Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano valdančioji partija parėmė prezidentą prieš artėjančius pirmalaikius rinkimus

Valdančioji Kazachstano partija „Amanat“ ketvirtadienį oficialiai parėmė dabartinio prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo apsisprendimą dalyvauti pirmalaikiuose prezidento rinkimuose.
Kassymas-Jomartas Tokayevas
Kassymas-Jomartas Tokayevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimai Kazachstane įvyks lapkričio 20 dieną.

Dabartinis Kazachstano prezidentas teigia, kad šie rinkimai „radikaliai pakeis“ labai daug naftos turinčios šalies politinę sistemą.

Kazachstanas, kuro prezidentas Nursultanas Nazarbayevas šalį geležiniu kumščiu valdė tris dešimtmečius, puoselėja tvirtus politinius ir gynybinius ryšius su Maskva bei palaiko vis glaudesnis ekonominius santykius su Pekinu.

„Mes pradėjome kartu kurti sėkmingą respubliką. Svarbu, kad jau turime lyderį, su kuriuo galėsime realizuoti visus savo planus ir nenukrypsime nuo pasirinkto kelio“, – partijos konferencijos metu teigė „Amanat“ pirmininkas Yerlanas Koshanovas.

Jis taip pat gyrė dabartinį prezidentą K.-J.Tokayevą, kuris „prisiėmė pilną atsakomybę už mūsų žmones šiuo sunkiu laikotarpiu, išlaikė valstybingumą, neleido chaosui įsigalėti šalyje“.

Manoma, kad šie komentarai, greičiausiai, buvo nuoroda į precedento neturintį smurtą sausio mėnesį, pražudžiusį 238 žmones.

Prezidentūrą palikęs N.Nazarbayevas ir toliau liko įtakinga figūra šalies politikoje. Jis sau suteikė „elbasy“, arba „tautos lyderio“ statusą. Šis konstitucinis statusas jam suteikia išskirtinius politikos formavimo įgaliojimus ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Tačiau po neramumų ekslyderis neteko šio statuso.

Dabartinis Kazachstano prezidentas, perėmęs pareigas iš N.Nazarbayevo, po truputį nuo jo atsiribojo.

K.-J.Tokayevas taip pat sugrąžino sostinei Astanos pavadinimą. 2019 metų kovą sostinė buvo pavadinta Nur Sultanu, darbą baigusio prezidento N.Nazarbayevo garbei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius