-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano valdžia į maištingąjį Žanaozeną įveda kariuomenę ir šarvuočius

Specialiosios paskirties daliniai ir šarvuotoji technika važiuoja į Kazachstano miestą Žanaozeną, kuriame per Nepriklausomybės 20-mečio renginius kilo masiniai neramumai, tiesiai iš įvykių vietos pranešė Rusijos televizija.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pirminiais duomenimis, per masinius neramumus Žanaozene žuvo 10 žmonių, yra sužeistų, taip pat ir tarp policijos darbuotojų“, – spaudos konferencijoje Astanoje anksčiau penktadienį pranešė generalinis prokuroras Aschatas Daulbajevas.

„Per masinius neramumus buvo sudegintas miesto akimato (savivaldybės) pastatas, taip pat liepsnojo viešbučiai, administracinis bendrovės „Ozenmunaigaz“ pastatas“, – pranešė generalinis prokuroras.

A.Daulbajevas sakė, jog dėl masinių neramumų iškeltos baudžiamosios bylos.

„Valstybės vadovo nurodymu, vidaus reikalų ministro vadovaujama tyrimų operatyvinė grupė išskrido į Žanaozeną imtis visų reikalingų priemonių, kad būtų užkirstas kelias nusikalstamiems veiksmams ir nubausti neramumų rengėjai, atkurta viešoji tvarka mieste“, – pareiškė generalinis prokuroras.

Pasak prokuroro, „atsakydami į teisėsaugos organų reikalavimus nutraukti neteisėtus veiksmus, chuliganai užpuolė teisėsaugos organų bendradarbius, siekdami užgrobti jų ginklus, tai darė naudodamiesi šaltaisiais ginklais“.

Anot generalinės prokuratūros, masiniai neramumai kilo „dėl grupės asmenų nusikalstamų veiksmų“ per šventinį renginį.

„Taikūs piliečiai, susirinkę centrinėje aikštėje švęsti Nepriklausomybės 20-mečio, buvo užpulti grupės chuliganų“, – pranešė generalinis prokuroras.

„Šiurkščiai pažeidę viešąją tvarką, pažeidėjai užpuolė policininkus, nuvertė naujametinę eglę, nugriovė šventei pastatytas jurtas ir sceną, padegė policininkų autobusą“, – pažymėjo A.Daulbajevas.

Pasak prokuroro, „atsakydami į teisėsaugos organų reikalavimus nutraukti neteisėtus veiksmus, chuliganai užpuolė teisėsaugos organų bendradarbius siekdami užgrobti jų ginklus, tai darė naudodamiesi šaltaisiais ginklais“.

„Per masinius neramumus buvo sudegintas miesto akimato (savivaldybės) pastatas, taip pat liepsnojo viešbučiai, administracinis bendrovės Ozenmunaigaz pastatas, – pranešė generalinis prokuroras. – Naikintas fizinių ir juridinių asmenų turtas, sudeginti automobiliai, išplėšti bankomatai.“

Internete sparčiai sklido gandai apie daugybę aukų ir gaisrų Žanaozene.

Antroje dienos pusėje Kazachstane tapo neprieinamas tarptautinis tinklas „Twitter“. Kai kurie interneto vartotojai spėjo, jog valdžia jį blokuoja dėl neramumų Žanaozene.

Neaišku, ar juose dalyvavo ir nuo gegužės streikuojantys naftininkai, kurių anksčiau penktadienį Žanaozeno centrinėje aikštėje taip pat buvo.

„Ozenmunaigaz“, naftos ir dujų žvalgybos ir gavybos bendrovės „Kazmunaigaz“ padalinio darbininkai gegužę paskelbė streiką, protestuodami prieš darbo užmokesčio sumažėjimą. Po to apie du tūkstančiai jų buvo atleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius