-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija nurodė uždaryti Šiaurės Korėjos įmones pagal JT sankcijas

Kinija ketvirtadienį nurodė uždaryti Šiaurės Korėjos įmones, apkarpydama Pchenjano pajamas iš užsienio, Jungtinėms Tautoms paskelbus ekonomines sankcijas šiai šaliai dėl jos vykdomų branduolinių ir raketų bandymų.
Šiaurės Korėja mini valstybės įkūrimo metines
Šiaurės Korėjos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinija yra pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė, todėl Pekino bendradarbiavimas yra labai svarbus, norint užtikrinti Šiaurės Korėjai įvestų sankcijų veiksmingumą ir priversti ją atsisakyti savo ginkluotės programų. Ilgą laiką Šiaurės Korėjos diplomatine užtarėja buvusi Kinija pritarė JT rezoliucijai dėl griežtesnių baudžiamųjų priemonių Pchenjano atžvilgiu, augant pasipiktinimui jo lyderio Kim Jong Uno režimu.

Bendros Šiaurės Korėjos ir Kinijos įmonės turi būti uždarytos per 120 dienų nuo rugsėjo 11 dienos, kai buvo patvirtintas paskutinis sankcijų paketas, nurodė Kinijos prekybos ministerija. Tai turėtų įvykti iki sausio pradžios.

Šiaurės Korėjos kompanijos Kinijoje laiko restoranų, prekiauja drabužiais ir užsiima kitais verslais, taip aprūpindamos Pchenjaną jam reikalinga užsienio valiuta.

Paskiausia JT Saugumo Tarybos rezoliucija draudžia šalims narėms steigti bendras įmones su Šiaurės Korėja.

Naujosios sankcijos draudžia tekstilės eksportą iš Šiaurės Korėjos, gamtinių dujų pardavimą šiai uždarai valstybei. Šalims taip pat nurodyta apriboti naftos produktų tiekimą šiai šaliai.

Kinija, iš kurios Šiaurės Korėja gauna didelę dalį savo energetinių išteklių, šeštadienį pranešė nuo sausio 1 dienos ribosianti perdirbtų naftos produktų eksportą į šią šalį. Tačiau Pekinas nieko nesakė apie žalios naftos, kuri sudaro nemažą dalį jo eksporto į Šiaurės Korėją, tiekimo ribojimą. Naujausioje JT rezoliucijoje žalios naftos tiekimo limitai nebuvo koreguoti.

Kinija tai pat draudė nuo rugsėjo pradžios importuoti Šiaurės Korėjos anglį, geležį, šviną ir jūrų gėrybes.

Ketvirtadienį Prekybos ministerija bandė pateisinti paskutinę gautą Šiaurės Korėjos anglies siuntą, sakydama, kad ji neprieštaravo JT įvestoms sankcijoms.

Pasak ministerijos atstovo Gao Fengo, ši siunta, apie kurią buvo paskelbta rugpjūčio mėnesio prekybos duomenyse, buvo leistina pagal numatytą „pratęsimo laikotarpį“, kuris taikomas prekėms, gautoms iki JT draudimo įsigaliojimo.

Ši siunta „neprieštarauja (JT) rezoliucijai“, pridūrė Gao Fengas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius