – Gyvenimas davė man kai kurių savybių, kai kurių išteklių ir aš subūriau labai kūrybingų žmonių iš viso pasaulio komandą. Su šiais žmonėmis mes padarysime kažką, kas bus iš tikrųjų kūrybiška, ir galiausiai, aš tikiuosi, atkreipsime žmonių dėmesį į padėtį pasaulyje, susijusią su vandeniu.“

Tikimasi, kad laivas prisijungs prie RKS penktadienį. Ekspertai sako, kad netrukus surengti turistinį skrydį į kosmosą bus kur kas sunkiau nei dabar.

2010–2011 metais JAV nebesiųs į kosmosą savo daugkartinių erdvėlaivių, o vėliau išsiųsti kosmonautus į TKS bus galima tik Rusijos raketomis. Todėl akivaizdu, kad vietos raketoje kaina gerokai padidės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius