-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturi mėnesiai teroristo pėdsakais – kaip vyko Salaho Abdeslamo medžioklė

Paryžiaus teroro atakų dalyvio Salaho Abdeslamo sulaikymo operacija penktadienio vakarą – tai keturis mėnesius trukusių jo paieškų visoje Europoje kulminacija. „Sky News“ prisiminė kaip vyko šio teroristo medžioklė.
Belgijos policininkai veda penktadienį sulaikytą asmenį.
Belgijos policininkai veda penktadienį sulaikytą asmenį. / „Scanpix“/AP nuotr.

26 metų marokiečių kilmės Briuselyje gimęs Prancūzijos pilietis S.Abdeslamas, kaip manoma, buvo vienas iš pagrindinių teroro išpuolių Paryžiuje praėjusių metų lapkričio 13-ąją veikėjų. Per šiuos išpuolius žuvo 130 žmonių ir dar 368 buvo sužeisti. Jo brolis Brahimas per Paryžiaus išpuolius susisprogdino, detonuodamas sprogdintojo mirtininko diržą.

Kitą rytą po išpuolių S.Abdeslamas paskambino dviem savo draugams – Mohammedui Amri bei Hamzai Attou – ir paprašė, kad jie paimtų jį Prancūzijos sostinėje ir parvežtų namo į Briuselį. Policijos pareigūnai automobilį su trimis vyrais sustabdė šalia Prancūzijos ir Belgijos sienos, tačiau S.Abdeslamo nesulaikė, nes tuo metu dar neturėta informacijos apie jo sąsajas su atakomis Paryžiuje.

Sugrįžęs į Briuselį S.Abdeslamas susitiko su nenustatytu asmeniu ir čia jo pėdsakai dingo. Policija paskelbė tarptautinę S.Abdeslamo paiešką.

Vėliau sulaikyti M.Amri ir H.Attou tyrėjams tvirtino, kad S.Abdeslamas privertė juos vežti jį į Briuselį, grasindamas susprogdinti automobilį.

Po išpuolių Paryžiaus priemiestyje Monruže, šiukšlių dėžėje, aptiktas savižudžio sprogdintojo diržas. S.Abdeslamo naudoto telefono duomenys rodo, kad teroristas lankėsi šioje vietovėje išpuolių vakarą. Dėl to buvo iškelta versija, kad paskutiniu momentu S.Abdeslamas nepanoro tapti savižudžiu sprogdintoju kaip jo brolis. Pagal kitą versiją, tiesiog sugedo diržo sprogdinimo mechanizmas ir S.Abdeslamas jo atsikratė dėl to.

„Scanpix“ nuotr./Belgijos pareigūnai medžioja Salahą Abdeslamą
„Scanpix“ nuotr./Belgijos pareigūnai medžioja Salahą Abdeslamą

Belgijos policija ilgai spėliojo, kad S.Abdeslamas galbūt pabėgo į Siriją netrukus po to, kai sugrįžo į Briuselį.

Sausio mėnesį Europolas S.Abdeslamą įtraukė į labiausiai ieškomų asmenų sąrašą, apibūdindamas jį kaip „labai pavojingą ir ginkluotą asmenį“.

S.Abdeslamo sugebėjimas išsisukti nuo persekiotojų sukėlė įtampą tarp Prancūzijos ir Belgijos. Iš Prancūzijos pasigirdo kritikos belgų kolegoms ir kaltinimų nekompetencija.

Šį antradienį policija šturmavo butą pietų Briuselyje. Per operaciją buvo nukautas automatu „Kalašnikov“ ginkluotas 35 metų alžyrietis Mohamedas Belkaidas, sužeisti keturi policininkai. Šiame bute buvo aptikta S.Abdeslamo pirštų atspaudų. Belgijos visuomeninis transliuotojas RTBF paskelbė, jog yra „labiau nei tikėtina“, kad vienas iš dviejų vyrų, kurie sugebėjo pasprukti iš šturmuoto buto, buvo S.Abdeslamas.

Jau po trijų dienų, šį penktadienį, pėdsakai policijos pareigūnus atvedė į Briuselio Molenbeko rajoną, kuriame po ginkluoto šturmo buvo sulaikytas S.Abdeslamas, neįvardintas jo bendrininkas ir trys vienos šeimos nariai, kurie suteikė prieglobstį teroristams.

VIDEO: Policijos operacija Briuselyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius