Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijevas nori iki liepos sukurti bendrą ES ir Ukrainos dujų strategiją

Ukraina nori iki ateinančio mėnesio susitarti su Europos Sąjunga (ES) dėl dujų tiekimo ir kainų strategijos, nutrūkus tiekimui iš Rusijos, trečiadienį pareiškė valstybinės energetikos įmonės „Naftogaz“ vadovas.
Dujotiekio spaudimas
Dujotiekio spaudimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gazprom Ukraina

„Iki liepos Ukraina norėtų pamatyti bendrą jungtinę strategiją. Tai raktas – mums reikalinga bendra strategija su ES dėl to, kaip išspręsti šią krizę“, – „Naftogaz“ vadovas Andrijus Kobolevas sakė naujienų agentūrai AFP Budapešte, kur vyko Europos ir JAV pareigūnų uždaras susitikimas dėl energetinio saugumo klausimų.

„Kainodara, naudojama (Rusijos dujų milžinės) „Gazprom“, yra priemonė daryti politinę įtaką ir šantažuoti ne vien Ukrainą, bet ir kitas šalis“, – pažymėjo A.Kobolevas.

„Pats laikas suvienyti skirtingų šalių pastangas ir skaidžiai išspręs dujų kainų klausimą“, – pridūrė jis.

Labai svarbu Ukrainos dujų tiekimo krizę išspręsti greitai, „kol neatėjo žiema ir „Gazprom“ įtaka nepadidėjo“.

Ukraina iš Rusijos gaudavo pusę savo suvartojamų dujų, tačiau Maskva pirmadienį nutraukė tiekimą kaimyninei šaliai, žlugus paskutinę minutę surengtoms deryboms, kuriose buvo siekiama išspręsti ginčą dėl kainų. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad tas žingsnis yra „naujas Rusijos agresijos etapas“.

A.Kobolevas sakė, kad labai svarbu Ukrainos dujų tiekimo krizę išspręsti greitai, „kol neatėjo žiema ir „Gazprom“ įtaka nepadidėjo“.

Jis pridūrė, kad „Naftogaz“, kuri jau dabar yra Europos energetikos milžinių – Vokietijos RWE ir Prancūzijos „Gaz de France“, partnerė, yra gavusi „pasiūlymų iš kitos didelės energetikos bendrovės“, siūlančios tiekti dujas Kijevui, tačiau išsamiau to nekomentavo.

Maskva yra griežtai nusistačiusi prieš tiekimą „atgaline kryptimi“.

Pasak A.Kobolevo, tiekimas per Lenkiją jau vyksta visu pajėgumu, o greitai prie jo prisidės Vengrija. Derybos su Slovakija – „esminiu maršrutu, per kurį Ukraina galėtų gauti viską, ko jai reikia“ – tebevyksta.

A.Kobolevas ir Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas trečiadienį dalyvavo Budapešte vykusiame susitikime dėl energetikos klausimų, kuriam pirmininkavo JAV pasiuntinys energetikos reikalams Carlosas Pascualis.

Per tą susitikimą daugiausiai buvo tariamasi dėl tiekimo kelių diversifikacijos ir Ukrainos bei kitų šalių, tokių kaip Bulgarija, smarkiai priklausomų nuo Rusijos dujų, poreikių patenkinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius