Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija paskyrė Šanchajaus vyskupą be Vatikano pritarimo

Kinija paskyrė naują Šanchajaus, didžiausios šalies katalikų vyskupijos, vyskupą, taip vienašališkai pažeisdama svarbų susitarimą dėl bendradarbiavimo su Vatikanu.
Šanchajus, Bandas
Šanchajus / Shutterstock.com nuotr.

Šventasis Sostas antradienį pranešė, kad „prieš kelias dienas“ buvo informuotas apie vyskupo Shen Bin paskyrimą, patvirtindamas tinklalapio „AsiaNews“ pranešimą.

„Šiuo metu neturiu ką pasakyti apie Šventojo Sosto nuomonę šiuo klausimu“, – sakė Vatikano atstovas Matteo Bruni ir pridūrė, kad apie paskyrimą antradienį jį informavo žiniasklaida.

Kinijos ambasada prie Šventojo Sosto naujienų agentūrai AFP nepateikė jokių komentarų.

2018 metais Vatikanas ir komunistinis Pekino režimas pasirašė slaptą susitarimą dėl vyskupų paskyrimo. Šis klausimas ištisus dešimtmečius kėlė įtampą tarp Šventojo Sosto ir Kinijos.

Spalio mėnesį šis istorinis susitarimas buvo pratęstas dvejiems metams, tvyrant įtampai dėl maždaug 12 mln. šalies katalikų.

Tačiau lapkričio pabaigoje Vatikanas išreiškė „nuostabą“ ir „apgailestavimą“ dėl vyskupo paskyrimo Šventojo Sosto nepripažįstamoje Kinijos vyskupijoje, taip pažeidžiant susitarimą.

Susitarimu, kurio turinys viešai neskelbiamas, siekiama suvienyti Kinijos katalikus, susiskaldžiusius tarp oficialiosios ir pogrindinės Bažnyčios, o popiežiui suteikiamas galutinis žodis skiriant vyskupus.

„Šventasis Sostas nepatenkintas, kad tokios svarbios vyskupijos kaip Šanchajus vyskupas skiriamas be Šventojo Sosto pritarimo“, – trečiadienį AFP sakė italų misionierius, Katalikų Bažnyčios Kinijoje ekspertas Gianni Crivelleris.

Susitarime „pripažįstama popiežiaus teisė skirti vyskupus Kinijoje... o šiuo atveju, atrodo, taip nebuvo“, sakė jis.

G.Crivelleris pabrėžė šio įvykio rimtumą, atsižvelgiant į ir taip „labai sudėtingus“ Kinijos ir Vatikano santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius