Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek stipri yra Irano kariuomenė?

Iranas pažadėjo žiauriai atkeršyti Jungtinėms Valstijoms už vieno svarbiausio valstybės veikėjų generolo Qasemo Soleimani nužudymą. Įtakingiausiu Irano karinių pajėgų vadu laikytas Q.Soleimani buvo nužudytas penktadienį paryčiais po JAV surengto aviacijos smūgio Irake, netoli Bagdado oro uosto.
Irano karinis paradas
Irano karinis paradas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ką tiksliai turi omenyje Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, žadėdamas žiaurų kerštą, kol kas nežinia. BBC aiškinasi, kas yra žinoma apie Irano karinę galią.

Kokio dydžio yra Irano kariuomenė?

Irano kariuomenę sudaro apie 523 tūkst. aktyvioje tarnyboje esančių karių, teigia Jungtinėje Karalystėje veikiantis Tarptautinis strateginių studijų institutas.

Į šį skaičių įeina apie 350 tūkst. karių, tarnaujančių reguliariojoje Irano kariuomenėje, ir apie 150 tūkst. karių, tarnaujančių Irano Revoliucinės armijos korpuse – elitinėje Irano ginkluotųjų pajėgų dalyje.

Dar apie 20 tūkst. karių tarnauja Irano revoliucinės armijos korpuso jūrų pajėgose. Šioms pajėgoms priklauso ginkluotų patrulinių laivų flotilė Hormuzo sąsiauryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei sveikinasi su Irano kariuomenės vadais.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei sveikinasi su Irano kariuomenės vadais.

Šiame sąsiauryje 2019 m. jau įvyko keli konfliktai, kurių metu buvo sulaikyti po kitų šalių vėliavomis plaukiojantys tanklaiviai.

Irano Revoliucinės armijos korpusui taip pat priklauso sukarintos savanorių pajėgos „Basij“. „Basij“ pajėgos anksčiau jau padėjo malšinti neramumus šalies viduje. Potencialiai prie savanorių pajėgų galėtų prisijungti keli šimtai tūkstančių iraniečių.

Irano Revoliucinės armijos korpusas buvo įkurtas prieš 40 metų, kad gintų islamišką santvarką Irane. Nuo tada jis tapo galinga karine, politine ir ekonomine jėga, turinčia daug savarankiškumo.

Nors Irano Revoliucinės armijos korpusui priklauso mažiau karių negu reguliariajai Irano kariuomenei, jis yra laikomas daugiausia autoriteto turinčia karine jėga Irane.

Kas vykdo Irano operacijas užsienyje?

Už slaptų operacijų vykdymą užsienyje yra atsakingos Kudso pajėgos, kurioms vadovavo būtent nužudytas generolas Q.Soleimani.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani

Šios pajėgos irgi priklauso Irano revoliucinės armijos korpusui, tačiau atsiskaito tiesiogiai Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei. Manoma, kad joms priklauso apie 5 tūkst. karių.

Kudso pajėgos buvo dislokuotos Sirijoje, kur patarinėjo Sirijos kariuomenės daliniams, pavaldiems Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, bei ginkluotiems šiitų kovotojams, kovojusiems drauge su Sirijos kariuomene.

Taip pat Kudso pajėgos buvo dislokuotos Irake, kur rėmė daugiausia iš šiitų sudarytas sukarintas grupuotes, kurios prisidėjo prie pergalės prieš ISIS.

Tačiau, JAV teigimu, Kudso pajėgos taip pat teikė finansinę pagalbą bei paramą ginklais ir įranga organizacijoms, kurias Vašingtonas laiko teroristinėmis grupuotėmis. Tarp jų – „Hezbollah“ judėjimas Libane ir „Islamo džihado“ judėjimas Palestinoje.

Karinės įrangos importas į Iraną yra gana mažas, lyginant su kitomis regiono valstybėmis. Tai lėmė ekonominės šalies problemos ir JAV inicijuotos sankcijos.

2009–2018 m. į Iraną importuotos karinės įrangos vertė sudarė vos 3,5 proc. Saudo Arabijos karinės įrangos importo per tą patį laikotarpį, teigia Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas.

Daugiausia karinės įrangos Iranas importuoja iš Rusijos, likusią dalį – iš Kinijos.

Ar Iranas turi raketų?

Taip. Irano raketų arsenalas yra viena svarbiausių šios šalies karinės galios dalių. Ypač turint omenyje tai, kad Iranas turi gerokai mažesnes oro pajėgas negu tokios Iranui priešiškos valstybės kaip Izraelis ar Saudo Arabija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidutinio nuotolio raketa „Sejjil“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidutinio nuotolio raketa „Sejjil“

JAV Krašto apsaugos departamento ataskaita teigia, kad Irano raketų arsenalas yra didžiausias Vidurio Rytuose. Dauguma Irano turimų raketų yra trumpo ar vidutinio nuotolio.

Taip pat JAV Krašto apsaugos departamentas teigia, kad Iranas vykdo bandymus kosmose, siekdamas išvystyti tarpžemynines raketas, kurios galėtų pasiekti daug toliau esančius taikinius.

Irano ilgojo nuotolio raketų programa buvo sustabdyta 2015 m., kaip Irano branduolinio susitarimo dalis.

Tačiau, analitikų iš Jungtinės Karalystės Karališkųjų ginkluotųjų pajėgų instituto (RUSI) teigimu, iš Irano branduolinio susitarimo pasitraukus JAV ir susitarimui pakibus ant plauko, Iranas galbūt galėjo grįžti prie šios programos.

Bet kuriuo atveju taikinius Saudo Arabijoje ir Persų įlankos šalyse Iranas galėtų pasiekti ir dabar valstybės turimų trumpo bei vidutinio nuotolio raketų pagalba. O galbūt šios raketos gali pasiekti ir taikinius Izraelyje.

Įtampai santykiuose su Iranu kylant, 2019 m. gegužę JAV Vidurio Rytuose dislokavo „Patriot“ priešraketinės gynybos sistemą.

Kokių nekonvencinių ginklų turi Iranas?

Nepaisant ilgus metus trukusių sankcijų, Iranas sugebėjo vystyti dronų technologijas.

Irake Irano dronai kovoje su ISIS buvo naudojami nuo 2016 m. Ginkluoti Irano dronai tap pat buvo pasiekę Izraelio oro erdvę iš Irano bazių Sirijoje, teigia RUSI.

„Scanpix“/AP nuotr./Irano dronas
„Scanpix“/AP nuotr./Irano dronas

2019 m. birželį Iranas numušė JAV žvalgybinį droną, teigdamas, kad jis įskrido į Irano oro erdvę virš Hormūzo sąsiaurio.

Pasak BBC Krašto apsaugos ir diplomatijos korespondento Jonathano Marcuso, Iranas taip pat gali parduoti ar perduoti savo dronų technologijas sąjungininkams regione.

2019 m. dronų ir raketų atakos iš Jemeno padarė didelę žalą dviem svarbiems Saudo Arabijos naftos išgavimo telkiniams bei jų infrastruktūrai.

Nors Iranas neigė prisidėjęs prie šių išpuolių, tiek Jungtinės Valstijos, tiek Saudo Arabija, mano, kad šios atakos buvo susijusios su Iranu. Houthi sukilėlius Jemene, iš kurių valdomos teritorijos vykdyti išpuoliai, remia būtent Iranas, ir, be Irano, vargu ar kas galėjo aprūpinti sukilėlius dronais ir raketomis.

Ar Iranas gali vykdyti kibernetinius išpuolius?

Po 2010 m. įvykdytos kibernetinės atakos prieš Irano branduolinės infrastruktūros objektus Iranas ėmėsi stiprinti savo galią kibernetinėje erdvėje.

Manoma, kad Irano revoliucinės armijos korpusas turi savo kibernetinės erdvės padalinį, kuris dirba ties komerciniu ir kariniu šnipinėjimu.

2019 m. paskelbta JAV kariuomenės ataskaita teigia, kad Iranas vykdė kibernetines šnipinėjimo operacijas visame pasaulyje. Šios operacijos, sako ataskaita, buvo nukreiptos į bendroves, kurių veikla susijusi su energetika, gamtiniais ištekliais, telekomunikacijomis, oro erdve ir t. t.

Be to, 2019 m. „Microsoft“ pranešė, kad programišių grupuotė, kuri „yra iš Irano ir yra susijusi su Irano valdžia“, bandė paveikti JAV prezidento rinkimų kampaniją ir įsilaužti į JAV valdžios pareigūnų paskyras.

Parengta pagal BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius