Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kilus skandalui dėl nederamo elgesio JAV ambasados Kabule apsaugininkus stebės prižiūrėtojai

Jungtinių Valstijų ambasada Afganistane uždraudė alkoholio vartojimą ir paskyrė amerikiečių prižiūrėtojus stebėti diplomatinės atstovybės apsaugininkus, kai buvo pranešta apie nepadorius veiksmus ir nederamą seksualinį elgesį jų gyvenamosiose patalpose.
JAV karys Kabule
JAV karys Kabule / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikos ambasada apie naujas saugumo priemones paskelbė ketvirtadienį, kai nepriklausoma priežiūros grupė pareiškė, kad apsaugininkams, kuriuos pasamdė privatus rangovas, grasino ir juos baugino jų viršininkai. Teigiama, kad visa tai vyko apsaugininkų gyvenamosiose patalpose, esančiose už ambasados komplekso teritorijos.

Tuo tarpu buvo išplatintos nuotraukos, kuriose matyti vakarėliuose šėlstantys ir girtaujantys pusnuogiai apsaugininkai ir jų viršininkai.

Pranešimai supykdė

Valstybės sekretorę Hillary Clinton „išties supykdė“ pranešimai apie Amerikos ambasadoje Afganistane dirbančių privačių apsaugininkų nederamą elgesį, ketvirtadienį sakė Valstybės departamento atstovas spaudai. Asmenys, kurie dalyvavo tokioje veikloje, bus atleisti iš užimamų pareigų, nurodė Philipas Crowley.

H.Clinton „labai nepatenkinta, kad tokie dalykai galėjo nutikti ir kad tai galėjo vykti mums nežinant“, sakė atstovas spaudai. „Tai pamynė mūsų vertybes, – sakė jis. – Tai galimai sukompromitavo svarbų Jungtinių Valstijų ambasados Kabule darbą.

Gyvena slogioje atmosferoje

Valstybės departamento generalinis inspektorius vadovauja tyrimui dėl rangovo „ArmorGroup North America.“

Nepriklausoma organizacija „The Project on Government Oversight“ (POGO) pranešė, kad beveik 450 kompanijos "ArmorGroup North America" apsaugininkų gyvena ir dirba slogioje atmosferoje, yra priversti kęsti savo viršininkų patyčias ir kitokį nederamą jų elgesį.

Dėl Valstybės departamento pradėto didelio masto tyrimo, susijusio su pranešimais apie įtariamus nepadorius veiksmus ir nederamą seksualinį elgesį, gali būti nutraukta su „ArmorGroup North America“ pasirašyta 189 mln. dolerių vertės sutartis.

POGO šiuos šokiruojančius faktus paskelbė remdamasi pokalbiais su „ArmorGroup North America“ apsaugininkais, dokumentais, fotografijomis ir elektroninio pašto laiškais, kurie, pasak jos, atskleidė, kad čia tvyrojo „Musių valdovo“ atmosfera. Galvoje turimas rašytojo Williamo Goldingo 1954 metų romanas apie grupę britų moksleivių, kurie po lėktuvo katastrofos liko įkalinti negyvenamoje saloje.

Vieno apsaugininko elektroninio pašto laiške rašoma apie šiurpias gyvenimo sąlygas apsaugos darbuotojų gyvenamosiose patalpose, esančiose už kelių kilometrų nuo ambasados. Laiške aprašomi žiauraus elgesio atvejai, įskaitant šokiruojančius faktus, kai apsaugininkai ir jų viršininkai šlapinosi ant žmonių. Taip pat rašoma apie „grasinimus ir bauginimus iš tų lyderių, kurie užsiėmė tokia veikla“.

 Fotografijose matyti pusnuogiai apsaugininkai ir jų viršininkai, dalyvaujantys vakarėliuose, kurie vyko prie kitų viršininkų gyvenamųjų patalpų.

Mažiausiai vieną kartą viršininkai į apsaugininkų gyvenamąsias patalpas buvo atsivedę prostitutes, o tai laikoma rimtu saugumo ir drausmės pažeidimu, nurodė POGO. Kitais atvejais apsaugos nariai vertė afganus daryti tai, kas draudžiama musulmonams, pavyzdžiui, gerti alkoholinius gėrimus.

Dėl tokios padėties pakriko moralė ir lyderystė, o tai kelia pavojų saugumui ambasadoje, kurioje dirba beveik 1 000 amerikiečių diplomatų, darbuotojų ir afganistaniečių, pažymi nevyriausybinė organizacija.

Kelia pavojų misijai

Afganistane sukilėliams rengiant vis daugiau atakų, bet kokios saugumo spragos kelia pavojų diplomatinei misijai, rašė POGO 10 puslapių laiške valstybės sekretorei H.Clinton, kuriame išdėstyti organizacijos atlikto tyrimo rezultatai.

Laiške pabrėžiama, kad Valstybės departamentas žinojo apie „ArmorGroup North America“ problemas, tačiau nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų išspręsta problema. Vietoje to departamentas du kartus pratęsė sutartį su šia kompanija.

Valstybės departamento atstovas spaudai atstovas Ianas Kelly pripažino, kad nuo 2007 metų kovo, kai buvo pasirašyta pirmoji sutartis su „ArmorGroup North America“, ši kompanija aštuonis kartus buvo informuota apie prastą darbą.

„Kabule vyko tam tikri dalykai, apie kuriuos mes nieko nežinojome, nors išties turėtume žinoti“, – sakė jis.

„ArmorGroup North America“ vadovybė žino apie tokias sąlygas, tačiau nenutraukė tų dalykų ir nenubaudė už tai atsakingų asmenų, rašoma laiške. Teigiama, kad dviem viršininkams, kurie pasižymėjo itin žiauriu elgesiu, buvo leista atsistatydinti ir gali būti, kad dabar jie jau dirba pagal kitas sutartis.

„ArmorGroup North America“ 2007 metų kovą pasirašė 189 mln. dolerių vertės saugumo kontraktą ir ne kartą buvo įspėta apie darbo trūkumus. „Wackenhut Services“, kuri valdo kontrolinį „ArmorGroup North America“ akcijų paketą, nurodė visais klausimais kreiptis į Valstybės departamentą. Jos atstovė spaudai sakė, kad kompanija glaudžiai bendradarbiauja su Valstybės departamento tyrėjais.

JAV ambasadorius Kabule Karlas Eikenberry aktyviai dalyvauja tyrime, nurodė Ph.Crowley. Jau apklausta apie 60 žmonių.

Teritorijoje, kurioje įsikūrę „ArmorGroup North America“ apsaugininkai, uždrausta vartoti alkoholį ir ją prižiūrėti paskirti diplomatinės atstovybės saugumo darbuotojai, pranešė ambasada.

„ArmorGroup North America“ apsaugininkai saugo vartus prie kelio, vedančio į ambasadą, užtikrina diplomatinės atstovybės teritorijos perimetro apsaugą, taip pat tikrina lankytojus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius