TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija į Sudaną pasiuntė karinį jūrų laivyną evakuoti savo piliečių

Kinijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad pasiuntė karinio jūrų laivyno laivus gelbėti savo šalies piliečių iš konflikto krečiamo Sudano.
Kinijos piliečiai Sudane laukia evakuacijos
Kinijos piliečiai Sudane laukia evakuacijos / „Reuters“/„Scanpix“

Kelios valstybės stengiasi sausumos, oro ir jūrų keliais evakuoti ambasadų darbuotojus ir savo piliečius iš Sudano, kur per kariuomenės ir sukarintų pajėgų kovas žuvo šimtai žmonių ir ėmė labai trūkti vandens, maisto, vaistų bei degalų.

Gelbėjimo operacijos suintensyvėjo pastarosiomis dienomis, kai antradienį įsigaliojo 72 valandų paliaubos.

Tačiau trečiadienį šalyje vėl buvo pranešama apie vykstančius mūšius, o liudininkai pasakojo apie intensyvius antskrydžius į rytus nuo sostinės Chartumo.

„Pastaruoju metu saugumo padėtis Sudane toliau blogėja“, – sakė Kinijos gynybos ministerijos atstovas Tan Kefei.

Jis pridūrė, kad trečiadienį karinis jūrų laivynas buvo pasitelktas „siekiant apsaugoti Kinijos žmonių gyvybes ir turtą Sudane“. Jis nenurodė, kiek laivų dalyvavo operacijoje.

Kinija pirmadienį pranešė, kad saugiai evakavo pirmąją piliečių grupę, ir apskaičiavo, kad Sudane yra apie 1 500 jos piliečių.

Trečiadienį vakare Užsienio reikalų ministerijos konsulinių reikalų vadovas Wu Xi valstybiniam transliuotojui CCTV sakė, kad evakuota daugiau kaip 1 100 Kinijos piliečių, įskaitant Honkongo gyventojus.

Kinija teigia, kad yra didžiausia Sudano prekybos partnerė, o 2022 metų vidurio duomenimis joje investavo daugiau kaip 130 bendrovių.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning trečiadienį pranešė, kad balandžio 25–27 dienomis iš Sudano jūra turi būti evakuota apie 800 Kinijos piliečių.

Ji pridūrė, kad dar daugiau nei 300 žmonių sausumos keliais nuvyko į su Sudanu besiribojančias šalis.

Sudano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per susirėmimus žuvo mažiausiai 512 žmonių, daugiau kaip 4 000 buvo sužeista, o kai kurie Chartumo rajonai virto griuvėsiais.

Jungtinių Tautų agentūros pranešė, kad Sudano civiliai „bėga iš kovų paveiktų teritorijų, taip pat į Čadą, Egiptą ir Pietų Sudaną“.

Po mūšių, per kuriuos buvo apgadinta daugybė lėktuvų, Chartumo tarptautinis oro uostas uždarytas, todėl užsieniečių grupės buvo gabenamos iš mažesnių aerodromų.

Kitos evakuacijos vyko iš Port Sudano, esančio už 850 km nuo Chartumo.

Trečiadienį Indonezijos karinis lėktuvas iš Port Sudano į Džidą Saudo Arabijoje išskraidino 110 Indonezijos piliečių, ketvirtadienį tviteryje pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Iš viso nuo konflikto pradžios iš Sudano evakuoti 667 indoneziečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius