-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kim Jong Uno gniaužtai – pabėgti iš Šiaurės Korėjos beveik neįmanoma

Kim Jong Unui atėjus į valdžią pabėgti iš Šiaurės Korėjos tapo ne tik pavojingiau, bet ir dvigubai brangiau. Tik nedaugeliui skurdo kamuojamos šalies gyventojų pavyko išsivaduoti iš negailestingo režimo gniaužtų, rašo „Business Insider“.
Kim Jong-Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Padidėjusi apsauga, viela aptverta Tumeno upės pakrantė, žyminti Šiaurės Korėjos ir Kinijos sieną, – tai tik kelios priežastys, žymiai sumažinusios pabėgėlių skaičių.

Dažniausiai nuo Kim Jong Uno režimo korėjiečiams pabėgti padeda Kinijos gyventojai, kurie yra etniniai korėjiečiai. Tačiau „pabėgimo bilietas“ šiuo metu pabrango dvigubai – iki 8 tūkst. JAV dolerių vienam žmogui. Visgi pabėgėliai toli nuo Šiaurės Korėjos nepasitraukia – jiems garantuojamas tik persikėlimas į Kiniją.

Seule veikiančio Korėjos instituto analitikas Han Dong Ho teigia, kad Šiaurės Korėja sustiprino ir telefoninių pokalbių klausymąsi, kas žymiai sumažino galimybę pabėgti iš šalies.

„Kuo pavojingiau, tuo brangiau. Daug žmonių kontaktų, kurie galėjo padėti pabėgti iš šalies, yra prarasti“, – sako jis.

Visgi Kim Jon Unas pabėgėlių problemą sprendžia ne tik sustiprinta apsauga. Jis šiek tiek pagerino šalies ekonominę situaciją, o tai gyventojams leido bent trumpam atsipūsti nuo minčių, kaip palikti šalį.

Pietų Korėjoje gyvena beveik 28 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų. Nuo 1990 metų pabėgėlių skaičius augo, dažniausiai žmonės norėdavo šalį palikti dėl bado ir skurdo. Vien 2009 metais iš Šiaurės Korėjos pabėgo 2 914 žmonių – daugiausiai nuo 1950-1953 metais vykusio karo tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų.

Kim Jong Unui atėjus į valdžią, per 2012 metus iš šalies pabėgo žymiai mažiau žmonių – 1505, o pernai – 1396.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius