-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija baiminasi, kad Šiaurės Korėja susprogdins kalną – tunelių sistema bandymų poligone jau griūva

Tarptautinė bendruomenė sunerimo po pastarojo Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymo. Panašu, kad šalis visiškai nesiklauso nei raginimų, nei grasinimų. Tačiau Kinija baiminasi ne galimos atakos, o to, kad Šiaurės Korėja netyčia susprogdins kalną. Kodėl tai būtų taip grėsminga?
Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinį bandymą
Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinį bandymą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymai atliekami tunelių sistemoje po kalnu, esančiu šalies Šiaurėje – toliau nuo pagrindinių valstybinių centrų ir Pietų Korėjos. Pastarasis bandymas sukėlė stiprų žemės drebėjimą, juntamą ir Kinijoje, ir kaimyninėje Rusijoje. Ekspertai mano, kad pakartotiną drebėjimo bangą sukėlė ne kas kita, kaip griūvantis kalno gabalas.

Kinija baiminasi, kad vieną kartą kalnas paprasčiausiai neatlaikys ir įgrius į tunelių sistemą, kurioje ir vykdomi bandymai. Tai būtų ekologinė katastrofa, tačiau šalis bijo, kad atsivėręs bandymų poligonas į atmosferą paleistų toksiškų radioaktyvių dulkių debesis. Nors šiokia tokią įgriuva užfiksuota, kol kas jokia radiacija nei Kinijos, nei Japonijos nepasiekė.

Problema yra ta, kad Šiaurės Korėja taupo pinigus. Bandymai vertikaliuose tuneliuose būtų kur kas saugesni ir taip stipriai nežalotų kalno. Tačiau šalis ir toliau naudoja horizontalius tunelius, kurie sprogimo metu silpnina kalno pamatą ir grasina jį visai nugriauti. Pastebima, kad Šiaurės Korėja šiuo metu kasa dar porą tunelių – tai reiškia, kad artimiausiu metu bus atliktas dar bent vienas branduolinio ginklo bandymas.

Sekmadienio bandymas, kurio metu buvo susprogdintas bent 10 kartų galingesnis užtaisas už tą, kuris kadaise buvo numestas ant Hirošimos, Šiaurės Korėjos buvo nušviestas kaip didžiulė sėkmė.

Kinijos ekspertai neprognozuoja, kas nutiktų, jei Šiaurės Korėja kalną tikrai susprogdintų. Vis dėlto, tikriausiai be evakuacijos apsieita nebūtų. Kinija nėra didelė Šiaurės Korėjos branduolinės programos šalininkė ir nuolat kartoja, kad būtina pasiekti susitarimus, reikalingus išvengti karo. Tačiau Šiaurės Korėja, atrodo, neklauso autoritetų ir jau ruošiasi dar vienam bandymui.

VIDEO: Šiaurės Korėja: kaip susiformavo ši absurdiška diktatūra?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius