Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Keiptauną kankina sausra: po trijų mėnesių gyventojams bus išjungtas vandentiekis

Po 10 savaičių inžinieriai Keiptaune išjungs vandentiekį pusei milijono namų ūkių – taip šis Pietų Afrikos miestas reaguoja į kartą per 384 metus pasitaikančią sausrą. Turtingieji daro gręžinius, o tie, kas panikuoja, perka vandenį iš prekybos centrų ir krauna jį į sandėliukus, rašo „The Guardian“.
Gyventojai pildo vandens rezervuarus vandeniu iš užterštos upės
Gyventojai pildo vandens rezervuarus vandeniu iš užterštos upės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasiruošimo krizei planą ruošia ekstremalių situacijų tarnybos, kariuomenė, epidemiologai ir kiti sveikatos ekspertai. Tai greičiausiai bus „Day Zero“ planas, kai šešių užtvankų rezervuaro sistemoje vandens lygis nukrenta iki 13,5 proc. pajėgumo.

Manoma, kad šį kritinį lygį Keiptaunas pasieks balandžio 16 dieną, ir tuomet inžinieriai uždarys vožtuvus maždaug pusei milijono namų ūkių – 75 proc. viso miesto.

Ekspertai sako, kad daugeliui žmonių tai bus itin nemaloni padėtis – kai jie atsuks čiaupus, o juose nebus nė lašo vandens.

Vietoje čiaupų mieste bus įrengta 200 vietų, kur gyventojai galės pasisemti vandens. Vienam žmogui per dieną bus skirta po 25 litrus vandens.

Tai bus labai skausminga ir miesto biudžetui. Skaičiuojama, kad tokios naujos sistemos pastatymas per tris mėnesius kainuos 17 mln. dolerių. Be to, vanduo bus dalijamas nemokamai, o ne pardavinėjamas, o dėl to bus prarasta nemažai pajamų – 1,4 mlrd. randų (83 mln. dolerių).

„Visas miesto biudžetas yra 40 mlrd. randų, taigi tai mūsų nesunaikins, tačiau diskomfortas bus didelis“, – sakė miesto mero pavaduotojas Ianas Neilsonas. Jis pridūrė, kad namie vonioje nesimaudė jau metus.

„Didesnis iššūkis yra užtikrinti, kad ekonomika nesugriūtų. Mums reikia, kad verslas ir toliau dirbtų. Akivaizdu, kad įtaka bus didelė, priklausomai nuo to, kaip ilgai tai tęsis“, – pridūrė jis.

I.Neisono teigimu, „Day Zero“ scenarijaus galima išvengti. Mažesnis vandens spaudimas čiaupuose ir informacinė kampanija padėjo sumažinti kasdien miesto suvartojamą vandens kiekį nuo 1,2 mln. litrų iki 540 tūkst. litrų. Jeigu suvartojimą pavyktų sumažinti dar 25 proc., čiaupų nereikės išjungti iki pat lietaus sezono, kuris prasideda gegužę.

Tačiau jokios garantijos nėra. Sausra Keiptauną kankina jau trejus metus iš eilės, ir tradiciniai sezonai bei jiems būdingi orai keičiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius