Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturių šalių lyderiai paragino išsaugoti paliaubas Sirijos Idlibe

Turkijos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai šeštadienį paragino išlaikyti trapias paliaubas sukilėlių bastionu laikomoje Sirijos Idlibo provincijoje.
Emmanuelis Macronas, Vladimiras Putinas, Angela Merkel
Emmanuelis Macronas, Vladimiras Putinas, Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai jie pareiškė po aukščiausiojo lygio susitikimo, kuriame buvo siekta rasti politinį sprendimą, kaip nutraukti jau septynerius metus šalyje besitęsiantį pilietinį karą.

Po susitikimo Stambule paskelbtame bendrame pareiškime keturios tautos „pabrėžė, kaip svarbu išlaikyti paliaubas, tačiau pabrėžė ir tai, kaip svarbu tęsti kovą su terorizmu“.

Pareiškimą perskaitė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, palankiai įvertinęs pažangą, kuri buvo pasiekta Sirijos režimą remiančiai Rusijai ir sukilėlius remiančiai Turkijai praėjusį mėnesį sutarus aplink šiaurės vakarinę Idlibo provinciją sukurti buferinę zoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Angela Merkel

R.T.Erdoganas susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel, kad aptartų konfliktą Sirijoje, per kurį nuo 2011 metų jau žuvo daugiau kaip 360 tūkst. žmonių.

Pareiškime taip pat raginama sudaryti komitetą, kuris iki šių metų pabaigos parengtų Sirijos pokarinę Konstituciją ir tai „atvertų kelią laisviems ir sąžiningiems rinkimams“ karo nuniokotoje šalyje.

Alternatyvus Jungtinių Tautų planas sudaryti komitetą naujai Sirijos Konstitucijai parengti anksčiau šią savaitę susidūrė su kliūtimis. Aukščiausiojo lygio susitikime Stambule dalyvavęs JT specialusis pasiuntinys Staffanas de Mistura pareiškė, kad Damaskas nepritaria idėjai, kad Jungtinėms Tautoms būtų suteiktas koks nors vaidmuo atrankos procese.

Keturių šalių lyderiai Stambule pažadėjo „kartu dirbti siekiant sukurti sąlygas taikai ir stabilumui Sirijoje“, taip pat „skatinti politinį sprendimą ir stiprinti tarptautinį konsensusą“.

Smurto banga Idlibe auga

Kadras iš vaizdo įrašo/Antskrydžiai Idlibe
Kadras iš vaizdo įrašo/Antskrydžiai Idlibe

Po aukščiausiojo lygio susitikimo paskelbtame pranešime taip pat kalbama apie „poreikį humanitarinėms organizacijoms užtikrinti galimybę greitai, saugiai ir nekliudomai keliauti Sirijoje bei nedelsiant suteikti humanitarinę pagalbą visiems žmonėms, kurios jiems reikia“.

Susitikimo metu kalbėta apie milijonus žmonių, kuriuos konfliktas privertė palikti namus. Kalbėta, kad „visoje šalyje būtina sukurti sąlygas, kad pabėgėliai galėtų saugiai ir savanoriškai sugrįžti“.

Derybos buvo surengtos praėjus savaitei po to, kai smurto lygis Idlibe pasiekė piką. Penktadienį per Sirijos režimo artilerijos apšaudymą žuvo septyni civiliai ir tai buvo didžiausias aukų skaičius nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo sutarta dėl trapaus ugnies nutraukimo.

Po bendros spaudos konferencijos Stambule E.Macronas Rusiją paragino spausti Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą, kad šis užtikrintų „stabilias ir ilgalaikes paliaubas Idlibe“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

„Pasikliaujame Rusija, kad ji darys labai aiškų spaudimą režimui, kurio išlikimas priklauso nuo jos“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas.

Tačiau V.Putinas perspėjo, kad „radikalai“ ketina „rengti ginkluotas provokacijas iš Idlibo zonos ir Rusija pasilieka teisę aktyviai remti Sirijos vyriausybę likviduojant šį teroristinės grėsmės šaltinį“.

„Iššūkis yra nutraukti du karus“

Savo ruožtu A.Merkel pareiškė, kad lyderiai „turi pareigą užkirsti kelią dar vienai humanitarinei nelaimei“.

„Iššūkis yra nutraukti du karus. Karą su terorizmu ir režimo karą su didele savo paties gyventojų dalimi“, – pareiškė Vokietijos kanclerė.

„Privalome pasistūmėti politiniame procese, kuriam pasibaigus turi būti surengti laisvi rinkimai, kuriuose galės dalyvauti visi sirai, įskaitant ir diasporą“, – pareiškė ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

B. al-Assado aiškiu oponentu esantis Turkijos prezidentas pabrėžė, kad sirai šalies „viduje ir už jos ribų“ nuspręs prezidento likimą.

Pagalbos grupės yra perspėjusios, kad dar viena vyriausybės karinė kampanija Idlibe, kur gyvena trys milijonai žmonių, gali sukelti vieną baisiausių humanitarinių nelaimių per septynerius karo metus.

Neišvengiamai artėjant vyriausybinių pajėgų puolimui, Maskva ir Ankara rugsėjo 17 dieną sutarė aplink Idlibą sukurti 15–20 kilometrų pločio demilitarizuotą zoną, nes Turkija siekia išvengti puolimo, kuris žmones paskatins kirsti jos sieną.

Sirijos atstovas Jungtinėse Tautose Basharas Jaafari penktadienį pareiškė, kad tokia buferinė zona yra laikina ir kad vyriausybė galiausiai perims Idlibo kontrolę.

Turkija ir Rusija buvo kelis kartus surengusios derybas su Iranu dėl Sirijos konflikto ir tai sulaukė įtarios Vakarų šalių reakcijos. O šeštadienį įvykęs aukščiausiojo lygio susitikimas buvo pirmasis, kuriame dalyvavo ir dviejų svarbiausių ES šalių vadovai.

Sirijos opozicija, kuri 2015 metais Rusijos pradėtą karinę intervenciją Sirijoje anksčiau vadino okupacija, penktadienį pasveikino dialogą su Maskva. Tačiau saugumo konferencijoje Bahreine dalyvavęs JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas pareiškė, kad Rusija negali pakeisti Jungtinių Valstijų.

„Rusijos buvimas regione negali pakeisti ilgalaikio, tvaraus ir skaidraus Jungtinių Valstijų įsipareigojimo Artimiesiems Rytams“, – pareiškė JAV gynybos sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius