Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija kaltina M.Pompeo „šmeižtu“ dėl komentarų apie Sindziangą

Kinijos ambasada Uzbekistane antradienį šmeižtu apkaltino JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, pastarajam per savo vizitą Vidurinėje Azijoje paminėjus musulmonų padėties Sindziango regione problemą.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Nesvarbu, kad ir kiek kartų jis būtų kartojamas, melas netaps tiesa. Bet koks bandymas apšmeižti Kiniją ir pasėti nesantaiką draugiškuose Kinijos santykiuose su Vidurinės Azijos valstybėmis yra pasmerktas žlugti“, – sakoma ambasados interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

M.Pompeo savo kelionę po penkias užsienio šalis pirmadienį užbaigė Uzbekistane. Ten jis susitiko su šios šalies vadovais ir penkių Vidurinės Azijos šalių užsienio reikalų ministrais.

Uzbekistane ir Kazachstane, kur lankėsi dieną anksčiau, M.Pompeo užsiminė apie Kinijos vykdomas musulmonų „represijas“ Sindziange.

Kazachstano sostinėje Nur Sultane M.Pompeo taip pat susitiko su kazachais, kurie sakė, kad jų šeimų nariai yra suimti Sindziange.

Uzbekistano diplomatijos vadovas Abdulazizas Kamilovas pirmadienį žurnalistų paklaustas apie galimą neigiamą Kinijos investicijų ir įtakos poveikį atsakė, kad jo šalis norėtų išvengti „nepageidautinų politinių pasekmių“, susijusių su „didžiųjų galių rungtyniavimu mūsų regione“.

Nė viena iš penkių regiono valstybių – nei Kazachstanas, nei Kirgizija, nei Tadžikistanas, nei Turkmėnija, nei Uzbekistanas – niekada viešai nekritikavo Kinijos dėl žmogaus teisių padėties Sindziange.

Manoma, kad Kinijos vakariniame Sindziango regione yra įkalinta daugiau nei milijonas etninių uigūrų, kazachų ir kitų mažumų atstovų, kurie buvo suimti Kinijai šiame regione imantis precedento neturinčių saugumo priemonių.

Kinija ir Rusija turi didelių interesų ir privilegijų Vidurinėje Azijoje, o Vašingtonui pastaraisiais metais sunkiai sekasi ten atsilaikyti.

Per savo kelionę, kurią pradėjo nuo Didžiosios Britanijos, M.Pompeo aplankė dar dvi buvusias sovietines valstybes – Baltarusiją ir Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius