Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kibernetiniai išpuoliai Ukrainoje: taikomasi į elektros perdavimo tinklus

Elektros energijos perdavimo sutrikimai, kurie ištiko Kijevą praėjusių metų gruodžio mėnesį, buvo lemti kibernetinio išpuolio, pareiškė tyrimą atlikę pareigūnai. Elektra Kijeve gruodžio 17 dieną buvo dingusi daugiau nei valandai.
Petro Porošenkos metinis pranešimas Aukščiausiojoje Radoje
Petro Porošenkos metinis pranešimas Aukščiausiojoje Radoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC žurnalistų teigimu, Informacinių sistemų saugumo partneriai (ISSP) sieja šį incidentą su 2015-ųjų metų ataka, kurios metu be elektros liko daugiau nei 225 tūkstančiai ukrainiečių.

Teigiama, kad jau kelis metus trunkančios atakos yra susiję. Pastarosios atakos Kijeve šaltinis nėra nustatytas, tačiau dėl ankstesnių panašių išpuolių buvo apkaltintas Kremlius.

ISSP teigimu, kibernetinių išpuolių sulaukė ne tik elektros tinklai, bet ir Ukrainos geležinkeliai, kai kurios ministerijos ir nacionalinis pensijų fondas.

„2016-ųjų ir 2015-ųjų atakos nedaug skyrėsi – vienintelis skirtumas yra tas, kad 2016-aisiais atakos tapo žymiai labiau kompleksiškos ir geriau organizuotos“, – teigė ISSP tyrimų vadovas Oleksijus Jasinskis.

Jo manymu, šias atakas organizavo kelios grupuotės, kurios netgi išbandė technikas, kurias vėliau galėtų taikyti visame pasaulyje.

Gruodžio mėnesį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbė, kad per paskutiniuosius praėjusių metų mėnesius Ukrainos institucijos sulaukė net 6500 bandymų įsilaužti į jų sistemas. Jis tai pavadino Rusijos kibernetinių karu prieš Ukrainą.

„Teroro ir sabotažo atvejai kritiškai svarbių institucijų atžvilgiu vis dar yra galimi“, – pasakojo P.Porošenka Nacionalinėje saugumo ir gynybos taryboje.

„Daugelio šių incidentų tyrimas rodo, kad prie jų prisidėjo Rusijos saugumo tarnybos“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius