Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kim Jong Uno raketos primena apie Pchenjano galią: užtikrintai vykdo savo planą

Nuo pat šių metų pradžios Šiaurės Korėja nepaiso tarptautinės teisės – intensyviai vykdo raketų bandymus. Tokie bandymai greičiausiai tęsis ir toliau. Kaip rašo CNN, nors Pchenjanas vis bando atkreipti į save dėmesį, tačiau Kim Jong Unas ne tik ignoruojamas Vašingtono, tačiau ateityje gali susilaukti to paties ir iš Pietų Korėjos. Visgi, kaip pastebi analitikai, Šiaurės Korėja tvirtai laikosi savo plano.
Šiaurės Korėja išbandė dar vieną raketą
Šiaurės Korėja išbandė dar vieną raketą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo CNN apžvalgininkai Bradas Lendonas ir Yoonjung Seo, per pirmas keturias metų savaites paleistos septynios raketos rodo, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas taip siekia ne tik tikslų šalies viduje, bet ir pasauliui tuo demonstruoja, kad Pchenjanas vis dar kovoja dėl galios ir įtakos.

„Grasindamas destabilizuoti padėtį Azijos regione, Pchenjanas reikalauja, kad pasaulis jam mokėtų už tai, kad jis elgtųsi kaip atsakinga branduolinė valstybė“, – sako „Ewha Womans“ universiteto tarptautinių studijų docentas Leifas Ericas Easley.

Kodėl Pchenjanui nerimą kelią Seulas

Šiemet jau atlikti septyni Pchenjano raketų bandymai buvo skirtingi – nuo potencialiai vienos galingiausių raketų pasaulyje testavimo iki vidutinio nuotolio balistinės raketos ar sparnuotųjų raketų, kurias JAV turi jau dešimtmečius.

Visi šie bandymai, kaip rašo CNN, atitinka Kim Jong Uno pažadą paversti Šiaurės Korėją galia, kuri gali priešinti ne tik kaimyninei Pietų Korėjai, bet ir toliau esančioms šalims, pavyzdžiui, Jungtinėms Valstijoms.

Išties Kim Jong Unas turi pagrindo nerimauti dėl galimo valdžios pasikeitimo Pietų Korėjoje, kur kovą vyks prezidento rinkimai. Seulo konservatoriai palaiko kandidatą į prezidentus Yoon Suk Yeolą ir gali perimti valdžią iš demokratų, kuriems vadovauja Lee Jae-myungas – pergalės rinkimuose atveju jis pakeistų dabartinį prezidentą Moon Jae-iną.

Analitikai sako, kad Yoon Suk Yeolas valdžioje laikytųsi griežtesnės politikos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, nei tai daro dabartinė Pietų Korėjos valdžia. Minimas kandidatas į prezidentus praėjusią savaitę net buvo iškėlęs idėją, kad Pietų Korėja galėtų pirma suduoti smūgį Šiaurės Korėjai, jei pajustų kylančią grėsmę iš Pchenjano režimo.

Seule įsikūrusio Kookimo universiteto profesorius Andrėjus Lankovas sako, kad nors dabartinis Seulo vadovas yra surengęs aukščiausio lygio susitikimą su Kim Jong Unu, šalies vadžias į savo rankas galimai perimti galintis Yoon Suk Yeolas gali tiesiog ignoruoti Pchenjaną.

Pasak analitiko, Pietų Korėjos konservatoriai yra ne tiek griežtos politikos šalininkai Šiaurės Korėjos atžvilgiu, kiek maksimalaus ignoravimo pačios Šiaurės Korėjos fakto šalininkai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa

Nei ugnies, nei įniršio

Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracija Šiaurės Korėją dabar iš esmės yra nustūmusi į antrą planą. Dabar Baltųjų rūmų darbotvarkėse dominuoja užsienio politikos klausimai, susiję su Kinija, Taivanu, Ukraina ir vis dar besitęsiančia koronaviruso pandemija.

Kaip pastebo CNN, Vašingtono atsakas į per šių metų sausį Šiaurės Korėjos surengtus raketų bandymus nė iš tolo neprilygsta reakcijai į Pchenjano provokacijas, vykusias 2017 metais, kai JAV prezidentu buvo Donaldas Trumpas.

Sekmadienį vienas JAV pareigūnas žurnalistams sakė, kad Baltieji rūmai yra atviri dialogui su Pchenjanui, tačiau derybos prasidėtų žemesniu politiniu lygmeniu nei Joe Bideno ir Kim Jong Uno tiesioginis susitikimas.

Tai turėtų kelti nusivylimą pačiam Kim Jong Unui, kuris nesulaukia dėmesio ir anksčiau buvo susitikęs akis į akį su JAV vadovu.

„Gerai tai, ar blogai, bet Joe Bidenas nerodo nei ugnies, nei įniršio“, – situaciją komentuoja „Ewha Womans“ universiteto tarptautinių studijų docentas Leifas Ericas Easley.

Prieš Kim Jong Uno susitikimą su Donaldu Trumpu analitikai pabrėžė, kad Pchenjano lyderiui tuomet pavyko pasiekti savo tikslą – sėstis prie derybų stalo. Visgi kai Šiaurės Korėja pamatė, kad iš Vašingtono negali tikėtis jokių nuolaidų, lėtai, bet vėl atnaujino raketų bandymus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

Praėjusiais metais, kurie buvo pirmieji Joe Bidenui Baltuosiuose rūmuose kaip prezidentui, Šiaurės Korėja atliko aštuonis raketų bandymus – tarp jų nebuvo nė vieno tarpžemyninės raketos testavimo. Tiesa, kaip pažymi CNN, pastarasis Pchenjano atliktas bandymas rodo, kad Šiaurės Korėja vis dar turi tokių raketų, o analitikai sako, kad tokios raketos bandymas galėtų būti didelis smūgis Joe Bideno administracijai, kurią ir taip purto užsienio politikos iššūkiai – JAV pasitraukimas iš Afganistano ir karo Europoje, kur Rusija telkia karines pajėgas prie Ukrainos sienos, grėsmė.

Neabejojama, kad tai bus itin svarbūs klausimai rinkiminių kampanijų metu, nes Joe Bideno demokratai gali prarasti daugumą Atstovų rūmuose ir Senate. Tai apribotų dabartinio JAV prezidento galimybes per likusią kadenciją pasiekti užsibrėžtus tikslus.

Tad Šiaurės Korėjos tarpžemyninių raketų bandymai galėtų pakenkti Joe Bideno vykdomos užsienio politikos patikimumui.

„Scanpix“/AP nuotr./Manoma, kad Šiaurės Korėja vėl paleido sparnuotųjų raketų
„Scanpix“/AP nuotr./Manoma, kad Šiaurės Korėja vėl paleido sparnuotųjų raketų

Vykdo savo planą

Kaip rašo CNN, kai kurie analitikai sako, kad šiemet atlikti raketų bandymai atveria duris dialogui su Joe Bidenu, tačiau kiti ekspertai pabrėžia, kad svarbu yra tai, kada Kim Jong Unas ryšis išbandyti galingesnius ginklus.

Pchenjanas daro tai, apie ką buvo įspėjęs anksčiau. CNN apžvalgininkai siūlo atsigręžti į praeitį, į pernai vykusį 8-ąjį Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos suvažiavimą, kuriame buvo iškelti tikslai, kuriuos Kim Jong Unas sėkmingai įgyvendina.

Pirmasis tikslas buvo išbandyti hipergarsinę kovinę galvutę – tai padaryta šį mėnesį.

Kitas tikslas – išbandyti iš povandeninio laivo paleidžiamą raketą. Tai Pchenjanas jau irgi įgyvendino kiek anksčiau.

Dar vienas keltų tikslų buvo, kaip skelbė Šiaurės Korėjos žiniasklaida, sukurti ir išbandyti taktinius branduolinis ginklus, kurie galėtų būti naudojami įvairiose misijose. Vienas iš šį mėnesį vykusių bandymų ir buvo apibūdintas kaip „taktinių raketų“ testavimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Šiame sąraše buvo ir tarpžemyninės balistinės raketos bandymas. Naujosios Amerikos saugumo centro vyresnioji mokslinė bendradarbė Duyeon Kim sako, kad tėra laiko klausimas, kada šis bandymas bus irgi įvykdytas.

CNN rašo, kad Šiaurės Korėja jau anksčiau yra išbandžiusi tokį ginklą. Analitikai teigia, kad šį kartą Pchenjanas gali išbandyti dar greičiau veikiančią tarpžemyninę balistinę raketą.

„Praėjusių metų sausį Kim Jong Unas atskleidė tikslą sukurti ir išbandyti naujas tarpžemynines balistines raketas“, – primena D.Kim ir priduria, kad visai nesvarbu, ką daro ir ko nedaro JAV, nes Pchenjanas yra susitelkęs į savo branduolinius tikslus.

Vasario 4 dieną Pekine, Kinijoje, prasidės žiemos olimpinės žaidynės, tad tikėtina, kad Šiaurės Korėja šių žaidynių metu neatliks jokių raketų bandymų ir leis mėgautis dėmesiu savo sąjungininkei Kinijai.

Tačiau, kaip pabrėžia CNN, po žaidynių Pchenjanas toliau tęs tai, ką aktyviai vykdo šiais metais, o Kinijai tai yra priimtina.

Kaip teigia „Ewha Womans“ universiteto Šiaurės Korėjos studijų docentas Park Won-gonas, didėjant Šiaurės Korėjos karinei galiai, JAV turės skirti daugiau dėmesio Korėjos pusiasaliui, o tai naudinga Kinijai, nes bus atitrauktas dėmesys nuo Taivano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius