-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija kaltina JAV ir Pietų Korėją dėl Šiaurės Korėjos raketos bandymo

Kinija, kritikuojama už per menkas pastangas įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinės programos, pirmadienį pareiškė, kad pagrindinė Pchenjano vykdomų raketų paleidimų priežastis yra jo nesutarimai su Jungtinėmis Valstijomis ir Pietų Korėja.
Šiaurės Korėja sekmadienį „sėkmingai“ išbandė balistinę raketą
Šiaurės Korėja sekmadienį „sėkmingai“ išbandė balistinę raketą / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiaurės Korėja sekmadienį įvykdė uždraustą balistinės raketos bandymą. Tai buvo pirmasis Pchenjano atliktas raketos paleidimas nuo tada, kai JAV prezidentu tapo Donaldas Trumpas.

Raketa buvo paleista D.Trumpui Floridoje susitinkant su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe. Raketa nuskriejo apie 500 km ir nukrito tarptautiniuose vandenyse.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas sakė, kad Pekinas nepritaria Pchenjano įvykdytam raketos paleidimui, pažeidžiančiam Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų ir branduolines technologijas.

Kinija yra pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė bei pagalbos teikėja. D.Trumpas yra išsakęs priekaištų Kinijai, kad ši per menkai spaudžia Pchenjaną.

Pekinas savo ruožtu tvirtina, kad jo įtaka Šiaurės Korėjai pervertinama ir sako, kad Vašingtono atsisakymas tiesiogiai derėtis su Šiaurės Korėja trukdo rasti problemos sprendinį.

„Pagrindinė Šiaurės Korėjos branduolinių raketų problemos priežastis yra jos nesutarimai su JAV ir Pietų Korėja“, – sakė Geng Shuangas per spaudos konferenciją.

Pasak jo, Kinija, nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, „visiškai ir nuosekliai“ vykdo Saugumo Tarybos rezoliucijas branduoliniu klausimu.

Pekinas siekia „Korėjos pusiasalio problemos sureguliavimo aktyviai tarpininkaudamas ir skatindamas taikos derybas“, sakė Kinijos URM atstovas.

Geng Shuangas paragino visas šalis susilaikyti nuo bet kokių provokuojančių veiksmų ir sakė, kad Kinija ir toliau konstruktyviai bei atsakingai dalyvaus Saugumo Taryboje vykstančiose diskusijose.

Jis pridūrė, kad Kinija seniai ragina Seulą ir Vašingtoną vesti dialogą su Šiaurės Korėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius