Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano sostinėje Astanoje vėl vyksta regioninės įtampos temdomos derybos dėl Sirijos 

Irano, Rusijos ir Turkijos derybininkai pirmadienį susirinko Kazachstano sostinėje Astanoje siekti pažangos ieškant politinio Sirijos konflikto sprendinio. Dviejų dienų derybos rengiamos visame regione tvyrant didžiulei diplomatinei įtampai. 
Derybos dėl Sirijos Kazachstane
Derybos dėl Sirijos Kazachstane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra pirmasis prieš septynerius metus prasidėjusiame Sirijos kare aktyviai dalyvaujančių trijų užsienio valstybių susitikimas nuo tada, kai tarp Irano ir Izraelio įsiplieskė ginčas dėl praėjusio savaitės raketų smūgių Sirijos teritorijoje bei izraeliečių pajėgų okupuotose Golano Aukštumose.

Be to, tai pirmosios šių šalių derybos po anksčiau šį mėnesį nuskambėjusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad Vašingtonas traukiasi iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, dar labiau komplikuodamas įtemptą padėtį regione.

Kazachstano užsienio reikalų ministerijos atstovas Anuaras Žainakovas pirmadienį patvirtino, kad trijų tarpininkių ir Sirijos režimo delegacijos atvyko į sostinę ir dalyvauja už uždarų durų vykstančiose derybose.

Pirmadienį vakare Astanoje laukiama Sirijos sukilėlių delegacijos, o derybos baigsis antradienį plenariniu posėdžiu, nurodė jis.

Pirmadienį į Kazachstano sostinę turėtų atvykti ir Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura.

Sipa USA/Staffanas de Mistura
Sipa USA/Staffanas de Mistura

Kaip informavo URM, derybose bus „aptarti tolesni žingsniai, kaip siekti pažangos sprendžiant krizę Sirijoje“.

Aštuntus metus vykstantis karas Sirijoje, į kurį yra įsitraukusios virtinė šalių, jau nusinešė daugiau nei 350 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

Praėjusią savaitę šiame kariniame konflikte įvyko naujas posūkis, tarp Irano ir Izraelio įsiplieskus ginčui dėl raketų smūgių.

Izraelis tvirtina, kad praėjusį ketvirtadienį jo pajėgos smogė dešimtims iraniečių taikinių Sirijos teritorijoje, o ši operacija buvo surengta po to, kai Iranas raketomis apšaudė žydų valstybės pajėgas Golano Aukštumose.

Šie smūgiai veikiausiai bus aptarti pirmadienį Maskvoje įvyksiančiose Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo ir Rusijos diplomatijos vadovo Sergejaus Lavrovo derybose.

Visgi pagrindinis dėmesys jose bus skirtas Irano branduoliniam susitarimui, iš kurio anksčiau šį mėnesį pasitraukė Vašingtonas. Šis JAV sprendimas sulaukė tarptautinio pasmerkimo ir pakurstė nerimą dėl naujų konfliktų regione.

M.J.Zarifas jau apsilankė Pekine, o po derybų Maskvoje iškart vyks į Briuselį. Šiuose susitikimuose ieškoma būdų išgelbėti prie žlugimo slenksčio atsidūrusį svarbų susitarimą.

Vadinamasis Astanos procesas dėl konflikto Sirijoje sureguliavimo prasidėjo praėjusių metų pradžioje. Visą šį laiką pagrindinis derybininkų tikslas buvo įtikinti Sirijos režimo pajėgas ir sukilėlius susilaikyti nuo karinių veiksmų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Griuvėsiai Rytų Gutoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Griuvėsiai Rytų Gutoje

Tačiau nedidelė pažanga, kuri buvo padaryta siekiant sumažinti vyriausybės pajėgų ir sukilėlių karinę konfrontaciją, buvo nubraukta, kai Sirijos režimo pajėgos, palaikomos Maskvos ir Teherano, pradėjo brutalų Rytų Gutos puolimą. Tuo laikotarpiu šį Damasko priemiestį kontroliavo sukilėliai.

Penktadienį Sirijos žiniasklaida ir padėtį šalyje stebinti britų nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad paskutinės sukilėlių grupės pasitraukė iš sostinės Damasko prieigose esančių miestų.

Jų pasitraukimas reiškia, kad dabar tik džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai kelia grėsmę vyriausybės pastangoms visiškai įtvirtinti savo kontrolę sostinėje ir jos apylinkėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius