Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtajame Fukušimos-1 atominės elektrinės reaktoriuje pažeisti kuro strypai, radiacija normą viršija 100 tūkst. kartų (atnaujinta 13.10 val.)

Radioaktyvių medžiagų kiekis ketvirtojo Fukušimos-1 atominės elektrinės reaktoriaus baseine normą viršija 100 tūkst. kartų, pranešė Japonijos branduolinės ir pramoninės saugos agentūra. Ekspertų nuomone, toks baseino vandens radioaktyvumas liudija, kad dalis kuro strypų aušinimo baseine yra dalinai ar visiškai suirę.
Avarijos likviduotojai dirba prie ketvirtojo Fukušimos-1 atominės elektrinės bloko.
Avarijos likviduotojai dirba prie ketvirtojo Fukušimos-1 atominės elektrinės bloko. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu ketvirtojo reaktoriaus aušinimo baseine yra 1331 panaudotas kuro strypas ir 204 nepanaudoti. Kaip praneša Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“, specialistai vis dėlto neatmeta galimybės, kad radioaktyvumo lygį baseine iškreipia anksčiau į jį per skyles bloko stoge sprogimų metu įkritusios radioaktyvios nuolaužos iš kitų elektrinės reaktorių pastatų.

Anksčiau buvo skelbta, kad dėl sutrikusio aušinimo išsilydė apie 70 proc. kuro strypų pirmajame reaktoriuje ir apie 33 proc. – antrajame. Per žemės drebėjimą ir po jo elektrinę užgriuvusį cunamį kovo 11 dieną ketvirtasis reaktorius nedirbo – buvo išjungtas planiniam remontui. Tačiau po kelių dienų jo pastate sprogo susikaupusios vandenilio dujos. Sprogimas sugriovė bloko lubas ir dalį sienų.

Radiacijos lygis ketvirtojo reaktoriaus kuro strypų baseine buvo išmatuotas po to, kai specialus robotas savo „ranka“ iš baseino sugebėjo pasemti 0,4 litro vandens mėginį. Šiame mėginyje rasta aukšta radioaktyvių izotopų – jodo-131, cezio-134 ir cezio-137 – koncentracija.

Šios savaitės pradžioje virš ketvirtojo reaktoriaus pastato jau buvo užfiksuotas aukštas radiacijos lygis – 84 milisivertai per valandą. Normą šis rodiklis viršijo 10 tūkst. kartų. Elektrinės operatorė, kompanija TEPCO pripažino, kad vanduo ketvirtojo reaktoriaus kuro baseine įkaito iki 90 laipsnių, o viso ketvirtojo bloko pastato būklė kelia nerimą – sprogimo apgriauto pastato konstrukcijos smarkiai nusilpusios.

Pareigūnai dirba labai atsargiai, kad nesuplėšytų savo apsauginių kostiumų.Aktyvius gelbėtojų veiksmus ketvirtajame reaktoriuje kausto aukšta radiacija ir nuolat pasikartojantys žemės drebėjimai elektrinės zonoje. Artimiausiomis dienomis ketinama virš elektrinės atlikti nepilotuojamo sraigtasparnio skrydį. Taip bus mėginama gauti daugiau informacijos apie ketvirtojo reaktoriaus bloko būklę. TEPCO viliasi, kad tikslios nuotraukos ir nauji duomenys „leis numatyti galimus pažeistų kuro strypų pašalinimo iš baseino variantus“.

Japonijos policija pradėjo žuvusiųjų paieškas netoli Fukušimos-1 (papildyta 13.10 val.)

Šimtai baltus apsauginius kostiumus vilkinčių policininkų pradėjo ieškoti lavonų tarp nuolaužų netoli Fukušimos-1 atominės elektrinės.

Šios paieškos pirmąkart pradėtos vykdyti arčiau nei už dešimties kilometrų nuo radiaciją skleidžiančios elektrinės.

Policija ketvirtadienį nurodė, kad mažėjant spinduliuotės intensyvumui, pareigūnai galės tęsti paieškas arčiau Fukušimos 1-osios jėgainės. Tačiau pareigūnai dirba labai atsargiai, kad nesuplėšytų savo apsauginių kostiumų.

Policija mano, kad šioje zonoje gali būti apie tūkstančio žmonių, žuvusių per kovo 11 smogusį cunamį, lavonai. Pagal naujausius duomenis, Japonijos šiaurės rytinėje pakrantėje žuvo mažiausiai 13,4 tūkst. žmonių, o 14,8 tūkst. laikomi dingę be žinios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius