Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija cenzūruoja vyrų aktorių ausis – taip saugo tradicinius lyčių vaidmenis

Kinijoje populiari transliacijų platforma vaizdo įrašuose ėmė užtušuoti vyrų aktorių ausis, nes jie dėvi auskarus, rašo BBC. Tokia grubi cenzūra sukėlė diskusijas Kinijos internete apie cenzūros absurdą, seksizmą ir žalą.
Auskarų cenzūra Kinijoje
Auskarų cenzūra Kinijoje / Kadras iš „Weibo“

Transliacijas Kinijos internete vykdanti kompanija „iQiyi“, kuri veikia kaip „Netflix“, savo programose vyrų aktorių ausis užtušuoja specialiu efektu. Retušuotų televizijos laidų kadrai netrukus plačiai pasklido Kinijos internete.

Socialiniame tinkle „Weibo“ nuotraukomis su grotažyme #MaleTVStarsCantWearEarrings (angl. „TV žvaigždės vyrai negali dėvėti auskarų“) buvo pasidalinta net 88 tūkst. kartų. Daugelis kinų reiškė pasipiktinimą tokia cenzūra, praneša BBC.

Ši istorija yra naujausias pavyzdys, kaip negrabiai Kinijoje yra cenzūruojama televizija. Anksčiau cenzūros nemalonės susilaukė hiphopo kultūra, tatuiruotės ir LGBT simboliai.

Daug socialinių tinklų vartotojų ėmė tvirtinti, kad cenzūra taikoma norint apsaugoti „tradicinius“ lyčių vaidmenis.

Pastaraisiais metais Kinijoje daug prieštaringų reakcijų sukėlė įžymių vyrų polinkis demonstruoti tariamai moteriškas savybes.

Vienas socialinio tinklo vartotojas juokavo, kad „vyrai su auskarais yra bailiai, Čingischanas yra bailys, todėl turime jį užblokuoti ir ištrinti iš istorijos knygų“.

Kiti Kinijos internete pasipiktino dvigubais standartais, nes moterų aktorių auskarai nėra slepiami. „Kas gali teigti, kad tai nėra seksizmas? Kodėl vyrai negali to daryti? Mes grįžome 100 metų atgal“, – rašė vienas socialinio tinklo vartotojas. Kitas pavadino tai „tylia seksualine diskriminacija“.

Pasak BBC, nors daugelis komentatorių cenzūrą kritikuoja, kai kurie kinai pritaria šiam sprendimui. „Aš palaikau valdžios sprendimą šiuo klausimu“, rašė vienas vartotojas, – „vyras turi atrodyti kaip vyras“.

Kiti komentavo, kad vyras su auskarais jiems atrodo keistas ir moteriškas.

Absoliuti kontrolė

Visi televizijos transliuotojai Kinijoje priklauso valstybei, todėl yra smarkiai reguliuojami ir cenzūruojami, nurodo BBC žurnalistė Kerry Allen.

Vidaus rinkai skirtų programų direktoriai turi prieš du mėnesius pateikti visus dokumentus Komunistų partijos skyriams, kad gautų oficialų patvirtinimą ir leidimą kurti. Užsienio transliuotojams tai reikia padaryti dar anksčiau.

Valdžios kontrolė jau įžengė ir į skaitmenines transliacijų platformas, kurias žmonės vis dažniau renkasi vietoje tradicinės televizijos ir netgi pradeda savo asmenines transliacijas, rašo K.Allen. Internetinių transliacijų platformų populiarumas neramina Kinijos vyriausybę, kuri siekia visiškai kontroliuoti bet kokių transliacijų turinį.

Tačiau kai kurie socialinių tinklų vartotojai jau ėmė piktintis, kad vis daugiau programų skirstomos į tinkamas ir netinkamas.

Vienas „Weibo“ vartotojas klausė, kodėl vyrų su auskarais rodymas televizijoje yra laikomas problema: „Kai kurie žmonės sako, kad tai neigiamai paveiks vaikus. Kokia trapi yra šalies švietimo sistema, jei vaikams neigiamą poveikį daro auskaro nešiojimas?“

Kaip praneša įvairūs Kinijos žiniasklaidos šaltiniai, už cenzūrą atsakinga institucija nekomentuoja šios situacijos, rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius