-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keiksmažodžiai Rusijoje atsieis labai brangiai

Nepadorūs žodžiai Rusijos žiniasklaidai ateityje kainuos brangiai. Dūma balsavo už įstatymą, kuris numato baudas iki 5 000 eurų. Tokiomis priemonėmis siekiama apsaugoti visuomenę, skelbia „Die Welt“.
Kremliaus bokštai
Kremliaus bokštai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusų kalboje yra daug keiksmažodžių ir rusai mielai juos vartoja. Vyriausybė mano, kad per daug noriai ir per daug dažnai viešai. Dėl to imtasi priemonių, kad už nepadorius žodžius, nuskambėjusius televizijos, radijo eteryje ar pasirodžiusius spaudoje, būtų skiriamos baudos. Įstatymą Dūmai pristatė Kremliaus „Vieningosios Rusijos“ partija. Jam pritarė 388 iš 444 deputatų. Įstatymą dar turi pasirašyti Kremliaus galva Vladimiras Putinas.

Baudų turėtų baimintis ne tik finansiškai stiprūs leidėjai, transliuotojai ar žurnalistai, bet ir interviu duodantys pašnekovai. Minėtu įstatymu visuomenę norima apsaugoti nuo „amoralios informacinės sistemos“. Įstatymas galios ir internete paskelbtoms publikacijoms ar įrašams.

Kritikai nerimauja, kad Kremlius mažai domėsis rusų kalbos grynumu, o įstatymu tiesiog nori sustiprinti prieš vyriausybę nukreiptų laidų ir tekstų cenzūrą. Žodžių, už kuriuos gresia baudos, sąrašas paskelbtas nebuvo.

Valdžios institucijos turės laisvę veikti. Jau dabar interneto portaluose diskutuojama, kada žodžiai jau bus traktuojami kaip keiksmažodžiai. Daugelis žodžių kildinami iš gyvūnų pavadinimų, pavyzdžiui, gyvatė ar žiurkė. Svarstoma, ar tokie pykčiui išreikšti pasirinkti pavadinimai jau bus apmokestinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius