-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kilus pasipiktinimui dėl egzekucijos atidedamas Irano ir Europos forumas

Organizatoriai atidėjo svarbų Irano ir Europos verslo forumą, turėjusį prasidėti pirmadienį, kilus pasipiktinimui dėl iraniečių opozicijos veikėjui Ruhollah Zamui savaitgalį įvykdytos egzekucijos.
Iranas
Iranas / ZUMAPRESS.com

Trijų dienų trukmės forumas turėjo prasidėti nuo Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo ir ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pranešimų. Paskui buvo ruoštasi surengti diskusiją su ES ambasadoriais.

Tačiau planai surengti šią konferenciją sukėlė kontroversiją, nes jis turėjo įvykti dvi dienos po R. Zamo, kaltinto 2017-aisiais kurstant Irane masinius protestus dėl ekonominės padėties, egzekucijos.

Socialiniame tinkle „Twitter“ populiarėjo saitažodis „BoycottEuropeIranBusinessForum“ (Boikotuokime Europos ir Irano verslo forumą), o keli aktyvistai ragino atšaukti renginį.

„Europos ir Irano verslo forumo organizacinis komitetas nusprendė žengti išskirtinį žingsnį – atidėti konferenciją“, – sekmadienį paskelbtame pareiškime nurodė organizatoriai.

„Europos ir Irano verslo bendruomenės ir tebemato reikšmingą komercinių diskusijų potencialą ir vertę“, – pridūrė jie, išreikšdami viltį, kad renginys įvyks artimoje ateityje.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija savo „Twitter“ paskyroje nurodė, kad įvykdžius „Zamui barbarišką ir nepriimtiną mirties bausmę“ šalies ambasadorius Teherane, taip pat Vokietijos, Austrijos ir Italijos pasiuntiniai atšaukė dalyvavimą forume. Prie savo žinutės prancūzų URM pridėjo saitažodį „nobusinessasusual“ (jokių įprastų reikalų).

R.Zamas buvo pakartas šeštadienį, Irano Aukščiausiajam Teismui patvirtinus jam skirtą mirties bausmę dėl opozicionieriaus vaidmens 2017–2018 metų žiemą vykusiuose antivyriausybiniuose protestuose ir kitų kaltinimų.

Disidentas, valdęs per tas demonstracijas daug sekėjų turėjusį „Telegram“ kanalą, kelerius metus gyveno Paryžiuje, sulaukęs prieglobsčio Prancūzijoje.

Tačiau aktyvistai sako, kad jis buvo pernai spalį sulaikytas per kelionę iš Paryžius į Iraką. Jo arešto aplinkybės lieka neaiškios, o kai kurie žmogaus teisių gynėjai kaltina Teheraną jį pagrobus.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė esanti priblokšta R.Zamo nuteisimo aplinkybių, „ypač... pagrobimo užsienyje“.

Irano užsienio reikalų ministerija sekmadienį iškvietė Vokietijos ir Prancūzijos pasiuntinius ir pareiškė jiems protestą prieš ES sprendimą pasmerkti R.Zamo egzekuciją.

Verslo forumo atidėjimas yra skaudus smūgis veikėjams, raginantiems stiprinti bendradarbiavimą su Iranu skatinant dvišalę prekybą.

Pasipiktinimas R.Zamo egzekucija taip pat kilo itin kebliu metu, Europos galingosioms valstybėms viliantis atgaivinti daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, kai ateinančių metų pradžioje bus prisaikdintas išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius