-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijeve M.Saakašvilio suorganizuotame mitinge protestuotojai susirėmė su pareigūnais

Kijevo centre šalia Aukščiausiosios Rados pastato protestuotojai susirėmė su policijos pareigūnais, vėliau jie pradėjo prie pastato statyti palapines. Čia vykstantį mitingą suorganizavo buvęs Gruzijos prezidentas ir Odesos apskrities gubernatorius, partijos „Naujų jėgų judėjimas“ lyderis Michailas Saakašvilis, rašo „Newsru“.
Protestas Kijeve
Protestas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad imasi visų reikalingų priemonių, jog stabilizuotų situaciją ir sostinės centre užtikrintų saugumą. Pirminiais duomenimis, neramumų metu nukentėjo vienas policijos pareigūnas.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Zorianas Škiriakas naujienų agentūrai „Unian“ sakė, kad protestuotojai gali mėginti šturmuoti pastatą.

Tuo tarpu Ukrainos parlamento narys Igoris Mosičiukas mano, kad galimo protestuotojų šturmo tikslas – padėti patekti M.Saakašviliui į Rados sesijų salę.

Antradienį ryte „Unian“ pranešė, kad Kijevo centre buvo dislokuota maždaug 500 pareigūnų bei uždarytas eismas, įskaitant viešąjį transportą.

Tiesa, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracija paskelbė, kad saugumo priemonių Kijevo centre imtasi dėl Maltos prezidentės Marie-Louise Coleiro Precos vizito.

Užsipuolė P.Porošenką

M.Saakašvilis mitinge pareiškė, kad Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai reikia vykdyti antikorupcines reformas arba trauktis iš valdžios, kad šalyje būtų kokių nors permainų.

Provakarietiška opozicija spaudžia P. Porošenką vykdyti reformas, įsteigiant antikorupcinį teismą ir panaikinant teisinę neliečiamybę parlamentarams. Vakarų remiamas P. Porošenka į valdžią atėjo po prorusišką Ukrainos režimą nuvertusios revoliucijos 2014 metais.

Prie Ukrainos parlamento Kijeve vykusią demonstraciją organizavo kelios, tarp jų ir M.Saakašvilio, politinės partijos. Skandalingai į Ukrainą rugsėjį sugrįžęs M.Saakašvilis stengiasi pasinaudoti galimybe sutelkti savo šalininkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis Lvove
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis Lvove

Dvi kadencijas Gruzijos prezidentu išbuvęs M.Saakašvilis, vėliau paskirtas Ukrainos Odesos srities administracijos vadovu, kaltina P. Porošenką korupcija.

Liepos pabaigoje, kai M.Saakašvilis buvo išvykęs iš Ukrainos, jos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas P.Porošenka atėmė iš M.Saakašvilio Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Į Ukrainą M.Saakašvilis sugrįžo rugsėjį. Atvykęs autobusu iš Lenkijos, padedamas savo šalininkų jis jėga prasiveržė per sieną į šalies gilumą.

Nuo to laiko jis rengia antivyriausybines akcijas visoje šalyje. Antradienį Kijeve surengtame mitinge dalyvavo keli tūkstančiai žmonių.

M.Saakašvilis: „Kol yra Porošenka, nebus pažangos, (nebus) kovos su korupcija. Bus skurdas, pažeminimas, ukrainiečių, ypač jaunimo, emigracija, smuks Ukrainos prestižas“.

„Kol yra Porošenka, nebus pažangos, (nebus) kovos su korupcija, – sakė M.Saakašvilis. – Bus skurdas, pažeminimas, ukrainiečių, ypač jaunimo, emigracija, smuks Ukrainos prestižas“.

M. Saakašvilis perspėjo, kad vadovaujant P. Porošenkai Ukrainos laukia „naujos mirtys, naujos nelaimės“.

„Jiems atėjo laikas mus išgirsti“, – sakė 49 metų M.Saakašvilis, aplinkiniams skanduojant „Gėda“ ir „Lauk su visa klika!“.

Protestuotojai laikė M.Saakašvilio partiją „Naujų jėgų judėjimas“ ir opozicinę partiją „Batkivščyna“ palaikančius plakatus. Pastarosios partijos lyderė yra kita P.Porošenkos priešininkė ekspremjerė Julija Tymošenko, viena iš 2004-2005 metų Ukrainos Oranžinės revoliucijos lyderių.

Tarp susirinkusiųjų buvo ir opozicinio judėjimo „Samopomič“ („Savipagalba“) narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius