Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelne sugriuvo archyvo pastatas (atnaujinta 21.23 val.)

Antradienį Kelne, Vokietijoje, po pietų sugriuvo šešiaaukštis miesto istorijos archyvo pastatas. Be žinios dingusiais laikomi devyni žmonės.
Spėjama, kad pastatas griuvo dėl netoliese vykstančių metro statybų.
Spėjama, kad pastatas griuvo dėl netoliese vykstančių metro statybų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Griūtis kliudė ir prie archyvo pastato prišlietus gyvenamuosius namus. Policija ir gelbėtojai neatmeta galimybės, kad pastatų griūties metu viduje galėjo likti žmonių. Į nelaimės vietą buvo pasiųsta apie 200 gelbėtojų. Vokietijos žiniasklaidos priemonės iškėlė versiją, kad pastatas galėjo griūti dėl netoliese vykstančių metro statybų.

Ir staiga viskas aplinkui ėmė drebėti ir suptis, kaip per žemės drebėjimą. Kažkas sučiupo mane už rankos ir sušuko „Bėk, bėk!“ – prisiminė vienas archyvo lankytojas.Kaip praneša „Deutsche Welle“, archyvo pastatas Kelno centre, Severinštrasėje, susmuko darbo dienos vidury. Iš karto po to griuvo su juo sujungtas gyvenamasis pastatas ir dalis kito greta esančio keturaukščio pastato.

Vietos policijos teigimu, prieš pat griūtį archyvo darbuotojai ir lankytojai buvo perspėti tučtuojau evakuotis laukan. Griūties metu sužalojimus patyrė keli žmonės. Apie aukas kol kas jokių žinių nėra. „Associated Press“ duomenimis, po griuvėsiais galėjo likti mažiausiai devyni žmonės.

Kaip po žemės drebėjimo

Iš karto po nelaimės buvo evakuoti ir kitų aplinkinių namų gyventojai. Griūties vietoje dirba visos specialiosios miesto tarnybos. „Gatvė atrodo kaip po žemės drebėjimo“, – sakė Kelno policijos atstovas Wolfgangas Baldesas.

„Mano stalas sujudėjo ir aš iš pradžių pagalvojau, kad kas nors jį netyčia užkliudė koja, – pasakojo vienas archyvo lankytojas. – Ir staiga viskas aplinkui ėmė drebėti ir suptis, kaip per žemės drebėjimą. Kažkas sučiupo mane už rankos ir sušuko „Bėk, bėk!“. Liudininko teigimu, vos tik jis atsidūrė lauke, pastatas susmuko. „Viduje be abejo liko žmonių“, – konstatavo jis.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Kol kas nėra aišku, kas konkrečiai sukėlė šį tragišką incidentą. Tačiau jau keliama versija, kad jis gali būti susijęs su požeminės metro linijos platinimu, vykusiu visai greta griūties vietos. Laikraščio „Kölner Stadt-Anzeiger“ teigimu, statybvietėje griuvo viena perdanga, buvo pažeista vandentiekio linija ir į statybvietę plūstelėjo vanduo. Kelno metro valdybos atstovai savo ruožtu pareiškė, kad jie nežino nieko apie jokius darbus, kurie galėjo sukelti archyvo griūtį.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Prieš kelerius metus pakrypo bažnyčios bokštas

Kelno istorinis archyvas, kaip teigia „Deutsche Welle“, yra didžiausias komunalinis archyvas Europoje į šiaurę nuo Alpių. Jame saugota daugiau nei 65 tūkst. dokumentų, apie 50 tūkst. plakatų ir daugiau nei pusė milijono nuotraukų, susijusių su miesto istorija.

Šiame archyve taip pat saugoti komunizmo ideologijos pradininkų Karlo Marxo ir Friedricho Engelso rankraščiai ir asmeininis rašytojo Heinricho Boellio archyvas.

„Associated Press“ praneša, kad Kelno miesto istorijos archyvo pastatas buvo pastatytas 1971-aisiais. Ilgametis archyvo darbuotojas Eberhardas Illneris Vokietijos radijui sakė, kad jis dar pernai pastebėjo, kad archyvo pastato pamatai pradėjo skeldėti.

Pirmieji kaltinimai metro statytojams buvo mesti dar 2004-aisiais, kai netoliese nuo šios vietos esančios bažnyčios bokštas pakrypo beveik metrą. Deja, tai nesustabdė požeminių statytojų užmojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius