-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 03 /15:20

Kijeve per policijos reidą protestuotojų stovykloje sulaikyti per 100 žmonių

Ukrainos policija šeštadienio rytą surengė reidą prie parlamento rūmų Kijeve įkurtoje protestuotojų stovykloje, o kilus susirėmimams buvo sužeisti mažiausiai keturi policininkai ir šeši protestuotojai, pranešė pareigūnai.
Kijeve policija išardė protestuotojų stovyklą
Kijeve policija išardė protestuotojų stovyklą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Policija įsiveržė į palapinių miestelį prie Aukščiausiosios Rados, kurioje įsikūrę aktyvistai nuo spalio protestuoja prieš korupciją šalyje ir reikalauja įkurti Antikorupcinį teismą. Demonstrantai ėmė priešintis policijos pareigūnams ir degino padangas.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Zorianas Škyriakas „Facebook“ žinutėje rašo, kad per šiuos neramumus policija sulaikė arba pakvietė duoti parodymų 101 asmenį.

Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kryščenka savo ruožtu televizijai „112. Ukraina“ sakė, kad pareigūnai sulaikė 50 žmonių. Pasak pareigūnų, reidas šeštadienį buvo surengtas atliekant tyrimą dėl vasario 27-ąją kilusių susirėmimų tarp protestuotojų ir teisėsaugos pareigūnų, per kuriuos buvo sužeista 15 policininkų.

Policijos tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad pareigūnai per reidą rado devynias rankines granatas RGD-5, taip pat Molotovo kokteilių ir penkis dūminius užtaisus.

„Visi daiktiniai įrodymai paimti ir perduoti ekspertizei“, – sakoma pranešime.

Z.Škyriakas feisbuke paskelbė nuotraukų, kuriose matyti pareigūnų rastos granatos, jų sprogdikliai, buteliai su degiu skysčiu ir pirotechniniai užtaisai.

Aukščiausiosios Rados deputatas Jegoras Sobolevas, vienas iš šių protestų organizatorių, sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad protestuotojų stovykloje nebeliko ir kad Nacionalinės gvardijos nariai ėmėsi ardyti palapines.

„Šturmas prasidėjo apie 7 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku). Dabar visa teritorija apsupta Nacionalinės gvardijos. Nacionalinės gvardijos nariai verčiami ardyti palapines – po to, kai operatyvinės tyrėjų grupės ten pasidarbavo arba kažko prikaišiojo“, – sakė įstatymų leidėjas.

Dešimtys Michailo Saakašvilio, buvusio Gruzijos vadovo, vėliau tapusio Ukrainos Odesos srities gubernatoriumi, šalininkų spalį įkūrė palapinių miestelį prie parlamento rūmų ir reguliariai rengia protestus, reikalaudami, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka atsistatydintų.

Po 2008 metais kilusio trumpo Gruzijos ir Rusijos karo Kremliaus atstumtuoju tapęs M.Saakašvilis garsiai reiškė paramą 2013–2014 metų Maidano sukilimui Kijeve, per kurį buvo nuversta Maskvos remta Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė.

P.Porošenka atsidėkojo M.Saakašviliui už jo pastangas – 2015 metais paskyrė jį strategiškai svarbaus Odesos regiono prie Juodosios jūros gubernatoriumi, bet vėliau jiedu susipyko.

Kijevas 50-metį politiką kaltina, kad jis, neva remiamas Rusijos ir buvusių V.Janukovyčiaus sąjungininkų, siekė įvykdyti perversmą Ukrainoje. M.Saakašvilis šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

2017 metų liepą, M.Saakašviliui viešint Jungtinėse Valstijose, prezidentas P.Porošenka panaikino jam Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugsėjį teismas pripažino M.Saakašvilį kaltu dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo, kai jis lydimas šimtų savo šalininkų sugrįžo į Ukrainą iš Lenkijos.

Vasario 12-ąją M.Saakašvilį viename restorane Kijevo centre sulaikė kaukėti vyrai. Tą pačią dieną jis buvo deportuotas į Lenkiją, iš kur nuvyko į Nyderlandus, nes yra vedęs šios šalies pilietę.

M.Saakašvilio taip pat ieško Gruzija, kur 2018-ųjų sausio pradžioje Tbilisio teismas pripažino jį kaltu viršijus įgaliojimus valstybės vadovo poste ir skyrė jam trejus metus laisvės atėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius