Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kim Jong Uno sesuo: Šiaurės Korėja pasirengusi pagerinti santykius su Japonija

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo ketvirtadienį pareiškė, kad jos šalis yra pasirengusi pagerinti santykius su Tokijumi, ir netgi užsiminė apie galimą Japonijos lyderio pakvietimą į Pchenjaną.
JORGE SILVA / AFP
JORGE SILVA / AFP

Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) komentarai pasirodė po to, kai Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) praėjusią savaitę pareiškė, kad jaučia didelį poreikį keisti dabartinius Tokijo ir Pchenjano santykius.

„Manau, kad nėra jokios priežasties nevertinti jo neseniai pasakytos kalbos kaip teigiamos, jei ją paskatino tikrasis ketinimas drąsiai išsilaisvinti iš praeities pančių“, – sakoma Kim Yo Jong pareiškime, kurį perdavė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Kim Yo Jong sakė, kad abi šalys „gali kartu kurti naują ateitį“, priklausomai nuo Tokijo veiksmų, įskaitant ilgalaikio Šiaurės Korėjos vykdomų Japonijos piliečių grobimų XX amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje klausimo sprendimą.

„Nebus jokios priežasties, dėl kurios abi šalys negalėtų suartėti, ir premjero vizito į Pchenjaną diena gali ateiti“, – pridūrė ji.

Japonijoje pagrobimai tebėra opi ir daug emocijų kelianti problema.

2002 metais Šiaurės Korėja pripažino, kad XX amžiaus 8-e ir 9-e dešimtmetyje siuntė savo agentus pagrobti 13 japonų ir vertė juos mokyti šnipus japonų kalbos ir papročių.

Tačiau Japonija vis dar įtaria, kad buvo pagrobta daug daugiau jos piliečių, nei oficialiai pripažinta.

Praėjusiais metais sakydamas kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje F. Kishida pareiškė, kad nori be išankstinių sąlygų susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu ir teigė, kad Tokijas pageidauja išspręsti visus klausimus, įskaitant tuos, kurie susiję su pagrobimais.

Tuometinis Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi (Dzuničiras Koidzumis) 2002 metais apsilankė Pchenjane, kur susitiko su Kim Jong Uno tėvu Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru) ir nustatė santykių normalizavimo kelią, pagal kurį Japonija siūlytų ekonominę pagalbą.

Po šios kelionės buvo grąžinti penki Japonijos piliečiai ir J. Koizumi surengė kitą kelionę, tačiau diplomatija netrukus nutrūko, iš dalies dėl Tokijo susirūpinimo, kad Šiaurės Korėja neatskleidė informacijos apie pagrobimo aukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius