-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisti naujojo Kremliaus administracijos vadovo užrašai

Rusijoje pastarąsias kelias savaites išties netrūko naujienų. Žinios buvo įprastos autokratijoms – apie atsistatydinimus, paskyrimus, paslaptingų vyrų nežinomomis pavardėmis perstumdymus. Antai praėjusią savaitę beveik niekam nežinomas biurokratas Antonas Vaino pakeitė Sergejų Ivanovą įtakingame Kremliaus administracijos vadovo poste. Masha Gessen „The New Yorker“ praskleidžia A.Vaino dengiantį šydą.
Antonas Vaino
Antonas Vaino / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visų pirma, ką reiškia šie pasikeitimai? Kaip rašo M.Gessen, „galimybių – daugybė“, o Rusijoje ir Vakaruose svarstomos pačios įvairiausios versijos.

Kelios jų: prezidentą Vladimirą Putiną išvargino senieji bendražygiai. V.Putinas nori pakeisti veteranus žmonėmis, kurie padarė karjerą tik jo dėka.

V.Putinas taip rengiasi rugsėjį numatytiems rinkimams į Valstybės Dūmą arba 2018 metų prezidento rinkimams. V.Putinas ruošiasi dideliam karui Ukrainoje – arba kur nors kitur.

M.Gesen pastebi, kad A.Vaino, kaip ir daugelis Rusiją valdančių vyrų, viešojoje erdvėje pėdsakų palikęs nedaug. Bet iškalbingų.

„Kiekviena iš šių interpretacijų vienodai įtikima. Bet nors daugelis rusų niekada nėra girdėję apie Vaino, kuriam yra 44-eri, jo pasirinkimas nėra staigmena. Jis Putinui klanui priklauso jau daug metų, o pastaruosius ketverius buvo tarsi prezidento asmeninis asistentas ir dėliojo Putino dienotvarkę“, – rašo M.Gessen.

Ji pastebi, kad A.Vaino, kaip ir daugelis Rusiją valdančių vyrų, viešojoje erdvėje pėdsakų palikęs nedaug. Bet iškalbingų – jis yra parašęs kelis straipsnius ir mažiausiai vieną knygą. Tekstai – itin keisti ir, turint omenyje, kad A.Vaino dabar galima laikyti vienu galingiausių žmonių Rusijoje, net gąsdinantys.

„Ateities kapitalizacija“

Pasirodo, A.Vaino 2012 metais paskelbė straipsnį viename Rusijos akademiniame žurnale. O pastarosiomis dienomis tūkstančiai rusų vargsta bandydami suprasti, kas gi dėstoma tuose 29 puslapiuose.

„Scanpix“ nuotr./Antonas Vaino
„Scanpix“ nuotr./Antonas Vaino

Straipsnio – jį galima skaityti čia – pavadinimas – „Ateities kapitalizacija“, nors tekste taip ir nepaaiškinama, kodėl rašinys pavadintas būtent taip. Tiesą sakant, nepaaiškinama beveik niekas.

Schema primena labirintą, kuriame yra keli akligatviai ir per „Mintis ir lūkesčius“ tiesiami keliai iš „Pasaulio koncepcijos“ į „Ateitį“.

Publikacijoje, regis, siūlomas vietoj žodžio „erdvėlaikis“ (šiuo matematiniu modeliu erdvės ir laiko koordinatės apjungiamos į vieningą visumą – erdvės ir laiko kontinuumą, – red.) naudoti terminą „protokolas“.

Pirmą sykį dirbdamas V.Putino administracijoje 2002-2007 metais, A.Vaino lyg tyčia plušo protokolo tarnyboje.

Galima įtarti, kad būtent dirbant tokį darbą A.Vaino kilo šio straipsnio idėja, kuri pavaizduojama sudėtingoje lentelėje „Pavyzdinis laiko ir erdvės santykio formavimo protokolas“. Schema primena labirintą, kuriame yra keli akligatviai ir per „Mintis ir lūkesčius“ tiesiami keliai iš „Pasaulio koncepcijos“ į „Ateitį“.

„Twitter“ nuotr./Antono Vaino sudaryta schema
„Twitter“ nuotr./Antono Vaino sudaryta schema

Rašinyje taip pat smulkiai pasakojama apie, regis, paties A.Vaino sukurtą prietaisą – nooskopą. Šiuo prietaisu, kuris susideda iš kosmoso skaitytuvų tinklo, galima žvalgytis po noosferą – proto karalystę.

„Nooskopų jutiklių tinklas aptinka aiškią informaciją apie nutikimus laike ir erdvėje, pradedant naujausios kartos bankų kortelėmis ir baigiant „protingomis dulkėmis“, – straipsnyje rašo A.Vaino.

Sambo dėsnių galia

Tais pačiais 2012-aisiais A.Vaino tapo ir vienos knygos bendraautoriumi. Knyga „Pergalės vaizdinys“ – ją rusų kalba galite rasti čia – prasideda V.Putino citata, kuri skamba taip: „Svarbiausia – laimėti žmonių pasitikėjimą“.

Kūrinys gana trumpas ir neužima nė 140 puslapių, tačiau jame atvirai pateikiamas pasaulio užvaldymo receptas.

„Knygą apžvelgti sunku, nes ji parašyta kaip teorija apie viską – visą istoriją ir žmogiškąją prigimtį. Bet pagrindinė mintis – absoliutus triumfas pasinaudojant sambo (sovietinio kovos meno, – red.) principais, ypač ekonomikoje“, – rašo M.Gessen.

„Scanpix“ nuotr./Maša Gesen
„Scanpix“ nuotr./Maša Gesen

Tiesa, žurnalistės teigimu, kad tokia pagrindinė mintis, galima tik spėti, mat knygos autoriai šokinėja per amžius temas.

Pavyzdžiui, štai kaip knygoje analizuojamos Rusijos imperijos kariuomenės kovos su Napoleono Bonaparte'o pajėgomis 1812 metais: „Jei esate taške A ir turite smogti taškui B, tuomet jums reikės smogti dvigubu smūgiu per nulinį tašką. Toks smūgis per ilgas. Bet jei būsite nuliniame taške, smūgis bus staigus ir negailestingas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Sunku suprasti? Tokių žmonių daug. Bet V.Putinas jaunystėje užsiėmė būtent sambo – tik po to jis susidomėjo dziudo. A.Vaino, regis, patinka sambo naudojamas principas priešininką pulti tada, kai jis mažiausiai to tikisi.

Nuolatinė nestabilumo būsena

Šiaip apie A.Vaino žinoma ir daugiau – jo senelis vadovavo Komunistų partijai Estijoje ir norėjo jėga sutraiškyti nepriklausomybės judėjimą devintojo dešimtmečio pabaigoje.

Kremlius leidimo jėgos panaudojimui nedavė ir šeima 1988-aisiais, kai A.Vaino buvo 16 metų, persikraustė į Maskvą.

Tačiau kodėl V.Putinui apskritai prireikė valymų? Ruošiamasi karui? Bet juk karas jau vyksta – kol Maskva ginčijasi dėl perstumdymų Kremliaus kabinetuose, o likęs pasaulis su nerimu stebi Donaldą Trumpą Amerikoje, Rusija kaitina įtampą Rytų Ukrainoje ir Kryme.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karių kasdienybė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karių kasdienybė

Anot M.Gessen, geriausią paaiškinimą dar prieš pusę amžiaus pateikė Hannah Arendt, kuri nusakė tikrąsias Josifo Stalino valymų priežastis: „Taip buvo sukurta nuolatinio nestabilumo būsena.“

„Nuolatinio nestabilumo būsena buvo pagrindinis kontrolės įrankis, kuris tiesiog siurbė visų energiją ir dėmesį“, – rašo M.Gessen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius