-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12 /16:25

Kinija gina kardinolo suėmimą Honkonge, augant Vakarų nerimui

Kinija ketvirtadienį teisino savo sprendimą suimti 90 metų katalikų kardinolą pagal Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą, išprovokavusį tarptautinį pasipiktinimą ir dar didesnį susirūpinimą dėl Pekino vykdomo laisvių slopinimo šiame finansų centre.
Josephas Zenas
Josephas Zenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kardinolas Josephas Zenas, vienas aukščiausio rango katalikų dvasininkų Azijoje, buvo vienas iš grupelės trečiadienį suimtų demokratijos gynėjų, įtariamų „susitarimu su užsienio jėgomis“.

Honkongo pareigūnai taip pat sulaikė dainininkę ir aktorę Denise Ho, advokatę Margaret Ng ir mokslininką Hui Po-keungą, kuris jau ruošėsi skristi į Europą ir užimti jam skirtą akademinį postą.

Dar viena demokratiją ginanti aktyvistė Cyd Ho ketvirtadienį buvo suimta ir įkalinta, nes anksčiau buvo teista už dalyvavimą protestuose.

„Šie asmenys... įtariami sąmokslu bendrininkauti su užsienio šalimis ar užsienio jėgomis siekiant sukelti pavojų nacionaliniam saugumui – sunkaus pobūdžio aktu“, – sakoma Kinijos Užsienio reikalų ministerijos biuro Honkonge pareiškime.

Honkongo vyriausybė teigė, jog suimtųjų religiniai įsitikinimai yra „visiškai nesvarbūs“ ir kad „niekas negali naudotis privilegija būti aukščiau įstatymo“.

Jų sulaikymas, kaip manoma, gali būti susijęs su tuo, kad jie buvo humanitarinės pagalbos fondo 612 patikėtiniai. Šis 2021 metais uždarytas fondas teikė teisinę pagalbą žmonėms, dalyvavusiems 2019 metų demokratijos šalininkų protestuose, kuriuos numalšino šalies saugumo pajėgos, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Hong Kong Watch“.

Reaguodama į protestus Kinija pradėjo kampaniją demokratijos šalininkų judėjimui nuslopinti, siekdama, kad miestas labiau panašėtų į autoritarinę žemyninę dalį.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kardinolas Josephas Zenas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kardinolas Josephas Zenas

J.Zenas ir jo kolegos, kurie trečiadienio vakarą buvo paleisti už užstatą, prisijungė prie grupės daugiau nei 180 honkongiečių, kurie iki šiol buvo suimti pagal nacionalinio saugumo įstatymą.

„Kelia didelį nerimą“

Vakarų šalys apkaltino Kiniją varžant laisves, kurias anksčiau buvo pažadėjusi Honkongui.

Jungtinės Valstijos, dėl tokio laisvių slopinimo įvedusi sankcijas Kinijos pareigūnams, paragino Pekiną „baigti taikytis į Honkongo gynėjus“.

Jungtinės Karalystės ministras Europos ir Šiaurės Afrikos reikalams Jamesas Cleverly ketvirtadienį parlamente pareiškė, kad šie areštai yra „nepriimtini“.

Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly suėmimus pavadino „keliančiais didelį nerimą“.

Už LGBTQ teises kovojanti dainininkė ir aktorė D.Ho turi ir Kanados pilietybę.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad su „dideliu susirūpinimu“ seka šiuos areštus, o „Human Rights Watch“ juos pavadino „sukrečiančiu nauju Honkongo nuosmukiu“.

Vatikanas trečiadienį sakė, kad yra susirūpinęs dėl pranešimų, kad arkivyskupas emeritas J.Zenas buvo suimtas Honkonge, ir „labai atidžiai stebi padėties raidą“

„Damoklo kardas“

J.Zenas persikėlė iš Šanchajaus į Honkongą, kai 1949 metais komunistai perėmė valdžią Kinijoje, o galiausiai tapo šio miesto arkivyskupu.

Honkongo arkivyskupas emeritas J.Zenas buvo nuožmus Kinijos kritikas ir nuolat smerkė Vatikano 2018 metų susitarimą su Pekinu dėl vyskupų skyrimo, kurį pavadino Kinijos pogrindinių krikščionių išpardavimu.

Tačiau pastaraisiais metais Honkongo katalikų vadovai, įskaitant J.Zeno įpėdinius, daug atsargiau pasisako apie Pekiną.

Honkongo vyskupija ketvirtadienį pareiškė, kad yra „ypatingi susirūpinusi dėl kardino Josepho būklės ir saugumo“.

„Tikimės, kad ateityje Honkonge ir toliau džiaugsimės religijos laisve pagal Pagrindinį įstatymą“, – sakoma pareiškime, kuriame minima miesto mažoji konstitucija, turinti užtikrinti pagrindines laisves.

J Zeno suėmimas sukrėtė miesto katalikų bendruomenę.

„Kardinolo Zeno suėmimas yra smūgis visai Honkongo bažnyčiai, Kinijai ir pasauliui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Honkonge gyvenantis 73 metų italų misionierius Franco Mella.

„Tapo akivaizdu, kad virš J.Zeno ir kitų bažnyčios žmonių pakibo Damoklo kardas“, – kalbėjo jis.

Viena bažnyčios lankytoja, prisistačiusi kaip Laura, ketvirtadienį sakė, jog tikintieji būgštauja, kad Honkonge nekiltų toks pats religinių laisvių slopinimas kaip Kinijoje.

„Religijos laisvės erdvė, matyt, susitraukė, nes net katalikų kardinolas dabar yra suimtas“, – sakė ji.

Laikraštis „Ta Kung Pao“, pavaldus Pekino politiką dėl Honkongo nustatančiam biurui, ketvirtadienį paskelbė straipsnį, kuriame suimtieji kaltinami dėl „šešių nusikaltimų“.

Tarp jų yra lobistinių kelionių ir aktyvistų susitikimų su Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjais finansavimas, finansinės pagalbos teikimas Honkongo „riaušininkams“, pabėgusiems į Kanadą ir Taivaną, o taip pat aukų iš užsienio ir dabar uždaryto laikraščio „Apple Daily“ priėmimas.

Tačiau dauguma šių laikraščio „Ta Kung Pao“ įvardintų įtariamų veiksmų, buvo įvykdyti iki nacionalinio saugumo įstatymo priėmimo, o įstatymas negali būti taikomas atgaline tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius