-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai sutinka Naujuosius metus

Naktį iš sausio 25 į 26 visa Kinija švenčia savo mylimą šventę – Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių. Ne tik Kinija, bet ir tie pasaulio miestai, kuriuose įsikūrę įvairiaspalviai kinų kvartalai.
Drauge su kinais Naujuosius metus švenčia ir didieji pasaulio miestai – bent jau tie, kuriuose įsikūrę kinų kvartalai.
Pekino gyventojai pasiruošę sutikti Naujuosius Mėnulio metus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinai Kinija

Šiuos metus Kinijoje globos jautis, o pagrindine stichija taps žemė. Kinijoje tikima, kad jautis simbolizuoja gerbūvį, pasiektą ilgu ir kruopščiu darbu. Todėl sakoma, kad būtent jaučio globa kaip niekada anksčiau reikalinga visam pasauliui, kuris dėl ekonomikos ir finansų krizės išgyvena ne pačius geriausius metus. Tiesa, per artimiausias dienas kinai žada negalvoti apie rūpesčius ir darbą: kiekvienas tikisi pailsėti, mat oficialiai Naujųjų metų šventė tęsis iki vasario 1 dienos, praneša „RIA Novosti“.

Grįžta namo

Kinai Naujuosius metus tradiciškai sutinka su šeima. Dirbantys toli nuo artimųjų grįžta namo, todėl tokiu metu šalyje visi autobusai, traukiniai ir lėktuvai būna perpildyti. Ne visiems pavyksta gauti bilietus – norinčiųjų pasiekti artimuosius būna apie 200 milijonų – tad būna ir tokių, kurie Naujuosius metus sutinka oro uostuose ar stotyse.

Naujųjų išvakarėse kiekvienai šeimai reikia atlikti pakankamai daug darbų. Pirmiausiai būtina kruopščiai išvalyti namus, išmesti visas šiukšles ir senus nereikalingus daiktus, nusikirpti nagus ir pasitrumpinti plaukus. Mat pirmosiomis Naujų metų dienomis kategoriškai negalima dirbti šių darbų. Tikima, kad jeigu pirmomis Naujųjų metų dienomis iš namų bus išneštos šiukšlės, tai reikš, kad bus prarasta daug pinigų, o jeigu žmogus naudosis žirklėmis, tai visus metus provokuos barnius ir konfliktus.Pirmosiomis Naujų metų dienomis nedera iš namų nešti šiukšles ir naudoti žirkles.

Žuvis ir koldūnai

Moterys Naujųjų išvakarėse kruopščiai apžiūri drabužius – svarbu, kad neliktų nė vienos neužlopytos skylutės, nes bijoma, kad per jas „ištekės“ visi pinigai.

Namus draugiškai puošia visi šeimos nariai. Ant namų durų pakabinamas hieroglifas „laimė“. Ant langų ir sienų kabinami iš raudono popieriaus iškirpto kitų metų globėjo – šiemet jaučio – paveikslėliai. Šiemet itin populiarus siužetas – mažytis berniukas, sėdintis ant buivolo ir pučiantis fleitą. Šis siužetas simbolizuoja žmogaus proto pergalę prieš jame siaučiantį gyvulišką gaivalą.

Žinoma, vakaro kulminacija – vakarienė. Nėra griežtai nustatyta, ką tą vakarą ant stalų turi padėti kinų šeimos, tačiau visi stengiasi, kad būtų žuvies patiekalų ir kinų koldūnų. 

Sėdėdami už šventinių stalų beveik milijardas kinų įsijungia televizorius ir žiūri šventinį koncertą – pagal reitingus tai pati populiariausia metų laida.

Sulaukę naujųjų metų kinai skuba į gatves. Fejerverkai, petardos – pasaulyje įprasti Naujųjų sutikimo atributai. Tikima, kad sprogimo garsai atbaido piktas dvasias.

Beje, ir pirmąją Naujų metų dieną kinai linkę praleisti su pačiais artimiausiais. Tą dieną kinai vieni kitiems įteikia raudonus vokus su pinigais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius