Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija atmetė Nobelio premijos laureatų reikalavimus paleisti Liu Xiaobo

Kinija trečiadienį abejingai pažiūrėjo į 134 Nobelio premijų laureatų reikalavimus nedelsiant paleisti disidentą, 2010 metų Nobelio taikos premijos laureatą Liu Xiaobo, ir pakartojo. kad jis yra nuteistas nusikaltėlis.
Tuščia kėdė, skirta Liu Xiaobo, per Nobelio apdovanojimus
Tuščia kėdė, skirta Liu Xiaobo, per Nobelio apdovanojimus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liu Xiaobo atlieka 11 metų kalėjimo bausmę už ardomosios veiklos kurstymą ir visas būrys visų kategorijų Nobelio premijų laureatų nusiuntė būsimam Kinijos prezidentui Xi Jinpingui atvirą laišką, kuriame ragina paleisti aktyvistą.

„Kinija griežtai nepritaria bet kokios formos išorinio pasaulio kišimuisi į Kinijos teismų suverenitetą ir vidaus reikalus, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei. – Kinija yra įstatymo valdoma šalis. Liu Xiaobo Kinijos teismo pareigūnai nuteisė kalėti už įstatymo pažeidimą“.

Savo laiške 134 Nobelio premijų laureatai pabrėžė, kad jokia vyriausybė „negali varžyti minties ir susibūrimų laisvės ne neigiamo poveikio ... svarbiam žmonių novatoriškumui“.

Savo laiške 134 Nobelio premijų laureatai pabrėžė, kad jokia vyriausybė „negali varžyti minties ir susibūrimų laisvės ne neigiamo poveikio ... svarbiam žmonių novatoriškumui“.

Jie išreiškė viltį, kad Kinijos naujoji politinė vadovybė imsis „konkrečių veiksmų pagrindinių teisių visiems Kinijos piliečiams priėmimo link“.

„Svarbus pirmas žingsnis yra nedelsiamas ir besąlygiškas dr. Liu Xiaobo ir jo žmonos Liu Xia paleidimas“, – rašė jie.

Liu Xia nuo 2010 metų spalio, kai jos vyrui buvo paskirta Nobelio premija, yra atskirta nuo išorinio pasaulio ir gyvena namų arešto sąlygomis. Jokie kaltinimai jai nebuvo pateikti.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas atsisakė komentuoti jos situaciją, tačiau tvirtino, kad „teisėtas Kinijos piliečių teises ir interesus gina Kinijos konstitucija ir įstatymai“.

Tarp atvirą laišką pasirašiusių žmonių yra Peru rašytojas Mario Vargasas Llosa, 2010 metais gavęs Nobelio literatūros premiją, 1996 metų taikos premijos laureatas Jose Ramosas-Horta iš Rytų Timoro ir 1984 metų taikos premijos laureatas, Pietų Afrikos Respublikos (PAR) arkivyskupas Desmondas Tutu.

Liu Xiaobo, kuris anksčiau buvo kalinamas už dalyvavimą 1989 metų demokratijos šalininkų protestuose Tiananmeno aikštėje, 2009 metais buvo nuteistas kaip drąsaus manifesto už permainas Kinijoje bendraautorius.

Kinija piktinosi jam skirta Nobelio premija ir neleido jam dalyvauti jos įteikimo ceremonijoje Osle, kur tąkart jam atstovavo tuščia kėdė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius