-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija paskelbė sankcijų JAV Atstovų Rūmų pirmininkei už vizitą Taivane

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė sankcijų JAV Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi dėl anksčiau šią savaitę įvykusio jos vizito Taivane, išprovokavusį Pekino įtūžį ir žvanginimą ginklais.
Nancy Pelosi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen
Nancy Pelosi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija pareiškė, kad N.Pelosi savo vizitu „šiurkščiai įsikišo į Kinijos vidaus reikalus ir smarkiai pakenkė Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“, todėl Pekinas „įves sankcijas Pelosi ir jos artimiausiems šeimos nariams“. Daugiau detalių apie šias priemones nebuvo pateikta.

Pastaraisiais metais Kinija yra paskelbusi sankcijų virtinei JAV pareigūnų už veiksmų, kuriuos Pekinas laiko nukreiptais prieš jo svarbius interesus, taip pat už pasisakymus apie žmogaus teisių padėtį Honkonge ir šiaurės vakariniame Sindziango regione. Tokiais atvejais Pekinas dažnai nenurodydavo, kokios konkrečios priemonės bus taikomos.

Šių metų kovą Pekinas nurodė taisysiantis suvaržymus išduodant vizas pasirinktiems Jungtinių Valstijų pareigūnams, esą „kurpusiems melą apie žmogaus teisių problemas, susijusias su Kinija“.

Tarp pareigūnų, kuriems anksčiau buvo uždrausta atvykti į Kiniją ir palaikyti santykius su Kinijos subjektais, buvo minėtas buvęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, taip pat buvusio prezidento Donaldo Trumpo patarėjas prekybos klausimais Peteris Navarro.

Pekino valdančioji Komunistų partija autonominį demokratinį Taivaną laiko Kinijos teritorijos dalimi ir žada kada nors šią salą susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kinijos vyriausybė paskelbė grasinimų ir pradėjo dideles karines pratybas netoli Taivano po N.Pelosi vizito, kurį Pekinas laiko ryšių tarp Vašingtono ir dabartinių už salos nepriklausomybę pasisakančių Taibėjaus lyderių nepriimtinu stiprinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius